NEWS
10/10/2016 08:24

Ο Θανάσης Κοντογεώργης ανήκει στο «νέο αίμα» της ΝΔ, αν και δεν προέρχεται από τον κομματικό σωλήνα. Ανήκει στους ανθρώπους με τα εντυπωσιακά βιογραφικά που μπήκαν στη ΝΔ, προκειμένου να βοηθήσουν στον καταρτισμό του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ μέσω του open call που είχε απευθύνει την άνοιξη ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

O Θανάσης Κοντογεώργης απαντά στις 10 ερωτήσεις: «Οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος έχουν καταπέσει»
O Θανάσης Κοντογεώργης απαντά στις 10 ερωτήσεις: «Οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος έχουν καταπέσει»
Ανάγνωση:

Ο Θανάσης Κοντογεώργης ανήκει στο «νέο αίμα» της ΝΔ, αν και δεν προέρχεται από τον κομματικό σωλήνα. Ανήκει στους ανθρώπους με τα εντυπωσιακά βιογραφικά που μπήκαν στη ΝΔ, προκειμένου να βοηθήσουν στον καταρτισμό του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ μέσω του open call που είχε απευθύνει την άνοιξη ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε, η πορεία του αντανακλάται και στη φράση του: «Οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος θεωρώ ότι έχουν καταπέσει». Και ίσως πραγματικά να έχει φτάσει αυτή η ώρα, με τη χώρα εδώ και χρόνια να «σέρνεται» προσπαθώντας να εκπληρώσει τους όρους του Μνημονίου.

Στον Γιώργο Ευγενίδη

Μαχόμενος δικηγόρος, σύμβουλος στρατηγικής της κυβέρνησης από το 2010 έως το 2014, ενώ την περίοδο Στουρνάρα και Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών χρημάτισε και νομικός σύμβουλος, εμπλεκόμενος παράλληλα και στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Πρόκειται για έναν άνθρωπο με μεγάλη τεχνοκρατική κατάρτιση και σπουδαίες ακαδημαϊκές περγαμηνές, όντας απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Harvard των Η.Π.Α (Harvard Kennedy School of Government) στη Δημόσια Διοίκηση/Πολιτική. Πλην όμως, οι εποχές άλλαξαν, όπως και τα πολιτικά δεδομένα: κάπως έτσι, άνθρωποι σαν τον Θανάση Κοντεογεώργη πέρασαν τις πόρτες της ΝΔ, αν και δεν είχαν διαχρονική αναφορά στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Ίσως, δε, η εμπλοκή τους να διευκολύνει και μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση της ΝΔ, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, με δυνάμεις που, όπως ο ίδιος αναφέρει μπορούν να δημιουργήσουν ένα «μεγάλο αντιλαϊκίστικο, προοδευτικό μέτωπο με ευρύτερες συναινέσεις και συμμαχίες».

Είναι δε από τους τεχνοκράτες (σ.σ. τους οποίους πολλοί συμπολίτες μας ονομάζουν έτσι υποτιμητικά) που δεν δείχνουν να φοβούνται να διαβούν και τον Ρουβίκωνα και να περάσουν στο πολιτικό προσκήνιο, εφόσον τους ζητηθεί. Ίσως έχει έρθει-επιτέλους!- η ώρα αυτό να συμβεί σε όλο το πολιτικό φάσμα

Η συνέντευξη:

-Είσαι ένας από τους ανθρώπους που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και βρέθηκαν στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πώς διέβης τον Ρουβίκωνα;

Πιστεύω στη δύναμη των ιδεών και την αξία των ανθρώπων. Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της χώρας είναι διαρκώς παρούσα από τη σύσταση του ελληνικού κράτους αφού ήταν πάντοτε πολύ ισχυρές οι δυνάμεις που υπονόμευαν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Όμως, η ιστορία έχει αποδείξει ότι όσοι δεν επιλέγουν τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού, της προχειρότητας και της αδράνειας αλλά δουλεύουν συστηματικά με σχέδιο, προοδευτικό όραμα και ισχυρό αίσθημα αποστολής, αφήνουν έργο και βοηθούν τη χώρα να συγκλίνει με το ευρωπαϊκό παράδειγμα, όπου χρειάζεται. Οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος θεωρώ ότι έχουν καταπέσει. Τα σύγχρονα διακυβεύματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ διαφορετικά από αυτά πριν από 50 χρόνια, όταν άρχισαν δηλαδή να διαμορφώνονται και να σχηματοποιούνται οι μεγάλες πολιτικές ευρωπαϊκές οικογένειες. Το ίδιο θεωρώ ότι ισχύει και για την Ελλάδα. Αρκετή συζήτηση έχει γίνει για το παρελθόν και πολύ λιγότερη για το τι πρέπει να κάνουμε τώρα για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να εξασφαλίσει.

-Βλέπω τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει έναν πολύ φιλόδοξο πολιτικό λόγο. Θα πειστούν τώρα οι Έλληνες για την ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων, όταν δεν τις πίστεψαν στην αρχή της κρίσης που ίσως το momentum ήταν καλύτερο;

Δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος, ότι υπάρχει στην Ελλάδα μια παράδοση και κουλτούρα μεταρρυθμίσεων. Όμως, όταν είναι καλά σχεδιασμένες, υπάρχει η πολιτική βούληση να εφαρμοσθούν και καλλιεργείται ένα μέρος κοινωνικής συναποδοχής, αυτές μπορούν να επιτύχουν και να φέρουν αποτελέσματα. Ύστερα από έξι χρόνια στη δίνη της κρίσης θεωρώ ότι υπάρχουν οι ιδέες, οι πρακτικές προτάσεις, οι δημόσιες πολιτικές που μπορούν να δώσουν λύσεις καθώς και οι άνθρωποι για να τις υλοποιήσουν με την επιμονή και την τεχνοκρατική επάρκεια που απαιτείται. Όλοι ξέρουμε πλέον, τι πήγε στραβά, τι πρέπει να αλλάξει και, σε ένα βαθμό, πώς να το κάνουμε. Η αναγνώριση και η αποδοχή μιας βασικής, κατ’εμέ, παραδοχής, ότι εμείς έχουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας και ότι από τη δική μας δουλειά εξαρτάται η υπέρβαση της κρίσης, είναι η κινητήριος δύναμη του φιλόδοξου πολιτικού λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν μας αρμόζει η απογοήτευση. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η αλαζονεία πρέπει να αποφεύγονται. Γι αυτό και μπορεί να χτιστεί μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση στη βάση της συλλογικής δουλειάς και των ορατών αποτελεσμάτων που μόνο καλές σχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις και αξιόπιστα πρόσωπα μπορούν να εξασφαλίσουν.

-Μιλάτε για την ανάγκη χαμηλότερων πλεονασμάτων, ώστε να διευκολύνονται μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης. Είναι κάτι εφικτό, με δεδομένο το πολιτικό κόστος για τις κυβερνήσεις των εταίρων μας;

Είναι αλήθεια ότι η στάση των εταίρων μας καθορίζεται πολλές φορές και από τις δυναμικές στις χώρες τους καθώς και από τις εσωτερικές πολιτικές συνθήκες. Οι διαπραγματεύσεις έχουν, όμως, αποδείξει ότι οι υποχωρήσεις των εταίρων μας γίνονται στο βαθμό εκείνο που αποκτούν βεβαιότητα , ότι θα πραγματοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας, ότι είμαστε αξιόπιστοι. Παρακολουθούσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις συζητήσεις με την τρόικα όσο εκείνος ήταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εγώ συμμετείχα στην τεχνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Ήταν πάντοτε πολύ καλά προετοιμασμένος, συνεπής στα όσα δήλωνε και με αντιπροτάσεις σε όσα θεωρούσε ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σωστά ή δεν έπρεπε να προχωρήσουν καθόλου. Ήταν αξιόπιστος. Έτσι, θα είναι και ως Πρωθυπουργός και γι αυτό θα εξασφαλίσει τις αλλαγές που είναι απαραίτητες στους οικονομικούς στόχους του προγράμματος.

-Αν η ΝΔ καταφέρει και κερδίσει τις εκλογές, θα πρέπει να συγκυβερνήσει με ένα ή περισσότερα κόμματα της Κεντροαριστεράς;

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα ευρύ μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που επιθυμούν αλλαγές για να πάνε τα πράγματα μπροστά. Στα κόμματα της κεντροαριστεράς υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις και γι αυτό πιστεύω ότι θα ενισχύσουν το μέτωπο αυτό. Άλλωστε, ακόμα και αν η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία , όπως και πιστεύω ότι θα γίνει, θεωρώ ότι και στη Βουλή και στην Κυβέρνηση θα πρέπει να εκφραστεί αυτό το μεγάλο αντιλαϊκίστικο, προοδευτικό μέτωπο με ευρύτερες συναινέσεις και συμμαχίες.

-Μιας και έχεις την εμπειρία του χώρου, τι θεωρείς πως πήγε λάθος και δεν κατάφεραν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να τα βρουν;

Δεν το γνωρίζω. Ξέρω, όμως, ότι και στους δύο χώρους υπάρχουν αξιόλογοι και ικανοί άνθρωποι που μπορούν να συνδιαμορφώσουν μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που ζούμε. Ότι υπάρχουν νέοι της γενιάς μου, που παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας περιμένουν τη –σπάνια ίσως- συγκυρία, όπου όλοι θα συστρατευθούν σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν την κοινωνία προς μια προοδευτική κατεύθυνση, ακόμα και αν αυτή η προσπάθεια γίνεται από διαφορετικό κομματικό μετερίζι.

-Ειλικρινά: έχεις πρόθεση, αν σου ζητηθεί, να κατέβεις για βουλευτής;

Τον περασμένο Μάρτιο ανταποκρίθηκα στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνδράμω στην εκπόνηση του κυβερνητικού προγράμματος σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πώς οργανώνεται καλύτερα και συντονίζεται αποτελεσματικότερα μια κυβέρνηση προκειμένου αυτή σε σωστούς χρόνους να παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες στη βάση ενός κυβερνητικού προγράμματος. Επικεντρώνομαι στη δουλειά αυτή και έχω πολύ καλή συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο του κόμματος κ.Χατζηδάκη και τον Γραμματέα Προγράμματος κ.Στεργίου, όπως και με τα υπόλοιπα μέλη της γραμματείας προγράμματος. Η δουλειά που έχει γίνει είναι σημαντική. Πριν λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ, όπου όποιος επιθυμεί μπορεί να υποβάλει το βιογραφικό του και μέσα από μια διαδικασία να βρεθεί ακόμα και στις εκλογικές λίστες του κόμματος. Είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια που θεωρώ, ότι απευθύνεται και σε εκείνους που περιγράφονται, ενίοτε και απαξιωτικά, ως «τεχνοκράτες». Πιστεύω ότι είναι η στιγμή για όλους εκείνους που μπορεί η εμπειρία , η γνώση και η επαγγελματική τους διαδρομή να έχουν μια σημαντική πρόσθετη αξία για τη χώρα, να κάνουν το βήμα και να μην φοβηθούν. Σίγουρα δεν είναι η καλύτερη περίοδος, η ένταση περισσεύει, η κατάσταση της χώρας είναι κακή αλλά ποια άλλη στιγμή θα βρεθεί για να κάνουμε αυτό που θεωρούμε καλύτερο για τους συμπολίτες μας; Επομένως, και για να μην θεωρείς ότι θέλω να αποφύγω την ερώτησή σου, εφόσον μου ζητηθεί, φυσικά και θα είμαι υποψήφιος έστω και αν η εκλογική κάθοδος σε μια μεγάλη εκλογική περιφέρεια φαντάζει μια πολύ δύσκολη και απαιτητική προσπάθεια. Αν θέλουμε να υπάρξει πολιτική αλλαγή, πρέπει να προσπαθήσουμε για να έλθει.

-Πάμε σε άλλα θέματα: είναι μια δύσκολη περίοδος για την ελεύθερη δικηγορία. Εκτιμάς πως μπορεί να υπάρξει το επόμενο διάστημα μαζική έξοδος επιστημόνων στο εξωτερικό, λόγω της αδυναμίας άσκησης του επαγγέλματος;

Δεν είναι απλά δύσκολη, είναι πολύ δύσκολη. Στο δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, τον περιορισμό της δικηγορικής ύλης και τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης που απογοητεύουν και αποθαρρύνουν τους πολίτες από το να επιδιώξουν νομική προστασία, έρχονται να προστεθούν οι σημαντικές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις Όμως, και το να σηκωθείς να φύγεις από τη χώρα σου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Δεν έχουμε παρά να ελπίζουμε –και να προσπαθήσουμε- τα πράγματα να πάνε καλύτερα και εμείς να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και με αξιοπρέπεια.

-Πάμε και στα πιο χαλαρά: μετά από μια δύσκολη μέρα, πώς θα χαλαρώσεις;

Μου αρέσει να περνάω χρόνο στο σπίτι με την οικογένεια και τους φίλους μου. Πολύ καλή παρέα μου κρατάνε τα βιβλία μου καθώς και αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές. Ειδικά με τα βιβλία, πολλές φορές επιστρέφω δυο και τρείς φορές σε μερικά από αυτά γιατί διαπιστώνω ότι κάθε φορά ανακαλύπτεις και κάτι καινούριο. Τώρα, αν καταφέρω να τα συνδυάσω όλα αυτά με λίγη ώρα κολύμβησης, είναι ο καλύτερος συνδυασμός για να αποφορτιστώ από μια δύσκολη μέρα.

-Πες μου ένα βιβλίο που διάβασες τελευταία και σου κέντρισε το ενδιαφέρον.

Μου αρέσει πολύ η ελληνική και αμερικανική λογοτεχνία, η πολιτική φιλοσοφία, η ιστορία και ό,τι έχει να κάνει με τη νομική επιστήμη. Τον τελευταίο , όμως, καιρό το ενδιαφέρον μου έχουν κεντρίσει βιβλία και έρευνες που έχουν να κάνουν κυρίως με τη ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών.

-Όταν βρεις ελεύθερο χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο ας πούμε, πώς θα επιλέξεις να τον περάσεις;

Αν είναι ολόκληρο Σαββατοκύριακο, τότε σίγουρα μια εκδρομή είναι ό,τι πρέπει. Άλλωστε, τούτος ο τόπος μας εκπλήσσει πάντα ευχάριστα με τις ομορφιές του.

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ