News
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Οικογένεια Νετανιάχου: Η... φαμίλια των σκανδάλων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εμπλέκεται άμεσα σε δύο έρευνες για σκάνδαλα. Υπάρχουν επίσης αυτά στα οποία εμπλέκεται η σύζυγος του κι αυτά στα οποία εμπλέκεται ο γιος του...

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου εμπλέκεται άμεσα σε δύο έρευνες για σκάνδαλα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί. Ακόμη όμως κι αν δεν του στοιχήσουν τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται ο ίδιος, υπάρχουν αυτά στα οποία εμπλέκεται η σύζυγος του ... κι αυτά στα οποία εμπλέκεται ο γιος του... 

Αισθάνεται αρκετά ισχυρός στην κυβέρνηση του, παρά το γεγονός πως τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του εμπλέκονται σε αρκετές έρευνες για διαφθορά. Τίποτα δεν δείχνει ικανό να τον... ταρακουνήσει, αν και το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αρκετοί συνεργάτες του που αποστασιοποιούνται, φοβούμενοι πως ένα ενδεχόμενο... τσουνάμι θα τους παρασύρει κι εκείνους. Ο ίδιος παραμένει προκλητικός όμως. Ίσως αυτό είναι ένα ακόμα κοινό στοιχείο που έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως και το ό,τι δεν αφορούν τα σκάνδαλα μόνο τον ίδιο, αλλά και την οικογένεια του. 

Η διαφορά είναι πως ενώ ο Τραμπ αντιμετωπίζει ένα σημαντικό σκάνδαλο, την υπόθεση της Ρωσίας και την εμπλοκή της (με την βοήθεια της ομάδας Τραμπ) στις εκλογές των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εμπλέκεται σε τουλάχιστον δύο σκάνδαλα ο ίδιος. Επιπλέον η αστυνομία διεξάγει δύο ακόμη έρευνες για τη διαφθορά που τον εμπλέκουν έμμεσα. Η σύζυγός του, η Σάρα, αναμένεται να κατηγορηθεί σύντομα σε μια ακόμη περίπτωση. Και μια αριστερή ΜΚΟ απλώς μήνυσε το γιο του, τον Γιαρ.Ένα ακόμα κοινό που έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι πως δεν σταματά να κατηγορεί τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης για «ψεύτικα νέα» σχετικά με τα σκάνδαλα. Συνηθίζει μάλιστα να απαντά και μέσω του Twitter. Όταν μια εφημερίδα του Ισραήλ προέβλεψε πως θα αναγκαστεί να παραιτηθεί, εκείνος χρησιμοποίησε τα social media για να απαντήσει: «Δεν θα συμβεί». Λακωνικό και σαφέστατο. 

Πόσο καιρό όμως ακόμα οι ψηφοφόροι του θα αγνοούν τα σκάνδαλα που τον περιτριγυρίζουν και τι σημαίνουν αυτά για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Κατηγορείται για δωροδοκία

Τα δύο βασικά σκάνδαλα διαφθοράς που τον συνοδεύουν αφορούν τους ισχυρισμούς περί παράνομων σχέσεων με πλούσιους και ισχυρούς άνδρες. Στην πρώτη, που ονομάζεται «υπόθεση 1000», ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι δέχθηκε ακριβά δώρα από δισεκατομμυριούχους και στη συνέχεια έδρασε για λογαριασμό τους. Φρόντισε δηλαδή να «περάσουν» μέτρα και να ληφθούν κυβερνητικές αποφάσεις που τους ευνοούσαν.

Στη δεύτερη, που ονομάζεται «υπόθεση 2000», κατηγορείται ότι σύναψε μια παράνομη συμφωνία με έναν εκδότη εφημερίδων.Στην υπόθεση 1000, ο Νετανιάχου φέρεται να έλαβε δωρεές αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων από τον Arnon Milchan, Ισραηλινό παραγωγό του Hollywood, και τον James Packer, ένα Αυστραλό ιδιοκτήτη καζίνο. Τα δώρα περιλάμβαναν ακριβές σαμπάνιες, πούρα, πτήσεις και πανάκριβα δωμάτια ξενοδοχείων.

Σε αντάλλαγμα, ο Νετανιάχου υποτίθεται ότι βοήθησε τον Milchan να αποκτήσει μια Visa των ΗΠΑ και ο Packer εξασφάλισε άδεια διαμονής στο Ισραήλ. Ο Νετανιάχου αναγνώρισε ότι έλαβε τα δώρα, αλλά αρνείται ότι αυτά ήταν παράνομα ή αποτελούσαν δωροδοκίες.

Στην υπόθεση 2000, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατηγορείται για συνωμοσία με τον Arnon Mozes, ιδιοκτήτη της ισραηλινής εφημερίδας Yediot Acharonot, για να προωθήσει μια νομοθεσία που δημιουργούσε πρόβλημα στην πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα Israel Hayom, η οποία χρηματοδοτούνταν από τον αμερικανικό δισεκατομμυριούχο Sheldon Adelson. Ο Yediot, ο οποίος έχει επικρίνει στο παρελθόν τον Νετανιάχου, υποσχέθηκε πως η εφημερίδα του θα τον αντιμετωπίζει πιο... ευνοϊκά στο μέλλον. Αν και υπάρχουν καταγραφές των συνομιλιών, ο πρόεδρος του Ισραήλ αρνείται κάθε κατηγορία.


Δεν υπάρχουν μόνο οι υποθέσεις «1.000» και «2.000» όμως. Υπάρχει και η «Υπόθεση 3.000», αλλά και η «υπόθεση 4.000». Υποθέσεις που αφορούν συνεργάτες του Νετανιάχου, συν το σκάνδαλο που αφορά την γυναίκα του κι αυτό που αφορά τον γιο του. 

Η «υπόθεση 3000» που ονομάζεται και «υπόθεση υποβρυχίων» είναι σαφώς η πιο σοβαρή απ' όλες. Αφορά φερόμενη διαφθορά στην πώληση γερμανικών υποβρυχίων στο Ισραήλ. Η αστυνομία κατηγόρησε τον επιχειρηματία Michael Ganor ότι δωροδόκησε κυβερνητικούς αξιωματούχους εκ μέρους της ThyssenKrupp, της γερμανικής εταιρείας που δημιούργησε τα υποβρύχια. Επιπλέον, ο προσωπικός δικηγόρος του Νετανιάχου, David Shimron, ταυτόχρονα ενεργούσε και ως εκπρόσωπος της Ganor κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την πώληση. Είναι το σκάνδαλο που ίσως φέρει το «τελειωτικό χτύπημα» στον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Στην «υπόθεση 4000», ο γενικός διευθυντής του υπουργείου επικοινωνιών του Ισραήλ, Shlomo Filber, κατηγορείται για παράνομη επέκταση της εθνικής τηλεφωνικής εταιρείας Bezeq. Ο Filber διορίστηκε από τον Νετανιάχου, ο οποίος επίσης κρατάει την θέση του υπουργού επικοινωνιών.


Εν τω μεταξύ, η σύζυγος του, Σάρα Νετανιάχου ενδέχεται να κατηγορηθεί επίσημα για κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων στις επίσημες κατοικίες του ζευγαριού. Η πρώτη κυρία του Ισραήλ φέρεται πως χρησιμοποίησε χρήματα από την κυβέρνηση για να πληρώσει για ιδιωτικούς σεφ σε οικογενειακές εκδηλώσεις, φροντιστή για τον πατέρα της, αλλά και για να αγοράσει πράγματα για την οικία του ζευγαριού στην πόλη της Καισαρείας. Οι ισχυρισμοί αυτοί συνοδεύουν την Σάρα Νετανιάχου εδώ και καιρό με αποτέλεσμα να αποκαλείται συχνά στα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης ως η «Μαρία Αντουανέτα» της χώρας.

Υπάρχουν επίσης και οι κατηγορίες προς τον Γιαρ Νετανιάχου για δυσφήμιση. Ο Γιαρ, ο μεγαλύτερος γιος του Ισραηλινού πρωθυπουργού έκανε μια ανάρτηση στο Facebook αποκαλώντας την ΜΚΟ «Molad» ως «ριζοσπαστική, αντι-σιωνιστική οργάνωση που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ταμείο για την καταστροφή του Ισραήλ». Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, η Molad είχε δημοσιεύσει ένα λογοπαίγνιο που επέκρινε τις πολιτικές απόψεις του Γιαρ Νετανιάχου και τη χρήση δημόσιων πόρων.Τι σημαίνουν λοιπόν αυτά για τον πρωθυπουργό, ο οποίος κυβερνάει το Ισραήλ από το 2009; Εξαρτάται από δύο παράγοντες: Αν θα κατηγορηθεί επίσημα κι εάν αυτό του δημιουργήσει αρκετή πίεση για να τον αναγκάσει να παραιτηθεί. Αν και όπως έχει αποδειχθεί, τα σκάνδαλα δεν είναι ικανά να τον ταρακουνήσουν. Ούτε εκείνον, ούτε και την... Μαρία Αντουανέτα του. 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.