Παναττική στάση εργασίας έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ την προσεχή Δευτέρα 20 Απριλίου, με αφορμή την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, στα δικαστήρια των φυλακών Κορυδαλλού. Στην τετράωρη στάση, από τις 07:30 έως τις 11:30, θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ οργανώνει συγκέντρωση έξω από το γήπεδο της Προοδευτικής στον Κορυδαλλό (Γρηγ. Λαμπράκη και Χρυσ. Σμύρνης) στις 8 το πρωί, ενώ θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές.

«Μπροστά σε αυτή την κρίσιμη δίκη τα συνδικάτα δεν μπορούν να παραμείνουν αδιάφορα και πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την καταδίκη των υπευθύνων της εγκληματικής συμμορίας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Η απόφαση για διεξαγωγή της δίκης σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού και όχι στην Ευελπίδων, έχει πυροδοτήσει τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών Αρχών ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, θα καταθέσει την αντίθεσή του.

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού ισχυρίζεται  ότι η συγκεκριμένη περιοχή όπου διεξάγεται η δίκη, πέραν από το γεγονός ότι θα είναι αστυνομοκρατούμενη, θα κατακλυστεί από συγκεντρώσεις αντιφασιστικών οργανώσεων, καθώς υπάρχει ευρωπαϊκό κάλεσμα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.

Επιπλέον, η αίθουσα που επελέγη δεν μπορεί να καλύψει τις πρακτικές ανάγκες, σε χώρο και υποδομές, για την ομαλή και απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων των δικαστών  και την ανάγκη δημοσιότητας της διαδικασίας. Οι κατηγορούμενοι είναι 69, οι συνήγοροι υπεράσπισης ενδέχεται να υπερβαίνουν τους 100, πολυάριθμοι θα είναι και οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Αγωγής, ενώ μόνο οι μάρτυρες κατηγορίες είναι περίπου 130.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής, έχει ιστορική σημασία και είναι πρωτοφανής τόσο για τα ελληνικά όσο και τα παγκόσμια δεδομένα καθώς - για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - καλείται να λογοδοτήσει για δράση εγκληματικής οργάνωσης ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή.