News
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ποιες τράπεζες, ποιες Γερμανίες;

Ποιες τράπεζες, ποιες Γερμανίες;
Ποιες τράπεζες, ποιες Γερμανίες;

Όταν τον 2015 ο νεοέλληνας στάθηκε για πρώτη φορά στην ζωή του στην ουρά για να σηκώσει μέχρι 420 ευρώ την εβδομάδα από το ATM, κάποιοι πίστεψαν ότι θα υπάρξει εξέγερση. Μια γενιά μαθημένη να περνά έξω από την τράπεζα και να της χώνουν ένα διακοποδάνειο στην τσέπη, βρέθηκε μέσα σε μια νύχτα να συμμετέχει σ’ αυτό που αποτελούσε την χλεύη του μαθημένου στην αφθονία δυτικού κόσμου απέναντι στις στερημένες κοινωνίες του υπαρκτού σοσιαλισμού: Στην ουρά. 

Φυσικά, δεν έγινε καμιά εξέγερση. Τουναντίον, η ουρά μεταβλήθηκε στο μυαλό του αγανακτισμένου νεοέλληνα σε Ιερό Λόχο. Όπως το 1821 ή το 1940 ο πρόγονος του παράτησε τα πάντα, άρπαξε ένα ντουφέκι και πήγε να πολεμήσει, έτσι και ο Έλληνας του 2015 εξέλαβε την αναμονή του στον δρόμο με την cash card στο χέρι, ως προσωπική στράτευση του στην ηρωική διαπραγμάτευση που γινόταν  με τους τοκογλύφους δανειστές. Αστεία πράγματα όταν τα κοιτάζει κανείς με την ματιά του Δεκέμβρη του 2017, αλλά τότε ηρωικά και δοξασμένα, άξια να γιορταστούν με προ-δημοψηφισματικά τσάμικα στο Σύνταγμα.

Εκείνη την περίοδο, πέραν της Βαρουφάκειας χαριτωμενιάς προς την κυρία Δανάη ‘’αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες’’, υπήρξαν και σοβαρότερες κυβερνητικές θεωρήσεις για τα νεοφερμένα capital controls. Θεωρήσεις που δεν προμήνυαν τίποτα καλό για το μέλλον: ‘’Σιγά τα λάχανα’’ έλεγαν εδώ κι εκεί οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ‘’οι δικοί μας άνθρωποι είναι φτωχοί και χρεωμένοι, δεν συναλλάσσονται με τράπεζες’’. Μ’ αυτά τα απλοϊκά λόγια έδειχναν ευθέως την σκασίλα τους για τον  υποβιβασμό της χώρας στην β’ κατηγορία της διεθνούς οικονομίας. Τους αρκούσε η πολιτική τους κυριαρχία μέσα σε μια υποβιβασμένη χώρα.

Πίστευα ότι τα δυόμισι χρόνια εξουσίας που πέρασαν, θα τους έχουν αλλάξει κάπως τα μυαλά. Έκανα λάθος. Ως φαίνεται, σ’ αυτή τη ζωή πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το ιδεολογικό χούι. Μόλις πριν λίγες μέρες, ανώτατος κυβερνητικός παράγων που με άκουσε στο ραδιόφωνο να διαμαρτύρομαι για την ταλαιπωρία των Ελλήνων επιβατών στα γερμανικά αεροδρόμια, μου είπε μόλις έκλεισα το μικρόφωνο: ‘’Δεν λέω, κακώς έγινε, αλλά μην τρελαίνεστε κιόλας... Ποιοι Έλληνες πάνε σήμερα στην Γερμανία; Τίποτα επιχειρηματίες ή κάποιοι που έχουν ακόμα λεφτά για να κάνουν τουρισμό. Ε, αυτοί ας ταλαιπωρηθούν και λιγάκι, δεν χάλασε ο κόσμος.’’

Να την πάλι η κατρακύλα της χώρας στην β’ κατηγορία της Ευρώπης, που κατά βάθος διόλου δεν ενοχλεί τους κυβερνώντες μας. Μην σας πω ότι την χαίρονται κιόλας λόγω ταξικής μεροληπτικότητας, που λέει ο Νίκος Φίλης. Η φτωχολογιά που είναι η εκλογική τους πελατεία, δεν έχει καταθέσεις, δεν κάνει business, δεν κάνει τουριστικά ταξιδάκια. Πάει όμως στα συσσίτια. Δεν δουλεύει, περιμένει όμως τα ψίχουλα των μερισμάτων. Ε λοιπόν μ’ αυτά θ’ ασχοληθούν και μόνο μ’ αυτά. Όλα τα υπόλοιπα είναι για τα λαμόγια και τους πορφυρογέννητους. Ακούς εκεί, τράπεζες και Γερμανίες…


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.