News
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Από την Κέρκυρα στην Θράκη: Πάσχα στην Ελλάδα!

Το Πάσχα στην Ελλάδα και τα ιδανικά μέρη για να γιορτάσεις - Μάθε για τα ήθη και έθιμα σε διάφορες περιοχές της χώρας!

Ιόνιο, Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα, Θράκη... Κάθε γωνιά της Ελλάδας φοράει τα καλά της και ακολουθώντας τα έθιμα ετοιμάζεται για το ψήσιμο του Οβελία. Εμείς ξεχωρίσαμε μερικά μέρη και σου τα παρουσιάζουμε!

Κέρκυρα

Γνωστή για τις πολλές εθιμοτυπικές εκδηλώσεις της, η Κέρκυρα αποτελεί ίσως τον πιο δημοφιλή προορισμό για την περίοδο του Πάσχα. Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι γεμάτη θρησκευτική κατάνυξη με αποκορύφωμα τη Μεγάλη Παρασκευή που γίνεται η περιφορά του επιβλητικού Επιτάφιου της Μητροπόλεως, που ακολουθείται από φιλαρμονική και χορωδία. Το έθιμο που κλέβει την παράσταση είναι η ρίψη των πήλινων δοχείων (μπότιδες), μετά το τέλος της ακολουθίας στη Μητρόπολη κατά τη πρώτη Ανάσταση.

Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν κι από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά εκατοντάδες, πήλινα δοχεία, με μεγάλο κρότο. Για την ιστορία, αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του στο χωρίον του Ευαγγελίου «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως». Σε αντίθεση με τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, οι Κερκυραίοι αφήνουν το ψήσιμο του οβελία για τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Έτσι, το πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής περιλαμβάνει σούπα αυγολέμονο και μερικά πιάτα με κρεατικά, ώστε να συνηθίσει το στομάχι μετά από τη νηστεία της Σαρακοστής.

Κύθηρα

Κάτι η κατανυκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί σε όλο το νησί, οι βυζαντινές μελωδίες που ακούγονται από τις εκκλησίες και το φως των κεριών, το νησί αποτελεί διέξοδο για όσους αναζητούν μια πνευματική ανανέωση. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής τα στενά σοκάκια της Χώρας γεμίζουν από κόσμο που ακολουθεί την περιφορά του Επιταφίου, ενώ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι εκκλησιές των μικρών χωριών προσφέρουν μια αυθεντική αίσθηση της θρησκευτικής γιορτής. Μάλιστα, το μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας γεμίζει με βυζαντινές μελωδίες από την τοπική χορωδία ψαλτών.

Την Κυριακή του Πάσχα επισκεφτείτε την Αγία Πελαγία, για να συμμετάσχετε στο μεγάλο γλέντι που διοργανώνουν οι κάτοικοι. Μην χάσετε τη λιτανεία της εικόνας, ένα τοπικό θρησκευτικό έθιμο που ξεκινάει τη Δευτέρα του Πάσχα από το μητροπολιτικό ναό της Χώρας. Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής, το πασχαλινό τραπέζι γεμίζει από λαχταριστούς μεζέδες κρεατικών, όπως αρνίσια παϊδάκια και κοντοσούβλι, συνοδευόμενους από φρέσκα αμπελοφάσουλα. Επιβάλλεται να δοκιμάσετε πορτοκαλόπιτα στη Χώρα, σοκολατόπιτα στον Αβλέμονα και αμυγδαλωτά στο Λιβάδι. 

Πάρος

Το έθιμο της αναπαραστάσης της ζωής και των Παθών του Χριστού, που λέγεται ότι ξεκίνησε πριν από το 1937, κάνει πραγματικά την Πάρο να ξεχωρίζει. Κατά την περιφορά του Επιταφίου της Μάρπησσας, οι νέοι και τα παιδιά του χωριού ντύνονται Ρωμαίοι ή μαθητές του Χριστού κι αναπαριστούν σκηνές από τα Πάθη της Μεγάλη Εβδομάδας.

Οι επισκέπτες μεταφέρονται από την Ανάσταση του Λαζάρου, την Είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τη Μετάνοια της Μαγδαληνής, μέχρι το Μυστικό Δείπνο, την Ανάβαση στον Γολγοθά, την Αποκαθήλωση και την Ταφή του Χριστού. Η Πάρος φημίζεται και για τα τοπικά προϊόντα της, όπως τα τυριά (ξυνομυζήθρα, τουλουμίσιο, λαδοτύρι, ανθότυρο), τα κρασιά που προέρχονται από αμπελώνες με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, τη σούμα (τοπική ρακή) και τους ψαρομεζέδες, σε περίπτωση που δεν είστε φανατικοί του ψητού αρνιού.

Θράκη

Το Πάσχα στη Θράκη έχει εξέχουσα σημασία και μέχρι σήμερα οι κάτοικοι των χωριών αναβιώνουν πολλά έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στο μακρινό παρελθόν. Αν βρεθείτε στις Μέτρες, θα δείτε τα παιδιά να φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα, που κατόπιν το περιφέρουν στα σπίτια και το καίνε την επόμενη μέρα. Τη Μεγάλη Παρασκευή η πομπή του Επιταφίου σταματά έξω από ένα παρεκκλήσι και την ώρα που ο ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο, οι κάτοικοι ανάβουν φωτιά και καίνε το ομοίωμα του Ιούδα.

Αργότερα παίρνουν μια χούφτα από την στάχτη και στη συνέχεια την σκορπούν στα μνήματα. Με εμφανής επιρροές από τους γείτονές της, η κουζίνα της Θράκης είναι γεμάτη με αρώματα και γεύσεις. Το μυρωδάτο τσουρέκι με μουχαλεμπί έχει την τιμητική του, τα αβγά με λαρδί αποτελούν μία εναλλακτική εκδοχή, ενώ ο καβουρμάς συνδυάζει την κλασική συκωταριά με το ρύζι.

Αρκαδία

Κάθε χρόνο η Τρίπολη προσελκύει πλήθος κόσμου, μιας και το Πάσχα αποτελεί πλέον θεσμό για την. Εκτός από τις καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις, η Τρίπολη έχει συνδεθεί με τις γραφικές ψησταριές  που απλώνονται από την κεντρική πλατεία του Αγίου Βασιλείου μέχρι αυτή του Άρεως. Όλα τα αγαθά προσφέρονται πλουσιοπάροχα τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες που βρίσκονται στην πόλη.

Ο Δήμος Τρίπολης προσφέρει δωρεάν μεζέδες από τα ψητά αρνιά της σούβλας, πασχαλινά αυγά, γλυκίσματα και άφθονο ντόπιο κρασί από τους αμπελώνες της Αρκαδίας, ενώ το γλέντι κορυφώνεται με παραδοσιακούς χορούς. Λίγο πιο μακριά, στο Λεωνίδιο, θα παρακολουθήσετε ένα φαντασμαγορικό θέαμα το βράδυ της Ανάστασης. Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», δεκάδες αναμμένα αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό, αφήνοντας μία μοναδική αίσθηση.

Ναύπακτος

Όσοι πιστοί προσέλθουν και φέτος το Πάσχα στη Ναύπακτο θα γίνουν μάρτυρες ενός υπέροχου θεάματος. Το έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής που θέλει το λιμάνι να φλέγεται κατά την ώρα της περιφοράς των Επιτάφιων, έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του ’50. Εκτός από τις πολεμίστρες που στολίζονται με εκατοντάδες αναμμένες δάδες, ο ουρανός γεμίζει με πυροτεχνήματα, ενώ καταμεσής της θάλασσας δεσπόζει ένας μεγάλος φλεγόμενος σταυρός. Το τραπέζι γεμίζει με παραδοσιακές γεύσεις, όπως μαγειρίτσα, πίτες, κοκορέτσι και γαρδούμπες.

Αράχωβα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζεται το Πάσχα σε ολόκληρη τη Ρούμελη, με τα έθιμα της Αράχωβας να ξεχωρίζουν. Οι δύο ενορίες συναγωνίζονται για τον καλύτερο Επιτάφιο, πραγματοποιείται λιτανεία με κωδωνοκρουσίες και κανονιοβολισμούς, της ασημένιας εικόνας του προστάτη Αγίου Γεωργίου. Παράλληλα αναβιώνουν  παλιά έθιμα, όπως αθλητικοί αγώνες, πάλη, και στίβος.

Φυσικά δεν λείπει το καθιερωμένο γλέντι στην αυλή της εκκλησίας με παραδοσιακούς μεζέδες και ρουμελιώτικους χορούς. Εκτός από το ψητό αρνί, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την τηγανιτή συκωταριά, τα παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα, φέτα και φορμαέλα, και φυσικά το αραχωβίτικο κρασί.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#Viral