NEWS
04/07/2016 16:29

Ξεπεράστε την κρίση με την μέθοδο των επωνύμων: Ότι πρέπει να γνωρίζουμε για τον Νευρο-Γλωσσικό Προγραμματισμό

Ο Πάολο να είχε πει  πως όταν θέλουμε κάτι πολύ το σύμπαν συνωμοτεί για να το επιτύχουμε.

Ξεπεράστε την κρίση με την μέθοδο των επωνύμων: Ότι πρέπει να γνωρίζουμε για τον Νευρο-Γλωσσικό Προγραμματισμό
Ξεπεράστε την κρίση με την μέθοδο των επωνύμων: Ότι πρέπει να γνωρίζουμε για τον Νευρο-Γλωσσικό Προγραμματισμό
Ανάγνωση:

Ο Πάολο να είχε πει πως όταν θέλουμε κάτι πολύ το σύμπαν συνωμοτεί για να το επιτύχουμε. Όμως πόσοι μπορούμε να εστιάσουμε σε αυτό που πραγματικά θέλουμε και να το δούμε να γίνεται πραγματικότητα; Πολλοί επώνυμοι υποστηρίζουν πως χρωστάνε μέρος της επιτυχίας τους στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό. Ανάμεσά τους ο Robbie Williams, ο Leonardo DiCaprio, ο Hugh Jackman, ο Barack Obama, η Oprah Winfrey, ο Andre Agassi και η Serena Williams.

Ο κλινικός Υπνοθεραπευτής και NLP Coach Στέφανος Βαούτης μιλάει στο koolnews.gr και την Ελένη Λαζάρου και εξηγεί τι είναι ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) και πως μπορεί να μας βοηθήσει να προσελκύσουμε στην ζωή μας όλα όσα ονειρευόμαστε και να πετύχουμε τους στόχους μας στην επαγγελματική αλλά και την προσωπική ζωή μας.

Τι ακριβώς είναι ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός (NLP);

O Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι ένα «μοντέλο αριστείας», η μεθοδολογία δηλαδή του να αριστεύεις. Μέσα από ένα σύνολο τεχνικών και μεθόδων, αξιοποιώντας τη γλώσσα και τη στρατηγική του ανθρώπινου νου, μας βοηθά να θέτουμε και να πετυχαίνουμε κάθε στόχο με συνέπεια. Ο ΝΓΠ διερευνά τις σχέσεις ανάμεσα στο πώς σκεφτόμαστε (Νευρο-), πώς επικοινωνούμε (Γλωσσικός) και των «μοτίβων» που καθορίζουν τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά μας ή αλλιώς των «προγραμμάτων» μας (Προγραμματισμός). Μέσω της μελέτης αυτών των σχέσεων, τα άτομα μπορούν να υιοθετήσουν πιο επιτυχημένους τρόπους για να σκέφτονται, να επικοινωνούν, να αισθάνονται και να συμπεριφέρονται.

Πώς λειτουργεί;

Ο ΝΓΠ μας δείχνει ένα νέο τρόπο να αποκωδικοποιήσουμε τις εμπειρίες μας και να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο τρόπος με τον οποίο φιλτράρουμε, επεξεργαζόμαστε και επικοινωνούμε τις πληροφορίες που προέρχονται από το εξωτερικό μας περιβάλλον, διαμορφώνουν τη δική μας αντίληψη. Ο ΝΓΠ μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πώς σκεφτόμαστε, πώς αντιδρούμε και πώς συμπεριφερόμαστε σε καθημερινή βάση. Μας επιτρέπει δηλαδή να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Επίσης, τονίζει τη σημασία που έχει ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, το δικό μας «μοντέλο του κόσμου» όπως το λέμε. Μέσα από τη γνώση ότι μπορούμε να αλλάξουμε ένα γεγονός ανάλογα με τον τρόπο που το αντιλαμβανόμαστε, συνειδητοποιούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε ό,τι μας περιορίζει ή μας εμποδίζει στην επίτευξη των στόχων μας.

Τι μπορεί να πετύχει κάποιος μέσω αυτού; Αναφέρετέ μας κάποια παραδείγματα.

Στην πράξη, ο ΝΓΠ βρίσκει εφαρμογές σε σχεδόν κάθε τομέα της ανθρώπινης συμπεριφοράς και δραστηριότητας. Στον κόσμο των επιχειρήσεων με την εκπαίδευση ηγετικών στελεχών ώστε να βελτιώσουν τις ηγετικές δεξιότητές τους και την εκπαίδευση εργαζομένων ώστε να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Στον τομέα της επικοινωνίας και του μάρκετινγκ προσφέρει τεχνικές για την επίτευξη των στόχων και τη βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Στην εκπαίδευση, μπορεί να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να βελτιώσουν τον τρόπο επικοινωνίας και διδασκαλίας τους για την καλύτερη απόδοση των μαθητών τους. Επίσης, ο ΝΓΠ αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών αθλητών οι οποίοι χρησιμοποιούν τις τεχνικές του για να επιτύχουν ακόμα υψηλότερες αποδόσεις. Στο πλαίσιο της θεραπείας, η λίστα με τις πρακτικές εφαρμογές του είναι μεγάλη. Μεταξύ άλλων μας βοηθά να απαλλαγούμε από τα εξής: αναβλητικότητα, φοβίες, αρνητικά συναισθήματα, εθισμούς, διλήμματα, ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, προβληματικές σχέσεις, συναισθηματικό φαγητό, στρες, περιοριστικές πεποιθήσεις, προκαταλήψεις κ.ά.

Γιατί το προτιμούν οι επώνυμοι;

Είναι γεγονός πως η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αποκτήσει μία ιδιαίτερη δυναμική και την προτιμούν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους και να απογειώσουν το δυναμικό τους. Ανάμεσα σε αυτούς και πολλοί γνωστοί και επιτυχημένοι επαγγελματίες από τον χώρο της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της ψυχαγωγίας και του αθλητισμού όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, η Όπρα Γουίνφρι, η συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η ιδρύτρια της Huffington Post Αριάννα Χάφινγκτον, ο Χιου Τζακμαν, ο Ρόμπι Γουίλλιαμς και ο Αντρέ Αγκάσι «χρωστούν» έστω και ένα μέρος της επιτυχίας τους στον ΝΓΠ. Επίσης, πολλοί επιχειρηματίες, όπως ο Μπιλ Γκέητς, ο Στηβ Τζομπς (παλιότερα), ο Ρίτσαρντ Μπράνσον χρησιμοποιούν τεχνικές του ΝΓΠ ως μέσο προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Η απήχηση που έχει οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην ευρεία εφαρμογή των τεχνικών του σε κάθε τομέα της ζωής μας και στην αποτελεσματικότητά του.

Πόσο διαδεδομένο είναι στην Ελλάδα;

Αν και στο εξωτερικό έχει κλείσει σχεδόν 40 χρόνια ως μέθοδος αυτοβελτίωσης και επαναπρογραμματισμού του νου, στην Ελλάδα έχει παρουσία τα τελευταία χρόνια κυρίως με τη μορφή του NLP Life Coaching και NLP Coaching τόσο σε ατομικές συνεδρίες όσο και στην εκπαίδευση ηγετικών στελεχών στον τομέα των επιχειρήσεων.

Δεδομένων των δυσκολιών που όλοι αντιμετωπίζουμε σήμερα στην «Ελλάδα της κρίσης», πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να συμβάλλει ο ΝΓΠ;

Ειδικά σε περιόδους «κρίσης» ο ΝΓΠ αποδεικνύεται πολύτιμο εργαλείο για πολλούς λόγους. Αν ανατρέξουμε στο πώς ξεκίνησε, θα δούμε ότι οι δύο δημιουργοί του, ο μαθηματικός και μεταπτυχιακός φοιτητής ψυχολογίας Richard Bandler και ο γλωσσολόγος John Ginder μελέτησαν διεξοδικά τις συμπεριφορές και τη στάση ζωής επιτυχημένων ανθρώπων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι άνθρωποι κάτι έκαναν διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Αρχικά είχαν σκέψη εστιασμένη στο αποτέλεσμα διατυπώνοντας με σαφήνεια τους στόχους τους. Ωστόσο δεν παρέμεναν μόνο στη διατύπωση των στόχων τους αλλά έκαναν το πρώτο και τα υπόλοιπα βήματα προς την επίτευξή τους. Επιπλέον, είχαν αισθητηριακή επίγνωση, έθεταν δηλαδή σε λειτουργία τις πέντε αισθήσεις τους και τις χρησιμοποιούσαν προς όφελός τους για να αντιλαμβάνονται τις καταστάσεις. Είχαν ευελιξία, ήταν πάντα έτοιμοι να αλλάξουν γραμμή πλεύσης και να δουν διαφορετικά μια κατάσταση, ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό. Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του ΝΓΠ και είναι ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά που καλούμαστε να έχουμε στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που τη συνοδεύουν. Το κλειδί, σύμφωνα με τον ΝΓΠ, για να γίνει αυτό είναι η συνειδητοποίηση ότι οι άνθρωποι έχουν όλες τις δυνάμεις να δημιουργήσουν την επιτυχία τους αρκεί να αναλάβουν εκατό τοις εκατό την ευθύνη για τους στόχους τους και τη ζωή τους. Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κατάσταση ή γεγονός, αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι το πώς εμείς θα αντι-δράσουμε σε αυτό που συμβαίνει.

Σε πόσο διάστημα βλέπει κάποιος αποτέλεσμα;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με τον κάθε άνθρωπο καθώς ο καθένας είναι μοναδικός και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η αποτελεσματικότητα των τεχνικών του ΝΓΠ πολλαπλασιάζεται ανάλογα τον βαθμό στον οποίο υπάρχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: α) ισχυρό προσωπικό κίνητρο, β) ανάληψη προσωπικής ευθύνης γ) πειθαρχία και πίστη στη διαδικασία δ) δέσμευση στη θετική αλλαγή και τη διατήρησή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ