Μενού
syntagma-epeisodia
Επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στην αιφνιδιαστική αλλαγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησε το ΚΥΣΕΑ μετά τη συνεδρίασή του το πρωί του Σαββάτου (18/3). Συγκεκριμένα, με ομόφωνη απόφαση που πήρε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, αποστρατεύεται ο, μέχρι πρότινος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας ενώ τον αντικαθιστά ο, μέχρι προσφάτως υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Λάζαρος Μαυρόπουλος.

Η απόφαση αυτή αντανακλά τη δυσαρέσκεια που προκάλεσαν στην πολιτική ηγεσία και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα όσα σημειώθηκαν στα πρόσφατα επεισόδια κατά τη διάρκεια πορείας για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Είναι χαρακτηριστικό πως στην κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένοι με τα περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και εκτιμούν πως υπήρξαν πολλοί λανθασμένοι χειρισμοί από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ, χειρισμοί που αντανακλούν στην κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αυξήσει την ένταση και ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη - για τη χώρα - περίοδο. 

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την απόφαση αυτή, έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν με τον γερανό, ύστερα από παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου. Επίσης, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα έρευνα από τη ΓΑΔΑ για το ίδιο περιστατικό. Φαίνεται, λοιπόν, πως όλα τα παραπάνω οδήγησαν στην απόφαση για την αλλαγή ηγεσίας στην ΕΛ.ΑΣ, με τον Κωνσταντίνο Σκούμα να «πληρώνει το μάρμαρο» και να οδηγείται στην αποστρατεία και στον τίτλο του Επίτιμου Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η ανακοίνωση της αλλαγής ηγεσίας στην ΕΛΑΣ

«Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) με ομόφωνη απόφασή του προχώρησε στον ορισμό νέου Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετείται ο Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος. Στον απερχόμενο Αρχηγό, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, ο οποίος προάγεται στον βαθμό του Στρατηγού εν αποστρατεία, απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας. Ο ορισμός του νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ έχει ως στόχο τη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών».