News
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κιμ Γιο Γιονγκ: Η «πρίγκιπισα» της Βόρειας Κορέας που... χειρίζεται τον αδερφό της (pics)

Η Γιο Γιονγκ διατηρεί ειδική σχέση με τον σημερινό ηγέτη της Βόρειας Κορέας, πέραν του ότι μοιράζονται την ίδια μητέρα.

Πρόκειται για το πρώτο μέλος της βορειοκορεατικής... δυναστείας που επισκέφτηκε τη Νότια Κορέα. Ο λόγος για την Κιμ Γιο Γιονγκ, αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, που με το ταξίδι της για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς επιβεβαίωσε την αυξανομένη της ισχύ στην ιεραρχία του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, η «πριγκίπισσα» της Βόρειας Κορέας, έκανε τον Οκτώβριο της είσοδό της στο πανίσχυρο Πολιτικό Γραφείο του μοναδικού κόμματος της Βόρειας Κορέας για να γίνει η ισχυρότερη γυναίκα ενός καθεστώτος όπου η εξουσία αποτελεί οικογενειακή υπόθεση εδώ και 70 χρόνια.

Στα χαρτιά, επικεφαλής της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας τους Ολυμπιακούς της Πιονγκτσάνγκ είναι ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, που επισήμως είναι ο αρχηγός του κράτους, αλλά με συμβολικό ρόλο.

«Στην πραγματικότητα, η αληθινή επικεφαλής είναι η Κιμ Γιο Γιονγκ», λέει ο αναλυτής Γιονγκ Σονγκ-Τσανγκ, του Ινστιτούτου Sejong.

Το γεγονός ότι ανήκει στην οικογένεια των Κιμ είναι δίκοπο μαχαίρι: συνοδεύεται από σειρά εξαιρετικών προνομίων, αλλά μπορεί να έχει επίσης τραγικές συνέπειες σε περίπτωση δυσμένειας.

Ο Τζανγκ Σονγκ Τεκ, ο θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν, εκτελέσθηκε για προδοσία το 2013. Ο ετεροθαλής αδελφός του, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ τον περασμένο χρόνο, δηλητηριασμένος με νευροτοξικό αέριο, σε ένα σκηνικό βγαλμένο από τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Ο μόνος άνθρωπος που μιλά ανοιχτά στον Κιμ»

Η Γιο Γιονγκ είναι 29 ή 30 (μπορεί και 31) ετών και κατά συνέπεια είναι το νεότερο μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

Είναι το ένα από τα τρία παιδιά που ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε αποκτήσει με την τρίτη του γνωστή συμβία, την χορεύτρια Κο Γιονγκ Ουί.

Από έναν Ιάπωνα σεφ σούσι, που υπηρέτησε επί σειρά ετών στον βασιλικό οίκο των Κιμ μαθεύτηκε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε μεγάλη αδυναμία στην μικρή του κόρη και την αποκαλούσε «γλυκιά, γλυκιά Γιο Γιονγκ» και «πριγκίπισσα Γιο Γιονγκ».

Η Γιο Γιονγκ διατηρεί ειδική σχέση με τον σημερινό ηγέτη της Βόρειας Κορέας, πέραν του ότι μοιράζονται την ίδια μητέρα. Και, όπως και εκείνος, έχει σπουδάσει στην Ελβετία.

Η πρώτη της επίσημη εμφάνιση έγινε στα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης το 2009, όταν συνόδευσε τον πατέρα της στην επίσκεψή του σε ένα πανεπιστήμιο Αγρονομίας.

Έγινε πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του πατέρα της μέχρι τον θάνατό του τον Δεκέμβριο 2011. Στις φωτογραφίες της κηδείας του, καταλαμβάνει προνομιακή θέση δίπλα στον διάδοχο και αδελφό της.

Όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέλαβε τα ηνία της χώρας, η καριέρα της στην υπηρεσία Προπαγάνδας του Κόμματος εκτοξεύθηκε. Ακολούθησε ο διορισμός της, το 2014, στη θέση της αναπληρώτριας διευθύντριας της υπηρεσίας στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής και η είσοδός της στο Πολιτικό Γραφείο τον Οκτώβριο.

«Είναι ένα από τα σπάνια πρόσωπα που μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα στον ηγέτη Κιμ», δηλώνει ο Γιανγκ Μου-τζιν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κορεατικών Σπουδών της Σεούλ.

«Πιθανότατα έχει μία πολύ σημαντικότερη επιρροή από τους άλλους βορειοκορεάτες αξιωματούχους στον μηχανισμό των αποφάσεων και πολιτικού συντονισμού με τον ηγέτη», προσθέτει .

Η κομφουκιανική, και άρα ιεραρχική και πατριαρχική, κοινωνία της Βόρειας Κορέας αποκλείει για την πριγκίπισσα της Πιονγιάνγκ ρόλο ηγέτη. Όμως, ο ρόλος της στους κόλπους του καθεστώτος δεν είναι συμβολικός. Εργάζεται πυρετωδώς για την προστασία της εικόνας του αδελφού της και για την εύρυθμη λειτουργία των πάντων γύρω από αυτόν.

Το αίμα νερό δεν γίνεται και η μικρή αδελφή φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει την πλήρη εμπιστοσύνη του βορειοκορεάτη ηγέτη.

Μιλά άπταιστα αγγλικά και γαλλικά. Ο αδελφός της την προετοιμάζει για τα υψηλότερα αξιώματα, σύμφωνα με τους αναλυτές, και η παρουσία της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς είναι το διπλωματικό της ντεμπούτο.

Ήδη, με την παρουσία της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων έγραψε ιστορία ανταλλάσσοντας χειραψία με τον πρόεδρο Μου Γιε-ιν, με τον οποίο θα έχει συνάντηση κατά το γεύμα της βορειοκορεάτικης αντιπροσωπείας και οι αναλυτές δεν αποκλείουν ότι θα έχει να του επιδώσει προσωπικό μήνυμα του αδελφού της. Και ίσως και να διασταυρωθεί κάπου και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Οι πληροφορίες για την προσωπική της ζωή είναι αόριστες. Εικασίες που έχουν δημοσιευτεί σε νοτιοκορεατικά και ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης την θέλουν παντρεμένη με οικονομικό αξιωματούχο, γιο υψηλόβαθμου αξιωματούχου, με τον οποίο έχει ένα παιδί, ερωτευμένη με έναν σωματοφύλακα, ανύπαντρη και άκληρη. Όμως, την έχουν δει και με ένα δακτυλίδι στον παράμεσο...αλλά στον αδιαπέραστο κόσμο στην βορειοκορεατικής ηγεσίας, κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος και για τίποτε.

Κιμ Γιο Γιονγκ: Η «πρίγκιπισα» της Βόρειας Κορέας που... χειρίζεται τον αδερφό της (pics)
Κιμ Γιο Γιονγκ: Η «πρίγκιπισα» της Βόρειας Κορέας που... χειρίζεται τον αδερφό της (pics)
Κιμ Γιο Γιονγκ: Η «πρίγκιπισα» της Βόρειας Κορέας που... χειρίζεται τον αδερφό της (pics)
Κιμ Γιο Γιονγκ: Η «πρίγκιπισα» της Βόρειας Κορέας που... χειρίζεται τον αδερφό της (pics)

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.