News
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Πώς η ποτοαπαγόρευση έκανε «ήρωα» τον Αλ Καπόνε

Πριν από 83 χρόνια, η Αμερική ξύπνησε από ένα πολύ κακό όνειρο, έναν εφιάλτη γεμάτο βία και διαφθορά.

Πριν από 83 χρόνια, η Αμερική ξύπνησε από ένα πολύ κακό όνειρο, έναν εφιάλτη γεμάτο βία και διαφθορά. Στις 5:31 μ.μ., στις 5 Δεκεμβρίου του 1933, η Γιούτα επικύρωσε την 21η τροποποίηση του Συντάγματος για την κατάργηση της Ποτοαπαγόρευσης, η οποία έδωσε την πλειοψηφία που χρειάζονταν ώστε να γίνει η παραγωγή, η μεταφορά και η πώληση αλκοόλ και πάλι νόμιμη.

Είναι δεδομένο πως δύσκολα θα μιλήσει κανείς για την ποτοαπαγόρευση και δεν θα αναφερθεί στον εγκληματία Αλ «Scarface» Καπόνε. Ενώ πέθανε πριν από περίπου 70 χρόνια, το πρόσωπό του και η κληρονομιά του μοιάζει να έχει «στοιχειώσει» την βιομηχανία αλκοολούχων ποτών της Αμερικής.

Ο πασίγνωστος γκάνγκστερ μεγάλωσε στο Μπρούκλιν, αλλά έγινε γνωστός από τη δράση του στο Σικάγο. Αυτό που «εκτόξευσε» τη φήμη του και προσέλκυσε την προσοχή των δημοσιογράφων και των εφημερίδων που ακολουθούσαν την κάθε κίνηση του, ήταν η διαβόητη αδίστακτη και ακραία βία της συμμορίας του. «Ο επικεφαλής των σκληρότερων εγκληματιών στην αμερικανική ιστορία, ενέπνευσε τους πολέμους συμμοριών, κατά τη διάρκεια των οποίων περισσότεροι από 300 άνδρες έχασαν τη ζωή τους από μαχαίρι, από όπλο» έγραφαν οι New York Times τον Ιανουάριο του 1947.

Αυτό έμοιαζε, είναι αλήθεια, με «κατόρθωμα», δεδομένου ότι υπήρχαν πολλοί ακόμα ψυχοπαθείς που πωλούσαν αλκοολούχα ποτά κατά την Απαγόρευση. Αλλά ήταν ο Καπόνε που βρέθηκε στην κορυφή και του οποίου η ιστορία ενέπνευσε το Χόλιγουντ.

Η ζωή του αναλύθηκε και προβλήθηκε, με συνέπεια ο θρύλος του Καπόνε να είναι πλέον γνωστός στους περισσότερους. Παρόλαυτα η βραβευμένη βιογράφος Deirdre Bair κατάφερε να ανακαλύψει νέες ιστορίες γι 'αυτόν για το βιβλίο της «Αλ Καπόνε: Η ζωή, η κληρονομιά και ο θρύλος του», που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητά της να εντοπίσει μια ομάδα μελών της οικογένειάς του για συνεντεύξεις. Ενώ αυτό ακούγεται σαν κάτι απλό πολλοί από τους συγγενείς και απόγονους του γνωστού γκάνγκστερ άλλαξαν το επώνυμο τους το οποίο είχε γίνει συνώνυμο με το έγκλημα και τη Μαφία.

Μετά από την προσεκτική μελέτη και ανάλυση της Bair, ο Καπόνε παρουσιάζεται όχι μόνο ως ένας κακοποιός, αλλά ο ηγέτης μιας εκλεπτυσμένης και παράλληλα τρομακτικής οργάνωσης της οποίας οι τεχνικές κέντρισαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον και έγιναν το αντικείμενο μελέτης ακόμα και του Harvard Business School.

Αποτελεί σαφώς έκπληξη πως η βασιλεία του ως αφεντικό του εγκλήματος διήρκεσε μόλις πέντε χρόνια, αλλά «εδώ είμαστε 80 χρόνια αργότερα και το όνομά του είναι αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο και όλοι ενδιαφέρονται να μάθουν γι' αυτόν», λέει η Bair. Χωρίς την ποτοαπαγόρευση, πιστεύει ότι ο Καπόνε δεν θα είχε αποκτήσει ποτέ τέτοια φήμη. Ο πόλεμος που κήρυξε στον «οργανισμό ενάντια στην κατανάλωση οινοπνεύματος» ήταν αυτό που τον έκανε στα μάτια πολλών έναν ήρωα.

Όπως αποδεικνύεται, το αλκοόλ δεν ήταν μόνο ένα επάγγελμα, αλλά μια πραγματική αγάπη του Καπόνε. Κατανάλωνε τεράστια ποσότητα αλκοόλ, όμως πάντα όταν ήξερε ότι ήταν ασφαλής. «Έπινε μόνο όταν βρισκόταν σε ένα από τα κρησφύγετα του, περιτριγυρισμένος από αφοσιωμένους “υπαλλήλους” και, ειδικότερα, από τον αδελφό του Ραλφ, στον οποίο μπορούσε πάντα να υπολογίζει πως θα τον κρατήσει ασφαλή» γράφει η βιογράφος.

Έπαιρνε δρακόντεια μέτρα για να προστατευθεί από τις αναπόφευκτες επιθέσεις από αντίπαλες συμμορίες και την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του να κάθεται σε μια καρέκλα που είχε αλεξίσφαιρη πλάτη. Ήταν επίσης αρκετά έξυπνος για να αποφεύγει τις κοινωνικές επιθέσεις, γνωρίζοντας ότι ανεξάρτητα από το πόσο πλούσιος ήταν οι περισσότεροι από τους φανταχτερούς πελάτες του δεν είχαν καμία πρόθεση να του επιτρέψουν να γίνει μέλος της υψηλής κοινωνίας του Σικάγου. Λέγεται ότι συνήθιζε να αστειεύεται σημειώνοντας: «Όταν πουλάω ποτό, το αποκαλούν" πειρατικό". Όταν οι πελάτες μου το σερβίρουν με ασημένιους δίσκους στο Lake Shore Drive, το αποκαλούν φιλοξενία».

Η αγάπη του για το αλκοόλ ήταν γνωστή, αλλά υπάρχουν και φήμες πως έκανε συχνά χρήση ναρκωτικών. Ωστόσο, η Bair δεν βρήκε στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν, στην έρευνα της. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζει ότι ο Καπόνε έμεινε σκόπιμα μακριά από τα ναρκωτικά, επειδή φοβόταν να μη χάσει τον έλεγχο και έτσι θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του. Ήταν κάθετα αντίθετος στο να πουλάει ναρκωτικές ουσίες, προτιμώντας το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και τις πόρνες, γιατί, σύμφωνα με την Bair, ήθελε να προσφέρει ψυχαγωγία που θα έκανε τους ανθρώπους ευτυχείς.

Η κυβέρνηση κόπιασε πολύ για να φυλακίσει τον Capone και τελικά μπόρεσε να το κάνει με την κατηγορία της φοροαποφυγής. Η ειρωνεία; Μπήκε στις φυλακές της Ατλάντα στις 5 Μαΐου 1932, 19 μήνες πριν από την ημέρα που η ποτοαπαγόρευση καταργήθηκε επισήμως, κάτι που φυσικά θα μετέτρεπε την «δουλειά» του σε καθόλα νόμιμη...


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.