Μενού
  • Α-
  • Α+

Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας, η πλατφόρμα των εμβολιασμών θα ξεκινήσει τη λειτουργία της για τους συμπολίτες μας 85+ ετών. Αμέσως προηγουμένως, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης, θα δώσει όλες τις λεπτομέρειες, για τον τρόπο, με τον οποίο θα ενημερώνονται οι πολίτες, για το πώς θα μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να τροποποιήσουν το ραντεβού τους, αλλά και για το πώς μπορούν να το κάνουν με τρόπους διαφορετικούς της άυλης συνταγογράφησης ή της πλατφόρμας emboli.gov.gr. Και ήδη από χθες, τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά από τους ενδιαφερόμενους.

Μια ειδική κυβερνητική task force, την ίδια ώρα, στην Πολιτική Προστασία θα παρακολουθεί την ομαλή πορεία των προγραμματιζόμενων εμβολιασμών, οι οποίοι ξεκινούν από τις 20 Ιανουαρίου και εντεύθεν. Είναι η ίδια ομάδα κυβερνητικών στελεχών που συνεδριάζει κάθε απόγευμα στις 19:00 στο κτίριο Φάρος για όλες τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες του Σχεδίου Ελευθερία, ίσως της μεγαλύτερης άσκησης εφοδιαστικής αλυσίδας που η χώρα μας έχει κληθεί να υλοποιήσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Αν το σκεφτεί κανείς, άλλωστε, ο προγραμματισμός για τα logistics, τον τρόπο αποθήκευσης και διανομής, το σύστημα προγραμματισμού των ραντεβού κ.ο.κ. έχουν γίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες, από τον Οκτώβριο και μετά, όταν το project εμβόλιο ξεκίνησε να δουλεύεται πιο συστηματικά.

Με βάση τα όσα έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, από αυτή την εβδομάδα και μετά και με δεδομένο ότι όλα τα νοσοκομεία της χώρας θα κάνουν εμβολιασμούς, ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών θα ανέβει πάνω από τις 8.000. Και, βεβαίως, όσο προχωράμε, το σύστημα δουλεύεται και μπαίνουν περισσότερα εμβόλια, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών. Εντός Ιανουαρίου η χώρα έχει προγραμματίσει να παράλαβε 424.000 εμβόλια, ενώ εντός των ημερών φτάνουν και οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου της Moderna.

Οι κυβερνητικοί επιτελείς μόνο δεν εφησυχάζουν, όμως, γιατί ξέρουν ότι…τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Και αυτό, μιας και ο εμβολιασμός στα νοσοκομεία ήταν ευκολότερη άσκηση, με δεδομένο ότι ο προγραμματισμός είχε γίνει από τις μονάδες, η προμήθεια ήταν εύκολη και το προσωπικό γνώριζε. Πλέον, στην εξίσωση μπαίνουν ηλικιωμένοι, πολλοί εκ των οποίων διόλου εξοικειωμένοι δεν είναι με τις νέες τεχνολογίες, ενώ και τα παιδιά ή τα εγγόνια τους έχουν αρκετές απορίες ακόμα. Στην κυβέρνηση, πάντως, εκτιμούν ότι, παρά τις αρχικές δυσκολίες, οι πολίτες θα ανταποκριθούν καλά, εκμεταλλευόμενοι όλα τα διαθέσιμα κανάλια, ψηφιακά τε και φυσικά.

Βεβαίως, μπροστά παραμένει η μεγάλη άσκηση που δουλεύουν στις καθημερινές συσκέψεις: ο πολλαπλασιασμός των γραμμών εμβολιασμού και η επάρκεια της εμβολιαστικής αλυσίδας, όσο οι δόσεις που θα φτάνουν από τον Φεβρουάριο θα είναι περισσότερες και άρα οι ημερήσιοι εμβολιασμοί θα πρέπει να είναι, τουλάχιστον, δεκάδες χιλιάδες. Θα αντέξει το σύστημα; Κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται πως, παρά τις δυσκολίες, ο σχεδιασμός είναι προσεκτικός. Μένει να αποδειχθεί, πάντως, τόσο ως προς την αντοχή του ψηφιακού συστήματος, την ακώλυτη προμήθεια εμβολίων και την ομαλή διανομή τους, αλλά και την επάρκεια αναλώσιμων υλικών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA