News
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

30 χρόνια από την πιο «βρώμικη κούρσα» στην ιστορία (vid)

Η πιο βρώμικη κούρσα στην ιστορία.

Πριν από τριάντα χρόνια, σαν σήμερα ο Μπεν Τζόνσον στάθηκε στην εκκίνηση για τον τελικό των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς αγώνες στη Σεούλ, περιμένοντας. Ένα όπλο ακούστηκε κι εκείνος έφυγε. Κι έμοιαζε με υπεράνθρωπο. Ακόμα και τώρα μπορεί κάποιος να νιώσει συγκίνηση βλέποντας τον να περνάει τους αντιπάλους του μεταξύ των 30 και 70 μέτρων - τα μικροσκοπικά πόδια του να τρέχουν με σχεδόν αδύνατη ταχύτητα, σαν να παίζεται στο γρήγορο η επανάληψη του αγώνα, - καθώς σηκώνει το ένα δάχτυλο στον αέρα για να πανηγυρίσει.

Μετά από τον γύρο του θριάμβου, ο Τζόνσον ρωτήθηκε ποιος είναι ο μεγαλύτερος «θησαυρός» για εκείνον: το χρυσό του μετάλλιο ή το παγκόσμιο ρεκόρ των 9,79 δευτερολέπτων. «Το χρυσό μετάλλιο», απάντησε. «Επειδή δεν μπορούν να το πάρουν μακριά από εμένα».

Ξέρουμε όλοι τι συνέβη στη συνέχεια. Μια μέρα αργότερα, εντοπίστηκαν στο αίμα του ίχνη του αναβολικού στεροειδούς stanozolol. Ο Τζόνσον έχασε τη δόξα, αλλά και την αξιοπρέπειά του. Εμείς οι υπόλοιποι την αφέλεια μας.

Ο Τζόνσον έδωσε το μετάλλιο πίσω στη ΔΟΕ, μπροστά στην απαρηγόρητη μητέρα του. Ένας από τους αξιωματούχους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) παρουσίασε τη σκηνή ως «δύσκολη».

Η πιο βρώμικη κούρσα στην ιστορία, όπως την αποκαλούν τώρα. Δεδομένου ότι έξι από τους οκτώ φιναλίστ απέτυχαν στα αντιντόπινγκ κοντρόλ, ίσως δικαίως ονομάζεται έτσι - αλλά, δεδομένης της συνεχιζόμενης αναποτελεσματικότητας του συστήματος αντιντόπινγκ, υπάρχει κανείς πως θα στοιχημάτιζε πάνω σε αυτό;

Εκ των υστέρων, οι ενδείξεις ότι ο Τζόνσον είχε πάρει αναβολικά, πολλοί παραδέχονται πως ήταν προφανείς. Οι ώμοι και η πλάτη του ήταν πανοπλισμένοι με παχύς μυς. Θα μπορούσε να σπρώξει τρεις φορές το σωματικό του βάρος. Και τα μάτια του είχαν μια λεμονιά απόχρωση. Όπως ένας προπονητής των ΗΠΑ που είδε τον Τζόνσον λίγες μέρες πριν από τον τελικό των 100 μέτρων, δήλωσε στο Sports Illustrated: «Τα μάτια του ήταν τόσο κίτρινα, με το ήπαρ του να εργάζεται υπερωρίες για την επεξεργασία στεροειδών και είπα ότι είναι είτε τρελός είτε προστατεύεται με κάποιο συμβόλαιο» αφήνοντας να εννοηθεί, πως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης το 1987, η IAAF, κάλυπτε θετικά τεστ.

Την εποχή εκείνη η IAAF το αρνήθηκε. Αλλά η ιστορία έδειξε στη συνέχεια ότι είχε κάποια γνώση.

Η διαδρομή του Τζόνσον προς την κορυφή δεν ήταν ιδιαίτερα ομαλή. Μετανάστης από την Τζαμάικα στον Καναδά μεγάλωσε κάτω από δύσκολες συνθήκες με τη μητέρα του.

Ο άνθρωπος που του άλλαξε τη ζωή ήταν ο Τσάρλι Φράνσις, που προπονούσε τον Τζόνσον για 11 χρόνια. Ο Φράνσις προσέγγισε τον Τζόνσον τον Σεπτέμβριο του 1981 σχετικά με το θέμα των αναβολικών. Αρχικά ο Τζόνσον ήταν απρόθυμος, αλλά σύντομα η συνείδηση του έκανε... πίσω απέναντι στη θλιβερή μάντρα που επικρατούσε τότε στον στίβο «αν δεν το πάρετε, δεν θα τα καταφέρετε». Η πρόοδος του Τζόνσον από ένα κακό παιδί σε είδωλο είχε αρχίσει.

Η μεγάλη του κόντρα με τον Καρλ Λιούις και το αστείρευτο μίσος που υπήρχε μεταξύ τους δεν τροφοδοτούσε τον υγιή ανταγωνισμό, σε μία εποχή που τα αναβολικά χαρακτηρίζονταν από τους προπονητές «άκρως απαραίτητα» για να φτάσει κάποιος στον κορυφή.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.