NEWS
26/09/2016 14:26

Ο Ευδόκιμος Τσολακίδης μιλάει στο ΚoolΝews.gr και την Ελένη Λαζάρου για την πρωτότυπη μέθοδο διδασκαλίας του.

Eυδόκιμος Τσολακίδης: Ο πρώτος Έλληνας ηθοποιός που διδάσκει υποκριτική και σκηνοθεσία μέσω… Skype
Eυδόκιμος Τσολακίδης: Ο πρώτος Έλληνας ηθοποιός που διδάσκει υποκριτική και σκηνοθεσία μέσω… Skype
Ανάγνωση:

Θέλεις να γίνεις ηθοποιός, σκηνοθέτης ή να αποκτήσεις γνώσεις υποκριτικής για να εξασκηθείς στην επικοινωνία, να αναπτύξεις την φαντασία σου, να καλλιεργήσεις και να αναπτύξεις στοιχεία της προσωπικότητας σου με χαμηλό κόστος και χωρίς να χάνεις χρόνο σε μετακινήσεις;

Της Ελένης Λαζάρου

Τώρα μπορείς να το κάνεις μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σου σε όποιο μέρος της Ελλάδας -αλλά και του υπόλοιπου κόσμου- κι αν βρίσκεσαι.

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και ιδρυτής του Θεάτρου των αλλαγών Ευδόκιμος Τσολακίδης είναι ο πρώτος Έλληνας καθηγητής που διδάσκει On line την μέθοδό του της Υποκριτικής την οποία θα μπορείς να εφαρμόσεις σε κάθε ρόλο στο θέατρο - από το παγκόσμιο δραματολόγιο, κλασικό ή σύγχρονο - αλλά και στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση.

Ο Ευδόκιμος Τσολακίδης μιλάει στο ΚoolΝews.gr και την Ελένη Λαζάρου για την πρωτότυπη μέθοδο διδασκαλίας του.

Πώς αποφασίσατε να κάνετε μαθήματα υποκριτικής μέσω Skype;

«Το σκέφτηκα πέρυσι τα Χριστούγεννα παρακολουθώντας ένα συνέδριο μέσω live streaming. Αμέσως διαμορφώθηκε το concept και το ζητούμενο ήταν πλέον να το εφαρμόσω στην πράξη να δω αν μπορεί να λειτουργήσει. Από το πρώτο κιόλας μάθημα διαπίστωσα ότι λειτουργεί πολύ καλύτερα από ότι είχα φαντασθεί. Είμαι ο πρώτος που το κάνω στην Ελλάδα και ίσως και παγκοσμίως με την έννοια ότι δεν έχω ακούσει για άλλον συνάδελφο να κάνει κάτι τέτοιο».

Σε τι κοινό απευθύνεστε; Και τι ανταπόκριση έχετε συναντήσει;

«Απευθύνομαι σε όλους όσους θέλουν να μάθουν θέατρο είτε ως ηθοποιοί, είτε ως σκηνοθέτες, είτε ως δάσκαλοι θεάτρου, είτε ως επικεφαλής θεατρικής ομάδας. Τα μαθήματα γίνονται μια φορά την εβδομάδα σε μέρα και ώρα που συμφωνούμε με τον μαθητή και η κάθε συνάντηση διαρκεί μια ώρα. Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώνεται σε δώδεκα συναντήσεις. Διαρκεί δηλαδή τρεις μήνες.

Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να μη δεχτώ νέους μαθητές επί τρεις μήνες περίπου, όσο χρειάστηκε δηλαδή να ολοκληρωθεί ο κύκλος με τους ήδη υπάρχοντες μαθητές επειδή δεν είχα καθόλου διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο».

Στις μέρες μας ποιοι ενδιαφέρονται να μάθουν υποκριτική εκτός από τους ηθοποιούς; Σε ποιους τομείς μπορεί να φανεί χρήσιμη;

«Η υποκριτική μπορεί να φανεί χρήσιμη σε όλους τους ανθρώπους, στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική τους ζωή. Το πιο σημαντικό πράγμα που μαθαίνει κανείς μέσα από αυτήν είναι να τα βλέπει όλα όσα συμβαίνουν γύρω του ως παιχνίδι. Ο Σαίξπηρ λέει πως όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή και έχει απολύτως δίκιο».

Μπορούν τα μαθήματα μέσω ίντερνετ να αντικαταστήσουν την διδασκαλία σε μία δραματική σχολή;

«Σε καμία περίπτωση. Η δουλειά του θεάτρου είναι ομαδική. Γι αυτό το πρώτο πράμα που ζητάω από τους online μαθητές μου είναι να εφαρμόσουν όλα όσα μαθαίνουν από μένα μέσω internet σε μια ομάδα. Πολύ συχνά στο online μάθημά μου λένε οι μαθητές μου πως τα πήγαν στην ομάδα με το υλικό που τους έδωσα, κι εγώ τους δίνω μετά ανάλογες οδηγίες και κατευθύνσεις».

Έχετε γράψει και ένα βιβλίο για την εκμάθηση υποκριτικής άνευ διδασκάλου. Γίνεται κάποιος να μάθει υποκριτική μόνος του;

«Όχι βέβαια και μάλιστα το γράφω και στο βιβλίο μέσα, στον επίλογο. Το υλικό που θα βρει κανείς στο βιβλίο μου πρέπει αμέσως να το εφαρμόσει στην πράξη σε μια ομάδα ή σε έναν θίασο. Είναι πολύ συγκινητική η ευγνωμοσύνη που μου εκφράζουν πολλοί άνθρωποι για εκείνο το βιβλίο».

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα, δηλαδή το χόμπι του θεάτρου, πόσο έχει επηρεαστεί από την κρίση;

«Είναι ωραίο να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα. Από αυτήν την άποψη τα πράγματα είναι δυσκολότερα από ποτέ. Η ανεργία είναι τεράστια και οι μισθοί είναι κυριολεκτικά της πείνας για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ηθοποιών. Γι αυτό και πολλοί άνθρωποι του θεάτρου αναγκάζονται να κάνουν άλλες δουλειές για να επιβιώσουν χωρίς να σημαίνει πως κι αυτό είναι εύκολο στις μέρες μας. Για όσους το θέατρο είναι μόνο χόμπι τότε τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα αφού σε περιόδους κρίσης ένα τέτοιο χόμπι είναι από τα πιο δημοφιλή».

Τι άλλο κάνετε αυτή την περίοδο;

«Δεν έχει πολύ καιρό που γύρισα από την Αμερική όπου δίδαξα για δύο μήνες στο UCSB και σκηνοθέτησα την Ελένη του Ευριπίδη. Δεν πρόλαβα να πάρω μια ανάσα κι έπεσα με τα μούτρα στη δουλειά σκηνοθετώντας μαζί με μια ομάδα ακόμα 11 σκηνοθετών από όλον τον κόσμο, το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του Σαίξπηρ που ανέβηκε στο Θέατρο των Αλλαγών στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων. Η παράσταση θα παιχτεί στις 15 Οκτωβρίου στο φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι των Αθηνών». Στις 3 Οκτωβρίου ξεκινάει το φθινοπωρινό τρίμηνο στο Θέατρο των Αλλαγών και 26-30 Σεπτεμβρίου διεξάγεται στο ίδιο θέατρο το 13ο Φεστιβάλ Ομάδων Δράσης».

Τα σχέδιά σας για το μέλλον;

«Θα σκηνοθετήσω δύο παραστάσεις το χειμώνα και θα διδάξω πολύ, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, δια της φυσικής μου παρουσίας δηλαδή. Παράλληλα θα συνεχίσω και τα online μαθήματά μου για τα οποία έχουν απομείνει πολύ λίγες θέσεις για το διάστημα μέχρι τις γιορτές».

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ