Επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, εξαπολύει ο δήμαρχος Αθηναίων με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα στο θέμα της αστυνόμευσης.

Ο κ. Καμίνης, με μία μακροσκελή επιστολή εγκαλεί τον υπουργό για αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων, την αποδιοργάνωση της τροχαίας, την παραβατικότητα και τους βανδαλισμούς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ούτε ίχνος αυτοκριτικής από τον κ. Τόσκα για το επίπεδο αστυνόμευσης στην Αθήνα. Ούτε λέξη για τις ευθύνες του στην αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων της πρωτεύουσας, την έλλειψη κάθε σχεδιασμού για τη γειτονιά των Εξαρχείων, το εμπόριο ναρκωτικών στη μέση του δρόμου, την αποδιοργάνωση της Τροχαίας, την παραβατικότητα, τους βανδαλισμούς και την καταστροφή μνημείων της πόλης.

Αντί να απολογηθεί, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες του, επιστρατεύοντας απαράδεκτες ανακρίβειες. Με πιο χαρακτηριστικό, αυτό που γνωρίζει και ο τελευταίος πολίτης, ότι δηλαδή ο δήμος Αθηναίων πολύ πριν από τον Υπουργό, αλλά και επί των ημερών του και στο μέλλον, θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο κρισιμότατο ζήτημα για την Αθήνα, το προσφυγικό. Άλλωστε, την αποτελεσματικότητα της συνδρομής του δήμου Αθηναίων στη διαχείριση του προσφυγικού δεν χρειάζεται να την αναγνωρίσει ο Υπουργός. Την έχουν αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Λίγες ημέρες μετά τη μεταξύ μας συνάντηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο δήμος Αθηναίων επέκτεινε τη δομή φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα, από τα 24 στα 37 στρέμματα, αγνοώντας τις μηνύσεις της Χρυσής Αυγής.

Θα μας πληροφορήσει όμως ο Υπουργός αν υπάρχει κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας για την Αθήνα; Γιατί έμεινε αναπάντητη η επιστολή μου για το θέμα της κραυγαλέας απουσίας της αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή της "Τριλογίας" (Νομική Σχολή, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστήμιο, Εθνική Βιβλιοθήκη); Γιατί δεν αντιμετωπίζεται το εμπόριο ναρκωτικών στους δρόμους, που είναι γνωστό ότι υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του δήμου; Γιατί δεν τίθεται σε εφαρμογή η υπογεγραμμένη συμφωνία της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Δήμο για μεικτά κλιμάκια ελέγχου στην πόλη; Συνεχίζεται η κάθαρση που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί του στο εσωτερικό της Αστυνομίας από φασιστικά κατάλοιπα;

Το ζήτημα της ασφάλειας είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση και κορυφαίο δικαίωμα του πολίτη. Δυστυχώς, ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας αυτό δεν φαίνεται να το έχει αντιληφθεί».