Μέσα όπως η Bild και η Handelsblatt επικαλούμενα μάλιστα κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγω για αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου της τάξης του 8% σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Μάλιστα σημειώθηκε πως το γερμανικό Υπουργείο Υγείας εξετάζει εάν θα πρέπει να διαφοροποιήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο έχει σχεδιαστεί ανάλογα με τις ηλικίες.

Η απάντηση της εταιρείας δεν άργησε να έρθει. Ο βρετανικός-σουηδικός φαρμακευτικός κολοσσός σχολίασε ως «εντελώς λανθασμένα» τα δημοσιεύματα στη Γερμανία, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί αναποτελεσματικότητας.

«Τον Νοέμβριο, δημοσιεύσαμε στοιχεία στο The Lancet που δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι εμφάνισαν ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις στο εμβόλιο, με το 100% να παράγουν αντισώματα μετά τη δεύτερη δόση», σχολίασε ο εκπρόσωπος της AstraZeneca.

Τα δημοσιεύματα αυτά έρχονται σε μία στιγμή που η AstraZeneca μοιάζει να είναι πίσω σε σχέση με άλλες εταιρείες στις παραδόσεις εμβολίων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτηριστικό ήταν και το σχόλιο της Επιτρόπου, Στέλλας Κυριακίδη, που έκανε λόγο για «κοινωνικές και συμβατικές ευθύνες».

Η εταιρεία πλέον πέρα από απαντήσεις στα δημοσιεύματα θα πρέπει να παρουσιάσει και ένα χρονοδιάγραμμα παράδοσης των δόσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμα

Ιταλία: Ο Κόντε προαναγγέλλει μηνύσεις σε Pfizer και AstraZeneca

Πέθανε λίγες ώρες αφότου εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού – Ξεκίνησε έρευνα