News
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Διαίρει μεν, θα βασιλεύεις όμως;

Η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική του «Διαίρει και βασίλευε», αλλά χρειάζεται ακόμα μαθήματα μακιαβελισμού.

Η τακτική του «Διαίρει και βασίλευε» ή Divide et Impera, όπως το έλεγαν οι Ρωμαίοι, είναι μια από τις πιο γνωστές πολιτικές στρατηγικές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η βασική έννοια της φράσης έχει να κάνει με την κατάτμηση του όλου της εξουσίας σε μικρότερα κομμάτια, σε υποσυστήματα εξουσίας, τα οποία είναι πιο αδύναμα σε σχέση με την κεντρική εξουσία και κατά συνέπεια χειραγωγούνται πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεχνητές εντάσεις μεταξύ τους, προς όφελος του κεντρικού εξουσιαστή.

Ο Μακιαβέλι, δε, στο έργο του για την τέχνη του πολέμου επεξηγεί περισσότερο αυτή τη στρατηγική, επισημαίνοντας ότι ένας στρατηγός θα πρέπει να μετέρχεται κάθε μέσου, προκειμένου να διαιρέσει τα στρατεύματα του εχθρού, είτε μέσω της καλλιέργειας της καχυποψίας μεταξύ τους είτε μέσω του να του δώσει κάποιον λόγο προκειμένου να χωρίσει το στράτευμά του και, κατ’ αυτό τον τρόπο, να γίνιε εν τέλει πιο αδύναμος.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε το «Διαίρει και Βασίλευε» στον Ιούλιο Καίσαρα προ αρκετών μηνών, εννοώντας προφανώς ότι εκμεταλλεύτηκε την πολυδιάσπαση των γαλατικών φυλών, προκειμένου να πετύχει μια σπουδαία νίκη για τους Ρωμαίους. «Συνεπώς, το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μια ρεαλιστική προοπτική εξόδου, που αποκλείει μια για πάντα τη διαίρεση ή η επιλογή που μπορεί για κάποιους να είναι η διαίρεση, ακολουθώντας τη στρατηγική του Καίσαρα «διαίρει και βασίλευε», έλεγε σε μια επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, μιλώντας για τη διαίρεση που επικρατεί στην Ευρώπη.

Κι όμως, λίγους μήνες μετά, ο πρωθυπουργός επανέρχεται και χρησιμοποιεί το δόγμα της διαίρεσης κατά τη μακιαβελική έννοια: επιχειρεί να διασπάσει τις τάξεις των αντιπάλων του δια της καλλιέργειας της διχόνοιας.  Η υπόθεση της Novartis θεωρεί πως του προσφέρει μια μοναδική πολιτική ευκαιρία. Να τραβήξει εκ νέου μια διαιρετική τομή, σε επίπεδο κοινωνίας, όντας αυτός από την πλευρά των «καθαρών» και η αντιπολίτευση από τη μεριά των «διεφθαρμένων», την ώρα που θα ανάγει τις πολιτικές επιλογές της ΝΔ σε ταύτιση με «δούρειους ίππους» στο κόμμα, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και, κάπως έτσι, προκύπτει το ζωηρό ενδιαφέρον των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κυβερνητικών αξιωματούχων, για τα εσωτερικά της ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας είναι πολιτικός και πολύ πιο έμπειρος, ιδίως στο πεδίο του τακτικισμού, σε σχέση με το 2014 και το 2015. Θεωρεί πως μέσω της δικογραφίας της Novartis έχει ένα ακόμα πιο σοβαρό επιχείρημα, ώστε να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους, πέρα από την επιστροφή στην ανάπτυξη και την έξοδο από τα Μνημόνια που ούτως ή άλλως είναι έννοιες διαμφισβητούμενες. Στο μυαλό των ιθυνόντων του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι η έννοια του «ηθικού πλεονεκτήματος» που είναι η πολιτική σταθερά που θα ξαναδώσει αέρα στα πανιά του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που πρέπει και επίσης θα αναθερμάνει τη σχέση του με αριστερόστροφους και αντισυστημικού ψηφοφόρους που έχουν απομακρυνθεί από τον κομματικό οργανισμό, λόγω της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου.

Όλη αυτή η τακτική προσέγγιση έχει, όμως, δύο ενδεχόμενα ελαττώματα: το πρώτο έχει να κάνει με την υπόθεση αυτή καθ’ αυτή. Δεν ξέρουμε τι θα βγει, αλλά αν το περιεχόμενο αυτής της δικογραφίας δεν δεθεί σύντομα με απτά στοιχεία, τότε η κυβέρνηση θα έχει και αυτή πρόβλημα, διότι το πουλόβερ θα ξεκινήσει να ξηλώνεται. Από την άλλη, δεν έχει υπογράψει κανένα συμβόλαιο ο πρωθυπουργός ότι θα βασιλεύει επ’ άπειρον, όσο και αν εργαλειακά μεταχειριστεί μια υπόθεση που σκανδαλίζει τον δημόσιο βίο.

Δεν αρκεί, συνεπώς, απλά να διαβάσεις τον Μακιαβέλι. Πρέπει και να τον ενστερνιστείς, για να εφαρμόσεις στο ακέραιο τις τακτικές του.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.