News

Οι καρχαρίες δεν είναι δολοφόνοι ανθρώπων: Οι μύθοι και οι αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις

Πρόκειται για ζώα που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και παίζουν καταλυτικό ρόλο στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Μπορεί οι άνθρωποι να φοβόμαστε και να... απεχθανόμαστε τους καρχαρίες, αλλά πρόκειται για ζώα που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και παίζουν καταλυτικό ρόλο στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Μάλιστα, πρόκειται για έξυπνους κυνηγούς οι οποίοι σπανίως επιτίθενται και σκοτώνουν ανθρώπους.

Ιδού τι πρέπει να ξέρεις για τους καρχαρίες που σε όλες τις ταινίες έχουν εμφανιστεί σαν... δολοφόνοι ανθρώπων με άγρια ένστικτα, αλλά στην πραγματικότητα είναι παρεξηγημένοι.

13
Μπορούν να ζήσουν μέχρι και αιώνες!

Οι καρχαρίες θεωρούνται ως ζώα που ζουν για πολλά χρόνια. Ο μέσος όρος ζωής των λευκών καρχαριών είναι τα 70 έτη ενώ έχει εντοπιστεί και καρχαρίας της Γροιλανδίας που έχει ζήσει 400 χρόνια! Για να ακριβολογούμε, ο καρχαρίας της Γροιλανδίας είναι το μακροβιότερο σπονδυλωτό στον πλανήτη και φθάνει σε σεξουαλική ωριμότητα στην ηλικία 150 ετών. Είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο ενώ υπολείμματα καρχαριών Γροιλανδίας έχουν βρεθεί στα στομάχια πολικών αρκούδων και ταράνδων.

Προηγούμενο
Επόμενο
12
Κάποιοι καρχαρίες δεν σταματούν ποτέ το κολύμπι

Οι καρχαρίες τίγρεις, οι λευκοί, και οι μάκο (ρυγχοκαρχαρίας και μακρυπτέρυγος ρυγχοκαρχαρίας) πρέπει να κινούνται συνεχώς προκειμένου να αναπνέουν. Έχει παρατηρηθεί πως τα συγκεκριμένα είδη κινούνται συνεχώς από και προς την επιφάνεια της θάλασσας. Πλέον οι επιστήμονες θέλουν να ανακαλύψουν αν κοιμούνται ενώ κατεβαίνουν προς τον πάτο της θάλασσας.

Προηγούμενο
Επόμενο
Οι λευκοί καρχαρίες είναι... ταξιδευτές
11
Οι λευκοί καρχαρίες είναι... ταξιδευτές

Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν τις διαδρομές που ακολουθούν και τον λόγο που τις επιλέγουν οι λευκοί καρχαρίες. Διαπιστώθηκε πως μέσα σε ένα χρόνο, περνούν το μεγαλύτερο διάστημα στη μέση των ωκεανών. Το απόλυτο ρεκόρ ταξιδιού το έχει κάνει η Νικόλ: Μέσα σε εννέα μήνες κολύμπησε από την Αφρική στην Αυστραλία και αντίστροφα.

Στη φωτογραφία η Νικόλ / Βίντεο: Πλάνα από το μεγάλο ταξίδι της Νικόλ

Προηγούμενο
Επόμενο
10
Παίζουν μεγάλο ρόλο στο οικοσύστημα

Παρόλο που νιώσαμε όλοι άσχημα για τις νεκρές φώκιες, ο ρόλος των καρχαριών δεν είναι τυχαίος. Και αυτό διότι σκοτώνουν τα πιο αδύναμα μέλη της κοινότητας, όχι οποιαδήποτε φώκια. Σε περίπτωση που οι καρχαρίες δεν επισκεφτούν το νησί θα διαταραχθεί το οικοσύστημα. Για παράδειγμα: αν εξαφανίσουμε τους καρχαρίες από τις θάλασσες, θα αυξηθεί ο αριθμός των μεγάλων ψαριών. Και αν αυξηθεί ο αριθμός των μεγάλων ψαριών, τότε τα μικρότερα που καταναλώνουν πλαγκτόν θα μειωθούν. Αν μειωθούν τα θαλάσσια φυτά θα πληθύνουν και θα μεγαλώσουν με ραγδαίους ρυθμούς, ακολουθώντας το φως του ηλίου και βγαίνοντας στην επιφάνεια.

Προηγούμενο
Επόμενο
9
Οι λευκοί καρχαρίες είναι έξυπνα αρπακτικά

Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν όταν χρειάζεται να κυνηγήσουν. Κάθε χρόνο οι λευκοί καρχαρίες πηγαίνουν στο νησί Seal στα ανοιχτά του Κέιπ Τάουν. Εκεί κατοικούν κατά κύριο λόγο φώκιες, πιγκουίνοι και θαλασσοπούλια. Οι πάρα πολλές φώκιες που συγκεντρώνονται στο σημείο ορισμένες εποχές του χρόνου, προσελκύουν το κυριότερο αρπακτικό τους, τον λευκό καρχαρία. Ο τρόπος με τον οποίο οι καρχαρίες επιτίθενται στις φώκιες έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων: Πετάγονται με μεγάλη φόρα μέσα από τη θάλασσα και κυριολεκτικά εκτινάσσονται έξω από το νερό με τη φώκια στο στόμα τους.

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Καρχαρίες σε όλα τα... μεγέθη

Έχουν βρεθεί καρχαρίες στο μέγεθος παλάμης ανθρώπινου χεριού στις ακτές της Κολομβίας και της Βενεζουέλας. Μάλιστα τα πτερύγια και οι κοιλιές τους... φωσφορίζουν για να κυνηγούν πιο εύκολα αφού τα θύματά τους δεν μπορούν να τους δουν εύκολα.

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Οι φαλαινοκαρχαρίες είναι τα μεγαλύτερα ζώα της θάλασσας

Μπορούν να φθάσουν σε μήκος τα 13 μέτρα και βάρος πάνω από 20 τόνους. Έχουν δόντια αλλά δεν τα χρησιμοποιούν για να φάνε αφού δεν μασουλούν το πλαγκτόν και τις γαρίδες. Ουσιαστικά συμπεριφέρονται σαν φάλαινες! Δεν επιτίθενται σε ανθρώπους και μάλιστα διοργανώνονται καταδύσεις μαζί τους.

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Δεν σκοτώνουν καρχαρίες μόνο για να προστατέψουν ανθρώπους

Οι καρχαρίες πλέον έχουν αρχίσει να κινδυνεύουν αφού σκοτώνονται πολύ γρηγορότερα απ' ότι αναπαράγονται. Κύρια αιτία για το θάνατο καρχαριών είναι ο... πνιγμός αφού τους κόβουν τα πτερύγια (συνήθως χρησιμοποιούνται σε σούπες) και στη συνέχεια τους αφήνουν στη θάλασσα. Ταυτόχρονα χιλιάδες καρχαρίες παγιδεύονται σε δίχτυα που έχουν τοποθετηθεί για άλλα είδη ψαριών. Το 2016 ο φαλαινοκαρχαρίας που δεν επιτίθενται ποτέ σε ανθρώπους, ανακηρύχτηκε ως είδος προς εξαφάνιση!

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Η... χειρότερη προστασία είναι τα δίχτυα

Σε πολυσύχναστες παραλίες επιλέγεται να τοποθετηθούν δίχτυα προκειμένου να προστατευτούν οι άνθρωποι από τους καρχαρίες. Μετά την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου δεν μειώθηκαν τα ατυχήματα, απλά σκοτώνονταν περισσότεροι καρχαρίες που παγιδεύονται. Από τα δίχτυα δεν γλυτώνουν δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες που επίσης σκοτώνονται.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Η αποτελεσματικότερη προστασία είναι οι παρατηρητές στην παραλία

Στην Αυστραλία χρησιμοποιούν drones και ελικόπτερα σε πολυσύχναστες παραλίες προκειμένου να παρακολουθούν τους καρχαρίες. Στη Νότια Αφρική έχει δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν οι «παρατηρητές καρχαριών». Πρόκειται για μια θέση αντίστοιχη με του ναυαγοσώστη αφού ο παρατηρητής βρίσκεται σε υπερυψωμένο σημείο και παρακολουθεί με κυάλια, προστατεύοντας τους ανθρώπους και δίνοντας πληροφορίες στους επιστήμονες για τη συμπεριφορά των καρχαριών.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Στις ΗΠΑ οι περισσότερες επιθέσεις καρχαριών

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ, οι καρχαρίες επιτέθηκαν σε 31 ανθρώπους το 2017, αλλά πρόκειται για δαγκώματα. Το τελευταίο θανατηφόρο περιστατικό καταγράφηκε στη Χαβάη το 2015. Παγκοσμίως, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από καρχαρίες το 2017: ένας στην Αυστραλία, δύο στο νησί Ρεϋνιόν, ένας στην Κόστα Ρίκα και ένας στην Κούβα.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Τρία είδη καρχαριών είναι υπεύθυνα για επιθέσεις σε ανθρώπους

Υπολογίζεται πως στους ωκεανούς υπάρχουν πάνω από 400 είδη καρχαριών. Ταυροκαρχαρίες, καρχαρίες τίγρεις και λευκοί είναι οι πιο επικίνδυνοι. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι καρχαρίες δεν επιτίθενται σε ανθρώπους για να τους... φάνε αλλά θεωρείται πως το κάνουν τις περισσότερες φορές λόγω περιέργειας, αφού απλά δαγκώνουν. 

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Οι άνθρωποι σκοτώνουν περισσότερους καρχαρίες απ' ότι οι καρχαρίες ανθρώπους

Είναι αλήθεια: Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, έξι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σκοτώνονται από καρχαρίες. Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι σκοτώνουν 75 με 100... εκατομμύρια καρχαρίες!

Προηγούμενο