Μια συγκλονιστική υπόθεση βιασμού ανηλίκου έρχεται στο φως της δημοσιότητας, μία υπόθεση που αρχικά «κουκουλώθηκε» με ευθύνη του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου. Ο ιερέας, που κατακεραύνωσε σε συνέντευξη του τους ομοφυλόφιλους, δεν φαίνεται να είχε τις ίδιες «ευαισθησίες» όταν δεν ήθελε να «σπιλωθεί» η φήμη του Παπάφειου ιδρύματος, στο οποίο είναι πρόεδρος.

Η υπόθεση έγινε γνωστή αφού ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για συγκάλυψη της υπόθεσης βιασμού ανηλίκου από ανήλικο, που ήταν και οι δύο τρόφιμοι του Παπάφειου ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Τις ποινικές διώξεις παρήγγειλε η εισαγγελέας Εφετών μετά την αποκάλυψη ότι η διοίκηση του ιδρύματος και ο διευθυντής του, Άνθιμος, κρατούσαν κρυφή σχετική αναφορά κοινωνικής λειτουργού, προκειμένου να μη βλάψουν το όνομα του ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», η υπόθεση αποκαλύφτηκε όταν οι βιασμοί επαναλήφθηκαν λίγους μήνες αργότερα με θύμα το ίδιο ανήλικο αγόρι.

Το παιδί, που ήταν 7 χρονών φέρεται να είχε καταγγείλει τον βιασμό του από ένα άλλο αγόρι 13 ετών το 2012, αλλά η υπόθεση θα έμενε θαμμένη αν δεν επαναλαμβάνονταν ο βιασμός άλλες δύο φορές που οδήγησαν στο να καταλήξει το κακοποιημένο παιδί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διεύθυνση του «Παπαφείου» ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή από την κοινωνική λειτουργό αλλά αντιμετώπισε το περιστατικό σαν να μη συνέβη ποτέ.
Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, όμως από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διαπιστώθηκε ότι η υπόθεση των βιασμών είχε ξεκινήσει μήνες νωρίτερα κι έτσι παραγγέλθηκε ξεχωριστή έρευνα για τις ευθύνες των διοικούντων του ιδρύματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσαν καταθέσεις ο διευθυντής του ιδρύματος που είναι ιερέας, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και ο μητροπολίτης Άνθιμος ως πρόεδρος του «Παπαφείου».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της «Μακεδονίας», ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που χειρίστηκε τη δικογραφία πρότεινε να τεθεί στο αρχείο, ωστόσο η αρχειοθέτησή της δεν εγκρίθηκε από την εισαγγελία Εφετών, που τη γύρισε πίσω με την εντολή να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του διευθυντή του ιδρύματος και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, στην ξεχωριστή δικογραφία που σχηματίστηκε αποτυπώνονται όλες οι ενέργειες για το «κουκούλωμα» του πρώτου περιστατικού βιασμού του ανήλικου τροφίμου. Μάλιστα, περιλαμβάνεται και η σχετική αναφορά που έκανε από την πρώτη στιγμή η κοινωνική λειτουργός που πληροφορήθηκε το συμβάν από το ίδιο το παιδί-θύμα του βιασμού.

Για την υπόθεση δεν θέλησαν να μιλήσουν δημόσια ούτε ο τότε νομικός σύμβουλος του ιδρύματος ούτε ο ψυχολόγος που μετείχε στο διοικητικό συμβούλιο όταν συνέβη το περιστατικό, ενώ καμιά δήλωση δεν έγινε ούτε από τον Άνθιμο που στο συγκεκριμένο θέμα φαίνεται πως δεν είχε τίποτα να πει...