News
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ντόναλντ Τουσκ: Ο γιος του ξυλουργού που ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής

Ήταν πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Θεωρούταν μάλιστα ως ο πιο ελπιδοφόρος επιθετικός της Πολωνίας στις αρχές της δεκαετίας του '70.

Ήταν πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Θεωρούταν μάλιστα ως ο πιο ελπιδοφόρος επιθετικός της Πολωνίας στις αρχές της δεκαετίας του '70. Από τα 13 του χρόνια όμως είχε αρχίσει να τον ενδιαφέρει η πολιτική και ήταν αυτή τελικά που τον «κέρδισε».

Ο Ντόναλντ Ντουσκ γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1957 στο Γκντανσκ της Πολωνίας. Ο πατέρας του εργάζονταν ως ξυλουργός στη σιδηροδρομική γραμμή, η μητέρα του ως γραμματέας σε νοσοκομείο. Όταν ο Ντόναλντ ήταν 14 ετών, ο πατέρας του πέθανε. Αυτό το γεγονός του ανέτρεψε ολόκληρη τη ζωή.

Το 1976 άρχισε να σπουδάζει ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Γκντανσκ, όπου κατηγορήθηκε πως έλαβε μέρος σε παράνομες δραστηριότητες κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος. Την εποχή εκείνη συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με την κρυφή οργάνωση «Ελεύθεροι Συνδικαλιστές» και συναντήθηκε με τον μελλοντικό ηγέτη της «Αλληλεγγύης», Λεχ Βαλέσα.

Το 1980 δημιούργησε μια Ανεξάρτητη Ένωση Φοιτητών (NZS), η οποία ανήκε στο κίνημα «Αλληλεγγύη». Έγινε ο ίδιος ηγέτης της «Αλληλεγγύης» στην τοπική οργάνωση κι άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε μια εφημερίδα που ίδρυσε το κίνημα.

Μετά τον στρατιωτικό νόμο που επιβλήθηκε το Δεκέμβριο του 1981 από τον στρατηγό Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι, παρέμεινε κρυμμένος για αρκετό καιρό. Στη συνέχεια εργάστηκε ως φούρναρης και αργότερα, μεταξύ 1984 και 1989, δούλεψε ως χειρωνακτικός εργάτης που ειδικεύονταν στην εργασία σε μεγάλα υψόμετρα με τη βοήθεια εξοπλισμού αναρρίχησης.

Παράλληλα ήταν ακτιβιστής στο κίνημα της Αλληλεγγύης που δρούσε στα κρυφά. Αυτός ήταν και ο λόγος που συνελήφθη για ένα διάστημα. Απελευθερώθηκε όταν ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι ανακοίνωσε αμνηστία για τους πολιτικούς κρατουμένους.

Ο δρόμος στην κορυφή

Το 1983, ίδρυσε ένα παράνομο μηνιαίο περιοδικό την «πολιτική εξέταση», προωθώντας τον οικονομικό φιλελευθερισμό και τους κανόνες της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Μια ανεπίσημη ομάδα που υποστήριζε τον Λεχ Βαλέσα συγκεντρώθηκε γύρω από το περιοδικό. Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, τα μέλη της ομάδας γνωστά ως «οι φιλελεύθεροι του Γκντανσκ» σχημάτισαν κυβέρνηση, μετά τις πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές στην Πολωνία.

Ταυτόχρονα, ίδρυσαν το πρώτο κόμμα υπέρ των επιχειρήσεων και υπέρ της Ευρώπης στην Πολωνία, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κογκρέσο, με ηγέτη του Ντόναλντ Τουσκ. Έγινε επίσης υπεύθυνος για την απο-μονοπώληση και την ιδιωτικοποίηση του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος στα Μέσα Ενημέρωσης.

Στη δεκαετία του 1990, ήταν βουλευτής του Κοινοβουλίου και διετέλεσε μεταξύ άλλων αντιπρόεδρος της Γερουσίας.

Μέσα στη δεκαετία δημοσίευσε επίσης μια σειρά βιβλίων για την ιστορία του Γκντανσκ, μερικά από τα οποία έγιναν μπεστ σέλερ.

Tο 2001,  ήταν ένας από τους εμπνευστές του νέου κεντρώου κόμματος που ονομάστηκε Civic Platform και το 2003 έγινε ο ηγέτης του.

Το 2007, μετά από μια σκληρή εκστρατεία νίκησε το κυβερνών κόμμα και έγινε πρωθυπουργός. Έμεινε στη θέση αυτή επί επτά χρόνια, γεγονός που τον καθιστούσε τον πλέον μακρόχρονο πρωθυπουργό της δημοκρατικής Πολωνίας και τον πρώτο που θα επανεκλεγεί.

Κατά τη διάρκεια της επταετούς θητείας του, η Πολωνία εξακολούθησε να διατηρεί την οικονομική της ανάπτυξη, ενώ και κατά τη διάρκεια της κρίσης, η πολωνική οικονομία αυξήθηκε σχεδόν κατά 20%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη

Ήταν δεδομένο πως είχε πάντα υψηλές φιλοδοξίες. Το 2005, πριν γίνει πρωθυπουργός, ο Τούσκ προσπάθησε και απέτυχε να γίνει πρόεδρος της Πολωνίας. Το 2010, θέλησε να προσπαθήσει για μία ακόμη φορά να πάρει την προεδρεία και από το φθινόπωρο του 2013 ήδη συζητούνταν στη Βαρσοβία ότι ήθελε πλέον μια «ευρωπαϊκή δουλειά».

Το 2014 λοιπόν, ο Ντόναλντ Τουσκ εξελέγη στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το 2017 επανεξελέγη για τη δεύτερη θητεία των 2,5 ετών.

Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Πολωνίας για να μεταβεί στις Βρυξέλλες μετά από επτά χρόνια οικονομικής επιτυχίας. Γιατί; Αυτό θεωρήθηκε ως ένα νέο σκαλοπάτι στη σταδιοδρομία του. Στους κύκλους της Βαρσοβίας λέγονταν ότι ο Τουσκ είχε υπολογίσει τη μετακίνησή του στις Βρυξέλλες πολύ νωρίτερα απ' ό,τι άρχισε να κυκλοφορεί ως φήμη. Τα πράγματα δεν πήγαιναν πλέον τόσο καλά για την παράταξη του. Αντιμετώπιζε ολοένα και περισσότερη πίεση στην Πολωνία. Έτσι σκέφτηκε, καθαρά και μόνο, τον εαυτό του.

Έφτασε στις Βρυξέλλες με μεγάλα σχέδια και με μεγάλες προσδοκίες. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που ενστερνίστηκε τον Τουσκ και τις φιλοδοξίες του, τον επαίνεσε ως αφοσιωμένο Ευρωπαίο. Ο ίδιος θεωρεί τη Μέρκελ «στενό πολιτικό φίλο». Ξεκίνησε την πρώτη του χρονιά με τα χέρια του στη φωτιά: ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία, η Ελλάδα και οι πιστωτές, η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Οι επικριτές του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή λένε ότι ακόμα δεν έχει φτάσει στο αναμενόμενο επίπεδο. «Είναι πολύ ντροπαλός», είπε ένας διπλωμάτης στους δημοσιογράφους που ρωτούσαν να μάθουν για τον Τουσκ.

Σύντομα όμως απέδειξε πως βρίσκονταν πιο... μπροστά από άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Όπως για παράδειγμα όταν προειδοποίησε ότι η ζώνη Σένγκεν, η οποία εγγυάται ταξίδια στην Ευρώπη χωρίς ελέγχους στα σύνορα, κινδυνεύει να καταρρεύσει. «Το να σώσουμε την Σένγκεν είναι ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο, τον οποίο θέλουμε να κερδίσουμε», δήλωσε ο Τουσκ τον Νοέμβριο του 2015, με στόχο τη σύσφιξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς οι πρόσφυγες συνέχισαν να φτάνουν. Αλλά οι δηλώσεις του έγιναν πρωτοσέλιδο όταν ο Γιούνκερ και η Μέρκελ είπαν το ίδιο πράγμα δύο εβδομάδες αργότερα.

Πέρα από φιλόδοξος άλλωστε θεωρείται και ευφυής. Διαθέτει χιούμορ, ένα χαρακτηριστικό που λέγεται πως χρησιμοποίησε μερικές φορές αποτελεσματικά στην πολιτική σκηνή της Πολωνίας, για να αφοπλίσει τους αδελφούς Κατσίνσκι, τον Γιάροσλαβ και τον Λεχ, ηγέτες των βαθιά συντηρητικών αντιπάλων του, του κόμματος Law & Justice.

Συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο μέχρι τα σαράντα του και περιγράφεται από τους συνεργάτες του ως καλύτερος με τους ανθρώπους, την πολιτική και τις πολιτικές, παρά με τη διοίκηση.

Είναι δεδομένο πάντως ότι έμαθε τουλάχιστον ένα πράγμα πολύ καλά στην θητεία του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: την αγγλική γλώσσα. Οι φίλοι και οι κριτικοί μάλιστα τον έχουν συγχαρεί για το πόσο γρήγορα τα κατάφερε. Μπορούσε ήδη να μιλάει Γερμανικά. Κανείς δεν τον έχει ακούσει να μιλάει γαλλικά. Ο 60χρονος πατέρας δύο παιδιών έχει εξαιρετική φυσική κατάσταση. Τρέχει άλλωστε 10 χιλιόμετρα τρεις φορές την εβδομάδα.

Συνεχίζει επίσης να παίζει και ποδόσφαιρο. Λέει μάλιστα ότι το μεγαλύτερο πάθος του είναι να διδάσκει στα εγγόνια του πώς να παίζουν μπάλα. Στην ιδιωτική του ζωή, όπως και στη μακρά καριέρα του από ακτιβιστής της Αλληλεγγύης στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ έχει αποδείξει πως είναι σκληρός. Πως έχει αντοχή. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που δεν πήρε πίσω την σκληρή πρόταση για το προσφυγικό, παρά τις αντιδράσεις.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.