Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια νέα οδηγία εξέδωσε το αμερικανικό CDC, η οποία αναφέρει ότι όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κροονοϊού μπορούν να ξεφορτωθούν τις μάσκες μια και καλή. Συγκεκριμένα η οδηγία αναφέρει ότι: «Αν έχετε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις μπορείτε να συνεχίσετε όλες τις δραστηριότητες που κάνατε πριν την πανδημία».

Ακόμα το σημείωμα του οργανισμού προσθέτει πως οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν όλες τις δραστηριότητες χωρίς να φορούν μάσκες και χωρίς να κρατούν τις αποστάσεις ασφαλείας εκτός εάν το απαγορεύει ο νόμος ή οι κανόνες στις επιχειρήσεις και στους χώρους που βρίσκονται. Ακόμα οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν αν ταξιδέψουν ελεύθερα χωρίς κανέναν περιορισμό.

Ακόμα μέσα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με την έννοια πλήρως εμβολιασμένοι νοούνται όσοι έχουν κάνει την δεύτερη δόση  των εμβολίων Pfizer και Moderna και έχουν περάσει 2 εβδομάδες ή έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson’s και έχουν περάσει πάλι 2 εβδομάδες. 

 Tο εμβόλιο της Pfizer χορηγείται σε παιδιά 12-15 ετών στις ΗΠΑ

Πολλές πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσουν να ανοσοποιούν παιδιά ηλικίας 12 ως 15 ετών με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για τον κορονοϊό ήδη από αυτήν την εβδομάδα, αφότου η συμβουλευτική επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) ενέκρινε σε ομόφωνη ψηφοφορία της την επέκταση της άδειας επείγουσας χρήσης του για αυτήν την ηλικιακή κατηγορία. Τη Δευτέρα (10/5), η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA) είχε ήδη εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου αυτού για τους εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών, προσφέροντας ανακούφιση στους γονείς που θέλουν να επιστρέψουν τα παιδιά τους στα σχολεία και στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις.

Η έγκριση της χορήγησης του εμβολίου στην ηλικιακή αυτή ομάδα από την συμβουλευτική επιτροπή των CDC είναι μια σημαντική, αν και όχι απαραίτητη, επισφράγιση της προηγούμενης έγκρισής του από την ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή. Ορισμένες πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Τζόρτζια, το Ντέλαγουερ και το Αρκάνσας, άρχισαν να διαθέτουν το εμβόλιο αυτό στην ηλικιακή αυτή ομάδα την Τρίτη (11/5), ενώ ο κύριος ιστότοπος της Καλιφόρνιας για τον κορονοϊό ανέφερε ότι οι οικογένειες θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού για τα παιδιά τους αυτής της ηλικίας από την Πέμπτη, 13 Μαΐου.

Κανένα πρόβλημα σε όσα παιδιά έλαβαν το εμβόλιο

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για Πρακτικές Ανοσοποίησης (ACIP), η οποία παρέχει συστάσεις στα CDC, ψήφισε χθες με 14-0 υπέρ της χρήσης του εμβολίου στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, αφού αξιολόγησε τα στοιχεία δοκιμής που έγινε. Αυτά δείχνουν ότι κανένα παιδί της ηλικιακής αυτής ομάδας που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech δεν προσβλήθηκε από τον ιό και ότι δεν υπήρξε κανένα κρούσμα παράλυσης προσωπικού νεύρου (παράλυση Bell) ή σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Επιπροσθέτως, το εμβόλιο προκάλεσε ισχυρή απόκριση όσον αφορά την δημιουργία αντισωμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα και έδειξε 100% αποτελεσματικότητα στη δοκιμή, καθώς κανένα κρούσμα δεν καταγράφηκε μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων εφήβων.

Μπάιντεν: Οι γονείς να εξασφαλίσουν το εμβόλιο για τα παιδιά τους

Η διάθεση του εμβολίου στους εφήβους θα βοηθήσει να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία κυκλοφορούν πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του ιού, και θα μπορούσε να συντομεύσει το δρόμο προς μια επιστροφή στην φυσιολογική ζωή για τους Αμερικανούς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Τετάρτη τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους μετά την έγκριση από κυβερνητική συμβουλευτική επιτροπή της επείγουσας χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών. «Τώρα που το εμβόλιο εγκρίθηκε για τις ηλικίες 12 ετών και πάνω και εγώ ενθαρρύνω τους γονείς να εξασφαλίσουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο τα παιδιά τους», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Αυτό είναι ένα ακόμη γιγάντιο βήμα στον αγώνα μας για την καταπολέμηση της πανδημίας», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA