News

10 μύθοι για την επιβίωση που μπορεί να σας σκοτώσουν

Εάν προτιμάτε την περιπέτεια τότε καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι.

Η ώρα των διακοπών έχει πλέον φτάσει κι αν το να χαλαρώσετε σε μία παραλία δεν είναι του «γούστου» σας, αλλά προτιμάτε την περιπέτεια τότε καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι ώστε αν αντιμετωπίζετε προβλήματα, να είστε σίγουροι ότι ξέρετε τι να κάνετε.

Σίγουρα, πρέπει να προσέξετε τα τσιμπούρια και τα κουνούπια, αλλά είναι δεδομένο πως η ιδέα πως είστε σε θέση να επιβιώσετε στην άγρια φύση είναι συναρπαστική. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως μας συναρπάζουν τηλεοπτικές εκπομπές όπως το «Survivor».

Αλλά η επιβίωση στις σκληρές συνθήκες της φύσης δεν είναι απλή υπόθεση και τα περισσότερα μαθήματα δεν μπορούμε να τα πάρουμε από την τηλεόραση. Στην πραγματικότητα, ορισμένες από τις «συμβουλές επιβίωσης» που έχουμε πάρει κατά τη διάρκεια των ετών είναι λάθος, συχνά επικίνδυνες.

Ας δούμε μερικούς μύθους στους οποίους δεν θέλετε να βασιστείτε εάν μια σύντομη διασκέδαση στο ύπαιθρο γίνεται καταστροφική.

10
Μύθος: Ένα υπόστεγο με επικλινή οροφή είναι ένα καλό καταφύγιο

Γεγονός: Το σωστό καταφύγιο εξαρτάται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Σε υψηλή θερμότητα χρειάζεστε σκιά, αλλά σε πιο δροσερά κλίματα, το να μείνετε ζεστός αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό σημαίνει να προστατεύετε τον εαυτό σας από τον άνεμο, αλλά επίσης να δημιουργήσετε ένα στρώμα για να σας απομονώσει από το δροσερό έδαφος τη νύχτα. Ένα υπόστεγο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον άνεμο, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετό για να προσφέρει ζεστασιά.

Προηγούμενο
Επόμενο
9
Μύθος: Πάντα να κολυμπάτε παράλληλα με την ακτή αν σας πιάσει ένα ισχυρό ρεύμα

Γεγονός: Ένα δυνατό ρεύμα είναι τρομακτικό, αλλά η κολύμβηση παράλληλα με την ακτή λειτουργεί καλύτερα εάν το ρεύμα πηγαίνει με κατεύθυνση την ανοιχτή θάλασσα. Αυτό δεν είναι λάθος, αλλά είναι καλό να γνωρίζουμε ότι πολλά ρεύματα κάνουν καμπύλη – η γενική ιδέα θα είναι να μείνετε δίπλα στην ακτή, αλλά κολυμπήστε κάθετα στο ρεύμα όσο μπορείτε «σε μια γωνία μακριά από το ρεύμα και προς την ακτή», σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Ίσως να είναι πιο εύκολο να κολυμπήσετε προς μια κατεύθυνση αντί για την άλλη. Και μην κουράζετε τον εαυτό σας πάρα πολύ. Δεν πρέπει να αισθάνεστε σαν να εξαντλήστε. Εάν δεν μπορείτε να κολυμπήσετε προς τα έξω, ξεκουραστείτε μέχρι να μπορείτε.

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Μύθος: Αν σας επιτεθεί ένας καρχαρίας, χτυπήστε τον στη μύτη

Γεγονός: Είναι πραγματικά δύσκολο να δώσεις μια γερή γροθιά στη μύτη ενός κινούμενου καρχαρία. Στη σπάνια περίπτωση που ένας καρχαρίας σας πλησιάσει, προσπαθήστε να βάλετε ένα στερεό αντικείμενο ανάμεσα σε εσάς και το ζώο. Εάν αυτό αποτύχει, χτυπήστε το στα μάτια και τα βράγχια.

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Μύθος: Τρίψτε το δέρμα κάποιου ή βάλτε τον σε μια ζεστή μπανιέρα για να τον ζεστάνετε εάν παγώνει

Γεγονός: Το τρίψιμο του παγωμένου δέρματος μπορεί να το βλάψει ακόμα περισσότερο, και το ζεστό νερό μπορεί να δημιουργήσει σοκ ή να κάνει ζημιά σε κάποιον που υποφέρει από κρυοπαγήματα και υποθερμία. Πρέπει να ζεσταίνετε κάποιον αργά, κατά προτίμηση με κουβέρτες και μερικά μπουκάλια ζεστού νερού κάτω από τις μασχάλες του.

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Μύθος: Εάν ένα ζώο τρώει κάτι, είναι ασφαλές να το φάτε κι εσείς

Γεγονός: Τα πουλιά και οι σκίουροι μπορούν να τρώνε ορισμένα μούρα και μανιτάρια που θα σκότωναν έναν άνθρωπο.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Μύθος: Το βρύα μεγαλώνουν στη βόρεια πλευρά ενός δέντρου

Γεγονός: Τα βρύα μπορούν να αναπτυχθούν σε όλες τις πλευρές ενός δέντρου, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Μην εξαρτάστε από αυτό για να πλοηγηθείτε.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Μύθος: Το υγρό σε έναν κάκτο μπορεί να σας σώσει από τη δίψα

Γεγονός: Εάν είστε αρκετά έμπειροι για να επιλέξετε το ένα και μοναδικό είδος κάκτου από το οποίο μπορείτε να αντλήσετε νερό με ασφάλεια, αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά τις περισσότερες φορές, το υγρό των κάκτων θα σας κάνει να αρρωστήσετε, προκαλώντας σας ναυτία και εμετούς που θα σας κάνουν να χάσετε πολύτιμο υγρό και θα σας αφήσει ακόμα πιο αφυδατωμένους.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Μύθος: Πρέπει να βρούμε αμέσως τρόφιμα εάν χαθούμε στην ερημιά

Γεγονός: Καμία σχέση. Μπορείτε να επιβιώσετε μέχρι και έξι εβδομάδες χωρίς φαγητό. Το ακριβές χρονικό διάστημα μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την υγεία κάποιου, αλλά το νερό και το καταφύγιο είναι πολύ πιο σημαντικά στοιχεία.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Μύθος: Να προσποιείσαι τον νεκρό όταν δέχεσαι επίθεση από μια αρκούδα

Γεγονός: Αν βρίσκεστε στο δάσος και δείτε μια αρκούδα, η πρώτη συμβουλή είναι να οπισθοχωρήσετε ήσυχα. Εάν είναι στην αυλή σας ή γύρω από το κάμπινγκ σας, κάντε θόρυβο ελπίζοντας ότι θα την τρομάξετε.

Αλλά σε περίπτωση πραγματικής επίθεσης, η στρατηγική αντίδρασης σας θα πρέπει να εξαρτάται από την αρκούδα και από τον τύπο της επίθεσης. Ποτέ μην παίζετε το νεκρό, αν επιτεθεί μια μαύρη αρκούδα, πάντα παλέψτε μαζί της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια καστανή ή μια γκρι αρκούδα επιτίθεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της ή τα μικρά της.

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Μύθος: Μπορείτε να ρουφήξετε το δηλητήριο από ένα φίδι

Γεγονός: Εάν ένα δάγκωμα παράγει δηλητήριο, θα εισέλθει αμέσως στην κυκλοφορία του αίματος. Βάζοντας το στόμα σας στο δάγκωμα θα μεταδώσετε επιπλέον βακτήρια στο τραύμα και μπορεί απλά να πάρετε δηλητήριο στο στόμα και τον οισοφάγο σας. Αν κάποιος δαγκωθεί, προσπαθήστε να κρατήσετε χαμηλά την καρδιακή συχνότητα του ατόμου και κρατήστε το επηρεασμένο άκρο κάτω από την στάθμη της καρδιάς, μέχρι να φτάσετε στο νοσοκομείο.

Προηγούμενο