News
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κιμ Γιο Γιονγκ: Πώς έκλεψε την «παράσταση» στη Νότια Κορέα (pics)

Για μερικές μέρες τουλάχιστον, το πρόσωπο της Βόρειας Κορέας δεν ήταν εκείνο του γνωστού αρχηγού της.

Για μερικές μέρες τουλάχιστον, το πρόσωπο της Βόρειας Κορέας δεν ήταν εκείνο του γνωστού αρχηγού της.

Οι εικόνες του Κιμ Γιονγκ Ουν αντικαταστάθηκαν από εκείνες της μικρότερης αδελφής του, καθώς ηγήθηκε αντιπροσωπείας από το μυστικό κομμουνιστικό κράτος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ γοήτευσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το κοινό μετά την αποστολή της από την Πιονγιάνγκ, που είχε σκοπό να δείξει μια πιο ήπια πλευρά ενός καθεστώτος που είναι ευρύτερα γνωστό για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις απειλές πυρηνικού πολέμου.

Η 30χρονη είναι μια ολοένα και πιο εξέχουσα προσωπικότητα στην κυβέρνηση του αδελφού της και είναι πιθανό να είναι η πιο ισχυρή γυναίκα αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Κορέα. Το τριήμερο ταξίδι της στη Πιόνγκτσανγκ για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων την έκανε το πρώτο μέλος της άρχουσας οικογένειας του Βορρά που επισκέφτηκε το Νότο μετά το τέλος του Κορεατικού πολέμου.

Λίγα χρόνια μικρότερη από τον αδελφό της, η ακριβής ηλικία του οποίου παραμένει άγνωστη, η Κιμ Γιο Γιονγκ πιστεύεται ότι είναι η στενότερη σύμβουλος του ηγέτη της Βόρειας Κορέας και ανώτερη υπάλληλος στο κυβερνών κόμμα της χώρας.

Τα δύο αδέλφια λέγεται ότι έχουν έρθει ιδιαίτερα κοντά στα χρόνια που σπούδαζαν στη Βέρνη της Ελβετίας, κατά τη δεκαετία του 1990.

Οι λεπτομέρειες που είναι γνωστές στον δυτικό κόσμο για τη ζωή της Κιμ Γιο Γιονγκ, όπως και για τη χώρα της, είναι λιγοστές.

Γεννημένη το 1987, είναι η μικρότερη από τα τρία παιδιά του πρώην κορυφαίου ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ και της συζύγου του Κο Γιόνγκ Χούι. Και τα τρία αδέλφια λέγεται ότι έχουν ζήσει παιδικές ηλικίες «κοινωνικής και συναισθηματικής απομόνωσης», περιτριγυρισμένοι από υπηρέτες και σωματοφύλακες.

Μετά την επιστροφή στην πατρίδα της στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Κιμ Γιο Γιονγκ πιστεύεται ότι σπούδασε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο Πανεπιστήμιο Kim Il-sung της Πιονγιάνγκ. Λέγεται επίσης ότι έγινε φίλη με την κόρη της Megumi Yokota, μια γυναίκα ιαπωνικής καταγωγής που απήχθη από έναν πράκτορα της Βόρειας Κορέας το 1977.

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ δήλωνε με περηφάνια στους ξένους συνομιλητές ήδη από το 2002 ότι η νεώτερη κόρη του ενδιαφερόταν για την πολιτική και ήθελε να κάνει καριέρα στην κυβέρνηση της δυναστείας.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, η Κιμ Γιο Γιονγκ διορίστηκε κατώτερη υπάλληλος στο κεντρικό κόμμα της Βόρειας Κορέας και το προφίλ της στο πολιτικό σύστημα της χώρας άρχισε να αναδεικνύεται

Έγινε τακτικό μέλος της συνοδείας του πατέρα της μέχρι το θάνατό του το 2011, που έδωσε στον Κιμ Γιονγκ Ουν την εξουσία. Η μητέρα της είχε πεθάνει το 2004, σύμφωνα με πληροφορίες από καρκίνο του μαστού.

Μετά την τοποθέτηση του Κιμ Γιονγκ Ουν στην ανώτατη ηγεσία, η νεώτερη αδελφή του έγινε μια στενή βοηθός του, η οποία «διαχειριζόταν τα δημόσια γεγονότα, τις δημόσιες εμφανίσεις και τις υλικοτεχνικές ανάγκες του», σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές στα θέματα της βόρειας Κορέας.

Τον Μάρτιο του 2014, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως «ανώτερος υπάλληλος» της κεντρικής επιτροπής του Κορεατικού Εργατικού Κόμματος της Πιονγκγιάνγκ. Αργότερα εκείνη την χρονιά έγινε υποδιευθυντής του τμήματος Προπαγάνδας και Αναταραχής του κόμματος προτού αναλάβει πλήρη καθήκοντα τον Ιούλιο του 2015. Στα βορειοκορεατικά ΜΜΕ αναφέρεται επίσης ως υφυπουργός στην κυβέρνηση, αν και το χαρτοφυλάκιό της είναι άγνωστο.

Η εμπιστοσύνη και η άμεση πρόσβαση στον αδελφό της την καθιστούν ένα άτομο με μεγάλη επιρροή και μερικοί υποθέτουν ότι η Κιμ Γιο Γιονγκ είναι ουσιαστικά η δεύτερη τη τάξη μετά τον αδελφό της.

Η γλώσσα του σώματος των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Βόρειας Κορέας που την συνόδεψαν στη Νότια Κορέα, έδειξε το «status» της στο Βορρά, λένε οι εμπειρογνώμονες. Ο 90χρονος αρχηγός κράτους της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ναμ που την συνόδεψε στη Πιόνγκτσανγκ, της ζήτησε της να καθίσει πρώτη και μπροστά στο τσάι με τον υπουργό ενοποίησης του Νότου. Είναι σύνηθες στην Κορέα το άτομο με την υψηλότερη θέση στην ιεραρχία να κάθεται πρώτο για ένα γεύμα ή μια συνάντηση.

«Αυτό έδειξε ότι η Κιμ Γιο Γιονγκ ήταν ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη εξουσία και όχι μόνο λόγω της οικογένειας της» λένε οι εμπειρογνώμονες.

Πέρυσι, η Κιμ Γιο Γιονγκ ήταν μίας από τους επτά Βορειοκορεάτες που προστέθηκαν στον κατάλογο κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α. για τη συμμετοχή της σε «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και στις «αυστηρές πολιτικές λογοκρισίας».

Ωστόσο, ο ρόλος της να γοητεύσει τους παρευρισκόμενους στην Πιονγιάνγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες φαίνεται να ήταν επιτυχής, αφού την παρουσία της συνόδεψαν θετικά πρωτοσέλιδα στα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, που εστίασαν στο στυλ της και την σύγκριναν με την Ιβάνκα Τραμπ. Το CNN έγραψε ότι «κλέβει την παράσταση» στους Αγώνες σε ένα άρθρο το οποίο ορισμένοι επικριτές ισχυρίστηκαν ότι έμοιαζε με την «προπαγάνδα» της Βόρειας Κορέας.

Τα πλήθη την χειροκρότησαν καθώς σηκώθηκε όρθια στον ύμνο της Νότιας Κορέας, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Αγώνων, ενώ το χαμόγελο και ο χαλαρός τρόπος της, έδωσαν μια εντυπωσιακά θετική εντύπωση στο κοινό του Νότου. Ακόμα και ο γραφικός της χαρακτήρας έτυχε αναγνώρισης.

«Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε αυτή τη φορά μια “ήπια δύναμη” και η παρουσία μιας γυναίκας μπορεί να συνέβαλε περισσότερο σε αυτή την πτυχή», δήλωσε ο Κιμ Μαν Χεούμ, επικεφαλής της Ακαδημίας Πολιτικής και ηγεσίας της Κορέας.

Το αν τα χαμόγελα και οι χειραψίες οδηγήσουν σε μια αποκλιμάκωση των εντάσεων της περιοχής είναι ένα άλλο θέμα.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ επέστρεψε στη Βόρεια Κορέα την Κυριακή, αφού γευμάτισε με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Γιαε Ιν, στο προεδρικό μέγαρο της Σεούλ.

«Ειλικρινά, δεν ήξερα ότι θα ερχόμουν εδώ ξαφνικά. Σκέφτηκα ότι τα πράγματα θα ήταν παράξενα και πολύ διαφορετικά, αλλά βρήκα πολλά πράγματα παρόμοια», είπε, κατά τη διάρκεια μιας πρόποσης στο δείπνο της Κυριακής, σύμφωνα με το γραφείο του Μουν. «Ελπίζουμε ότι θα δούμε και πάλι τους ευχάριστους ανθρώπους (του Νότου) στην Πιόνγκτσανγκ και θα φέρουμε πιο κοντά το μέλλον, όπου θα είμαστε και πάλι ένα» είπε.

Κιμ Γιο Γιονγκ: Πώς έκλεψε την «παράσταση» στη Νότια Κορέα (pics)
Κιμ Γιο Γιονγκ: Πώς έκλεψε την «παράσταση» στη Νότια Κορέα (pics)
Κιμ Γιο Γιονγκ: Πώς έκλεψε την «παράσταση» στη Νότια Κορέα (pics)
Κιμ Γιο Γιονγκ: Πώς έκλεψε την «παράσταση» στη Νότια Κορέα (pics)

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.