Μενού
Παλιά Αθήνα
Αθήνα | Youtube
  • Α-
  • Α+

Την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου, το 1873, κυκλοφόρησε στην Αθήνα η πρώτη καθημερινή εφημερίδα, του ελληνικού κράτους. Το όνομά της «Εφημερίς» και έμεινε στις επάλξεις μέχρι και το 1922 όταν και σταμάτησε η κυκλοφορία της.

«Η «Εφημερίς» πρώτη θείσα τα θεμέλια της καθ’ ημέραν δημοσιογραφίας, δύναται να είπη αδιστάκτως ότι η εμφάνισή της υπήρξε γεγονός εν τη ιστορία του τύπου εν Ελλάδι» σημείωνε στο πρώτο του σημείωμα ο διευθυντής της εφημερίδας, Δημήτριος Κορομηλάς

Διαβάστε ακόμη: Μεντρεσές: Η τραγική ιστορία της πύλης που συναντάς «τυχαία» στην Πλάκα

Με πρώτο αρχισυντάκτη τον Ιωάννη Καμπούρογλου -πριν αποχωρήσει λόγω διαφωνιών και εκδώσει το 1881 τη Νέα Εφημερίδα- η «Εφημερίς» στις τέσσερις σελίδες της δημοσίευε κατά βάση ειδήσεις, κάτι που αποτέλεσε πρωτοτυπία για τον Τύπο της εποχής, που αποτελούνταν κατά βάση από άρθρα. Στην πορεία συντάκτες και συνεργάτες, συνεργάτες υπήρξαν σημαντικοί δημοσιογράφοι, λογοτέχνες και λόγιοι της εποχής, ενώ έναν χρόνο αργότερα, παίρνει και πολιτική θέση και τάσσεται απέναντι από τον πρωθυπουργό Δημήτριο Βούλγαρη. Στα επόμενα χρόνια και με τις αλλαγές στη διεύθυνσή της υπήρξε υποστηρικτική προς τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον Δημήτριο Ράλλη και τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1880 η εφημερίδα θα μετατραπεί σε απογευματινή, από πρωινή (στις 10 το πρωί) και στο «μπαλκόνι» κάτω από τον τίτλο, μπαίνει η φράση «το αρχαιότατον των εν Ελλάδι ημερησίων φύλλων, ιδρυθέν το 1873».

Εφημερίδα «Εφημερίς» 1 Οκτωβρίου 1873
Εφημερίδα «Εφημερίς», 1ο φύλλο, 1 Οκτωβρίου 1873 | Αρχείο της Βουλής

Εφημερίς: Οι ειδήσεις του πρώτου φύλλου

Στα αρχεία της Βουλής εντοπίσαμε το πρώτο φύλλο της «Εφημερίς», την 1η Οκτωβρίου 1873 και διαβάσαμε τις ειδήσεις που διάβαζαν και οι πρόγονοί μας πριν από 150 και πλέον χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: Από πού πήραν το όνομά τους η Λ. Αλεξάνδρας και η Ρηγίλλης - Ποιοι ήταν οι Λενορμάν, Φωκίων Νέγρης, Δεριγνύ

Αφού προσπεράσουμε το μήνυμα του εκδότη, αλλά και τις πληροφορίες, όπως η τιμή, τα περιεχόμενα και την περιοδικότητα, φτάνουμε στις μέσα σελίδες του τετρασέλιδου με τις ειδήσεις των προηγούμενων ημερών.

Εφημερίδα «Εφημερίς», 1ο φύλλο, 1 Οκτωβρίου 1873
Εφημερίδα «Εφημερίς», 1ο φύλλο, 1 Οκτωβρίου 1873 | Αρχείο της Βουλής

Τηλεγραφήματα από το εξωτερικό και τα ταξίδια των μελών της βασιλικής οικογένειας, ισοτιμίες και μετοχές, μετεωρολογικό δελτίο (τον Σεπτέμβρη του 1873 η θερμοκρασία έφτασε ως τους 28,3 βαθμούς Κελσίου), ακτοπλοϊκά και σιδηροδρομικά δρομολόγια, αφίξεις στα ξενοδοχεία (!), θεάματα αλλά και τα λεγόμενα κοινωνικά. Γάμους, βαπτίσεις και θανάτους.

Διαβάστε ακόμη: Από πού πήρε το όνομά του το Μετς - Οι θεωρίες και τα «παντρεμενάδικα»

Οι τραγικοί θάνατοι παιδιών

Αυτό το τελευταίο είναι ίσως και η είδηση σήμερα μας σοκάρει. Σύμφωνα, λοιπόν με το δημοσίευμα, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1873 καταγράφηκαν στην Αθήνα (είχε γίνει πρωτεύουσα από το 1834, ενώ είχε περίπου 45χιλ. κατοίκους) συνολικά 4 θάνατοι. Οι τρεις από αυτούς αφορούσαν μικρά παιδιά, σχεδόν βρέφη που έχασαν τη ζωή τους από ασθένειες που πλέον έχουν -σε έναν σημαντικό βαθμό- αντιμετωπιστεί.

Εφημερίδα «Εφημερίς», 1ο φύλλο, 1 Οκτωβρίου 1873
Εφημερίδα «Εφημερίς», 1ο φύλλο, 1 Οκτωβρίου 1873 | Αρχείο της Βουλής

Διαβάζουμε, «Χριστόδουλος Χρύσης ετών 3 από τριχοειδή βρογχίτιδα, Δημήτριος Πολυκράτης ετών 3 από διφθερίτιδα, Πηνελόπη Ιωαννίδου ετών 2 από τυφοειδή πυρετό». Ο τέταρτος θάνατος ήταν ενός 95χρονου άνδρα από πνευμονία. Δυστυχώς, και στα επόμενα φύλλα καταγράφονται θάνατοι μικρών παιδιών, όπως για παράδειγμα ενός βρέφους 15 μηνών από λαρυγγίτιδα (4/10) ή βρέφους 17 ημερών από κωλικό...

Εφημερίδα «Εφημερίς», 1ο φύλλο, 1 Οκτωβρίου 1873
Εφημερίδα «Εφημερίς», 1ο φύλλο, 1 Οκτωβρίου 1873 | Αρχείο της Βουλής

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA