Μενού
tempi-ose
Τραγωδία στα Τέμπη | AP, Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Είναι κοινώς αποδεκτό, ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους πως ένας από τους παράγοντες που καθυστερούν τα έργα ανάπτυξης και ασφάλειας στις σιδηροδρομικές γραμμές, είναι οι κλοπές υλικού, ιδιαίτερα καλωδίων, που ουσιαστικά καταστρέφουν ό,τι έχει δημιουργηθεί. Σε όλο το μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών στη χώρα, από τη στιγμή που έχει εφαρμοστεί η ηλεκτροκίνηση, τα φαινόμενα κλοπών υλικού είναι καθημερινό φαινόμενο, σε ένα παρεμπόριο που αποφέρει τεράστια κέρδη σε όσους παρανομούν κα ταυτόχρονα δημιουργεί τεράστιες οικονομικές ζημιές στο ΟΣΕ. Υπολογίζεται πως αυτή η ζημιά κυμαίνεται από 5 ως και 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο για μία πράξη που πλέον έχει μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα.

«Το θέμα των κλοπών είναι διαχρονικό κι όχι μόνο ελληνικό, οπουδήποτε υπάρχει δίκτυο που έχει ηλεκτροκίνηση είναι ένας μαγνήτης που τραβάει παράνομους επίδοξους κλέφτες. Ο χαλκός είναι χρηματιστηριακό είδος και το καλώδιο της ηλεκτροκίνησης έχε ανά μέτρο αρκετά κιλά, επομένως είναι μία εύκολη κλοπή», εξήγησε ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ, Τάκης Θεοφανόπουλος, μιλώντας στο MEGA. Μάλιστα ανέφερε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό στην γραμμή Πελοποννήσου, κατά το οποίο στο παρελθόν είχε κλαπεί ολόκληρη σιδηροτροχιά στην Νεμέα.

Σε χυτήρια στην Ελλάδα και μετά στη Βουλγαρία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλέστηκε το MEGA, σε πολλές περιπτώσεις στα κυκλώματα αυτά συμμετέχουν και ιεραρχικά κατώτεροι υπάλληλοι του ΟΣΕ υποδεικνύοντας συνήθως σε ομάδες Ρομά ποια είναι τα κατάλληλα σημεία για τις δολιοφθορές. Τα κυκλώματα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταπωλούν τον χαλκό σε χυτήρια κυρίως στην Ελλάδα, αλλά διοχετεύονται σε φορτηγά και οδηγούνται στην Βουλγαρία.

«Τρεις μέρες μετά τα Τέμπη υπήρξε κλοπή καλωδίων»

Την ίδια στιγμή ο αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας, μιλώντας για το σχετικό ζήτημα επανέλαβε ότι η ΕΥΠ κατά το παρελθόν είχε εξιχνιάσει κύκλωμα εργαζομένων του ΟΣΕ που σε συνεργασία με ομάδα Ρομά λυμαίνονταν τον οργανισμό. Εκείνο όμως που προκαλεί ερωτήματα είναι η αποκάλυψή τους πως μόλις τρεις μέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη υπήρξε καταδίωξη και σύλληψη για κλοπή πολλών κιλών χαλκού.

«Να βρεθεί η διαδρομή του χρήματος»

«Ρεαλιστικά μία γραμμή περίπου δύο χιλιάδων χλμ δεν μπορεί να φυλαχθεί με ένα άνθρωπο σε κάθε ένα μέτρο. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι συνδυασμός πραγμάτων. Δηλαδή η φύλαξη των κρίσιμων εγκαταστάσεων και μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες περιπτώσεις να λειτουργήσει αποτρεπτικά ένας μηχανισμός παράπλευρων ενεργειών» τόνισε ο κ. Θεοφανόπουλος και προσέθεσε: «Επί των ημερών μου, πράγματι, είχα εισηγηθεί και η Βουλή και το έκανε από πλημμέλημα σε κακούργημα, είναι ένα μέτρο παράπλευρο που βοηθάει. Αυτό που πιστεύω ότι βοηθάει και ουσιαστικά θα λύσει το πρόβλημα, συνεπικουρούμενα και από τα υπόλοιπα, είναι να ακολουθηθεί η γραμμή του χρήματος».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA