News
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

«Πήρε τη θέση αυτή, γιατί κοιμάται με τον Αλέξη»

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ήταν μια καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε ως ελληνική κοινωνία τις «αξίες» και τα πιστεύω μας. Βλέπετε η συζήτηση που ακολούθησε και συνεχίζει να ακολουθεί την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου δεν είναι πολιτική, αλλά βαθιά... κοινωνική. Με άλλα λόγια, κουτσομπολίστικη και «κίτρινη».

Δεν έχω καμία πρόθεση να υπερασπιστώ την Κατερίνα Νοτοπούλου. Δεν μου έκανε «ούτε κρύο, ούτε ζέστη» ο διορισμός της ως υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, αφού έχω μάθει να κρίνω πλέον τους πολιτικούς όχι από το βιογραφικό και την ηλικία τους, αλλά από το έργο που αφήνουν ή που δεν αφήνουν στο εκάστοτε υπουργείο.

Δείχνει να έχει τα προσόντα γι' αυτή τη θέση; Με μία πρώτη «ανάγνωση» η απάντηση είναι «όχι». Αλλά αυτό δεν αρκεί για να αποφανθώ πως είναι «άχρηστη», προτού ακόμα κάτσει στην υπουργική καρέκλα. Άλλωστε αυτό το δύσμοιρο έθνος έχει δει πολλούς πολιτικούς με «προσόντα» που τελικά τα χρησιμοποίησαν για να κλέψουν τους πολίτες και να διαλύσουν τη χώρα.

Αυτό όμως που ακολούθησε την ανακοίνωση του ανασχηματισμού στα ΜΜΕ και στα social media μου προκαλεί ναυτία. Το συμπέρασμα για την πρόσληψη της έχει ήδη βγει απ' όλους, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας: «Πήρε τη θέση αυτή, γιατί κοιμάται με τον Αλέξη».

Οι... αποδείξεις για την κατηγορία; Είναι νέα, είναι όμορφη και ο Τσίπρας την κοίταξε στην ορκωμοσία! Εδώ που τα λέμε οι άνθρωποι έχουν σοβαρές αποδείξεις (ούτε καν ενδείξεις) πως έγινε υφυπουργός γιατί «γυάλισε» στον πρωθυπουργό. Σωστά; Εάν αυτός δεν είναι ο ορισμός του σεξισμού, τότε πραγματικά δεν ξέρω ποιος μπορεί να είναι.

Το τι τραγικά έχουμε διαβάσει τις τελευταίες ημέρες, δεν λέγεται. Γιατί να πάρει υπουργείο εκείνη, ενώ ο τάδε ή ο δείνα ή εγώ ή ο άλλος που έχουμε περισσότερα πτυχία από εκείνη να μην έχουμε ανάλογη θέση; Είναι ένα από τα επιχειρήματα. Κι απαντώ: Γιατί από πότε και σε ποια κυβέρνηση στον κόσμο τα υπουργεία πηγαίνουν σε όσους έχουν τα περισσότερα πτυχία;

Άλλοι στέκονται (και καλά) στην ηλικία της: «είναι μόλις 30 χρονών. Δεν έχει καμία εμπειρία». Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον 33χρονο Στάθη Γιαννακίδη που έγινε υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ; Γιατί κανείς δεν ασχολείται με τον Γιαννακίδη; Η απάντηση είναι απλή και ξεκάθαρη: Ο Γιαννακίδης είναι άντρας. Η Νοτοπούλου είναι γυναίκα, άρα είναι ανίκανη κι έφτασε μέχρι εκεί που έφτασε γιατί έχει... στενή σχέση με τον πρωθυπουργό.

Και δεν είναι φυσικά μόνο οι άντρες που το υποστηρίζουν αυτό. Οι ίδιες οι γυναίκες (τις περισσότερες φορές με την λογική του «γιατί αυτή κι όχι εγώ») υποστηρίζουν και αναπαράγουν τέτοιες απόψεις.

Δεν προκαλεί φυσικά έκπληξη. Ο,τιδήποτε καταφέρει μια γυναίκα σε αυτή τη χώρα το κατάφερε... οριζόντια. Πήρε κάποια θέση; Πήρε αύξηση; Είχε κάποια επιτυχία στη δουλειά; Κάποιος άντρας σίγουρα θα ευθύνεται γι' αυτό.

Αυτή είναι η Ελλάδα του 2018 και πρέπει να παραδεχτούμε πως δεν θυμίζουμε δυτική και προηγμένη χώρα. Δεν φταίει η Νοτοπούλου. Ούτε η ηλικία της, ούτε το βιογραφικό της. Η αρρωστημένη νοοτροπία μας φταίει. Ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, καταχειροκροτήθηκε όταν στο νέο υπουργικό συμβούλιο διόρισε έξι άντρες και έντεκα γυναίκες. Το ίδιο έγινε και με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, που από τις 30 θέσεις στην κυβέρνηση του, έδωσε τις 15 σε γυναίκες.

Θα μπορούσε κάτι ανάλογο να συμβεί εδώ; Όχι. Γιατί; Γιατί πιθανότατα δεν θα ήξεραν ποια να... πρωτοχρεώσουν στον πρωθυπουργό.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.