News
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σεντένο, ο νέος «Super Mario» της Ευρωζώνης

Ο δεύτερος ισχυρός Μάριο της Ευρωζώνης, μετά τον Ντράγκι, έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει.

Στην κεφαλή του Eurogroup θα βρεθεί πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού ένας Νότιος, ένα «PIIG», ένας εκπρόσωπος μνημονιακού κράτους. Και μόνο για τον λόγο αυτό, η εκλογή του Μάριο Σεντένο αποτελεί τομή ή, όπως λέγεται με όρους της τεχνολογίας, «disruption».

Η ηλικία φαίνεται πως είναι το μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό ανάμεσα στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Μάριο Σεντένο. Ο 41χρονος Ολλανδός υπουργός παρουσίασε τον Πορτογάλο διάδοχό του και, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι μάλλον δεν ένιωσε πολύ άνετα που έδωσε τη σκυτάλη στους γλεντζέδες, αλκοολικούς και λάτρεις του ωραίου φύλου Νότιους. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας χαρακτήρισε την εκλογή Σεντένο ως μια «αναγνώριση ότι υπάρχουν και άλλοι δρόμοι πέραν της λιτότητας».

Γνωστός στους ομολόγους του ως ο «Κριστάνο Ρονάλντο του Ecofin» –μετά από χαρακτηρισμό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε– παραδέχεται ότι ο Ρονάλντο παίζει καλύτερη μπάλα από τον ίδιο, αλλά ξέρει λιγότερα οικονομικά.

Πιο άμεσος, πιο ανοιχτός, πιο Μεσογειακός, ο Σεντένο έκανε τη διαφορά από ήδη από την πρώτη συνέντευξη Τύπου την περασμένη Δευτέρα. Μίλησε για την ανάγκη βαθύτερης ενοποίησης στην Ευρώπη και εδραίωσης της ομοψυχίας μεταξύ των κρατών μελών. «Το καλό είναι ότι έχουμε πολλές ιδέες στην Ευρωζώνη και έχουμε την ικανότητα να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.

Το success story της Πορτογαλίας «προίκα» του Σεντένο

Πρακτικά «άγνωστος» όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας το 2015, στην κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, ο Σεντένο υποσχέθηκε να αναστρέψει την κατάσταση της λιτότητας σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι «η οικονομία της Πορτογαλίας δεν έχει καμία σχέση με της Ελλάδας» και ο ίδιος «καμία σχέση με τον Βαρουφάκη».

Οι λαμπρές επιδόσεις της πορτογαλικής οικονομίας την τελευταία διετία αποτελούν το καλύτερο «εισιτήριο» για τον νέο Mr. Eurogroup στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών. Η χώρα βγήκε από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος μετά από οκτώ χρόνια και η ανεργία βυθίστηκε στα επίπεδα του 2008. Επίσης, ανέκτησε τον «επενδυτικό βαθμό» για τα ομόλογά της, μετά από αναβάθμιση της S&P.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times, ο Σεντένο δήλωσε ότι θέλει να είναι ένας «ουδέτερος πρόεδρος» που δεν θα παίρνει το μέρος του ενός ή του άλλους. Επιπλέον, ως έμπειρος οικονομολόγος και πρώην ακαδημαϊκός, σκοπεύει να εντάξει περισσότερες διαδικασίες ανάλυσης  στο Eurogroup, προτρέποντας τους υπουργούς να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση ανεξάρτητες έρευνες και εμπειρογνώμονες σχετικά με το μέλλον του ευρώ.

Ο δεύτερος ισχυρός Μάριο της Ευρωζώνης, μετά τον Ντράγκι, θα παραμείνει σε αυτό το αξίωμα για 2,5 χρόνια και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλές. Στη διάρκεια της θητείας του θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο και τις εξελίξεις.

Για τη Γαλλία που ασκεί έντονες πιέσεις για την υλοποίηση μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας, μετά την εκλογή του Μακρόν, η ανάδειξη του Σεντένο θεωρείται «παράθυρο ευκαιρίας» προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές, σύμφωνα με δηλώσεις Γάλλου αξιωματούχου στο Bloomberg.

Η Γερμανία, από την άλλη, τραβά γερά τα… χαλινάρια της λιτότητας, με Γερμανό αξιωματούχο να δηλώνει ότι «ο Σεντένο θα κριθεί από το κατά πόσο θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική της σταθερότητας».

Υψηλές προσδοκίες στην Αθήνα

Για την Ελλάδα, πάντως, η εκλογή ενός Πορτογάλου στην προεδρία του Eurogroup σήμανε χαρμόσυνες καμπάνες στο Μαξίμου, αφού ερμηνεύεται σε μια πρώτη –ίσως και επιπόλαιη ανάγνωση– ως η «εκδίκηση του Νότου». Άλλωστε, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί πολύ καλό δίαυλο επικοινωνίας με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είναι και από τους πιο ένθερμους συμμετέχοντες στις Διασκέψεις του Νότου που εκκίνησαν με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Μάλιστα, από τη Λισαβόνα όπου βρέθηκε πρόσφατα, δήλωσε ότι «αμέσως μετά τη δική μας έξοδο από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο, θα υπάρχει το παράδειγμα της Πορτογαλίας ώστε να πείσουμε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τις ίδιες κοινωνικές πολιτικές», σπεύδοντας έτσι να κάνει προφανή έναν –αβανταδόρικο- συνειρμό μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας.

Η αλήθεια είναι ότι ένας υπουργός Οικονομικών που έχει περάσει από ένα μνημόνιο και έχει γευτεί την πικρή συνταγή της λιτότητας, έχει κάθε λόγο να διαφοροποιηθεί από τον Ολλανδό προκάτοχό του, ο οποίος έχει μείνει χαραγμένος στη μνήμη των Νοτίων για τις δηλώσεις περί «ποτού και γυναικών».

Δεν πρέπει να ξεχνούμε, βέβαια, ότι το Eurogroup έχει αποδειχθεί μια πολιτική σκακιέρα της Γερμανίας, η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο δια του εκπροσώπου της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Βέβαια, το Eurogroup χωρίς Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ δεν θα είναι ποτέ το ίδιο. Το πώς θα μετασχηματιστεί, μένει να το δούμε στο επόμενο Eurogroup στις 23 Ιανουαρίου, το οποίο θα είναι και το πρώτο crash test για το ελληνικό πρόγραμμα υπό τη «νέα διεύθυνση».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.