News
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σλόμπονταν Πράλγιακ: Ο σκηνοθέτης που καταδικάστηκε ως εγκληματίας πολέμου

Ήταν στρατιωτικός αρχηγός των Βοσνίων Κροατών. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον καταδίκασε σε 20 χρόνια φυλάκισης κι εκείνος αυτοκτόνησε.

Ήταν στρατιωτικός αρχηγός των Βοσνίων Κροατών. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον καταδίκασε σε 20 χρόνια φυλάκισης κι εκείνος αυτοκτόνησε.

Ο Σλόμπονταν Πράλγιακ ήταν στρατιωτικός αρχηγός των Βοσνίων Κροατών από το 1993 έως το 1995. Καταδικάστηκε το 2013 σε 20 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εναντίον μουσουλμάνων και κατέθεσε έφεση.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη επιβεβαίωσε χθες την καταδίκη. Μετά από το ανάγνωσμα της ετυμηγορίας ο Πράλγιακ φώναξε: «Δεν είμαι εγκληματίας πολέμου, απορρίπτω με περιφρόνηση την ετυμηγορία σας». Στη συνέχεια, έβγαλε ένα μπουκαλάκι με δηλητήριο από την τσέπη του, το ήπιε και αυτοκτόνησε. Ήταν 72 ετών.

Ο Πράλγιακ γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1945 στο Capljina, τότε μέρος του ανεξάρτητου κράτους της Κροατίας, και σήμερα μέρος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Ο πατέρας του εργάζονταν στη γιουγκοσλαβική μυστική υπηρεσία.

Τη ζωή του την... μοίρασε σε τρεις πολύ διαφορετικές σταδιοδρομίες: Αρχικά αποφοίτησε με πτυχίο ηλεκτρονικού μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ το 1970. Ένα χρόνο αργότερα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην σχολή κοινωνικών επιστημών του ίδιου πανεπιστημίου: Απέκτησε πτυχία Κοινωνιολογίας και Φιλοσοφίας. Επιπλέον, το 1972, αποφοίτησε από την Ακαδημία Δραματικών Τεχνών στο Ζάγκρεμπ.

Πρώτα εργάστηκε ως ηλεκτρονικός τεχνικός και αργότερα ως ανεξάρτητος καλλιτέχνης. Ήταν επίσης διευθυντής θεάτρου και παραγωγός ντοκιμαντέρ, ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Τα πιο γνωστά του έργα ήταν το Povratak Katarine Kozul (1989), το Zandzak (1990) και το Duhan (1990).

Η προσωπική του ιστορία άλλαξε το 1991, όταν εντάχθηκε οικειοθελώς στις κροατικές ένοπλες δυνάμεις της Βοσνίας, κατά τη διάρκεια του πολέμου για ανεξαρτησία κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Χωρίς επίσημη στρατιωτική εκπαίδευση και μαζί με μια ομάδα καλλιτεχνών υπερασπίστηκε με επιτυχία μια θέση που του ανατέθηκε στο δήμο Sunja. Μετά τη συμφωνία του Σεράγεβο, διορίστηκε ως εκπρόσωπος και αντιπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας.

Στη συνέχεια, ο Πράλγιακ διορίστηκε διοικητής του Κροατικού Αμυντικού Επιτελείου της Βοσνίας (HVO). Ώσπου το 1993, ηγήθηκε μιας στρατιωτικής δράσης όπου Σέρβοι και Κροάτες στρατιώτες κατεδίωξαν μουσουλμάνους στο Μόσταρ.

Παρόλο που ο πόλεμος των Βοσνίων ήταν κυρίως μεταξύ των μουσουλμάνων και των Σέρβων, οι Κροάτες και οι Μουσουλμάνοι βρέθηκαν επίσης αντιμέτωποι το 1993 και το 1994.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης και σύμφωνα με την απόφαση της Χάγης, στα στρατόπεδα για τους Βόσνιους μουσουλμάνους πολίτες «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι υποβάλλονταν σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς νερό, φαγητό ή ιατρική φροντίδα». Στην πρώτη δίκη θεωρήθηκε ότι είχε προκαλέσει «τεράστια ζημιά στον μουσουλμανικό πληθυσμό». Του δόθηκε μάλιστα και το παρατσούκλι «Το τέρας του Μόσταρ».

Επιπλέον ο Πράλγιακ ήταν αυτός που διέταξε τον βομβαρδισμό της οθωμανικής γέφυρας στο Μόσταρ, στην περιοχή του Ερζεγοβίνης, που διασχίζει τον ποταμό Neretva και συνδέει τα δύο μέρη της πόλης. Αν και η γέφυρα έγινε σύμβολο της καταστροφής του πολέμου και ήταν ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια ισλαμικής αρχιτεκτονικής στα Βαλκάνια, η εξήγηση του παλιού στρατιώτη έγινε αποδεκτή και η οποία ήταν πως επρόκειτο «για έναν στρατιωτικό στόχο».

Βρέθηκε όμως ένοχος για 26 άλλες κατηγορίες που είχαν ως σκοπό την εξαφάνιση των Βόσνιων μουσουλμάνων «μόνιμα, ώστε να δημιουργηθεί ένα Κροατικό έδαφος».

Την Τετάρτη στη Χάγη, ο Πράλγιακ αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του, αρνούμενος τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν. Ο Κράτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς είπε: «Όλοι δυστυχώς είδαμε την πράξη του με την οποία αφαίρεσε τη ζωή του. Οι πράξεις του Πραλγιάκ αντανακλούσαν την «βαθιά ηθική αδικία» που υπέστησαν έξι Βόσνιοι Κροάτες».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.