News
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Για το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που δε διευκολύνει την υλοποίηση των αστικών αναπλάσεων οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τις συνθήκες ζωής στην πρωτεύουσα αλλά και την αδήριτη ανάγκη για ανανέωση των παλιών κτιρίων, ανά τη χώρα, τα οποία δε διαθέτουν στατική επάρκεια και γι’ αυτό δε γίνεται να επενδύουμε ενεργειακά σε αυτά, μιλάει στο Reader.gr ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς και εξηγεί τι πρέπει και γιατί να αλλάξει στο ισχύον καθεστώς.
Αναφέρεται, επιπλέον, στο αν θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα η πυρκαγιά στο Μάτι, η συμφωνία των Πρεσπών, οι σχέσεις Πολιτείας-Κράτους, αν θα κατέβει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τους Οικολόγους Πράσινους από όπου και προέρχεται αλλά και για το αν η Κυβέρνηση θα φθάσει ως τις εκλογές με τους σημερινούς εταίρους του. 

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο κεντρικός σχεδιασμός για τα έργα ανάπλασης στην Αθήνα;

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν διευκολύνει την υλοποίηση αστικών αναπλάσεων που να αλλάζουν πραγματικά και ουσιαστικά τις συνθήκες ζωής στην πρωτεύουσα. Στο Υπουργείο επεξεργαζόμαστε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση αναπλάσεων στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Επιδιώκουμε την αύξηση του πρασίνου και των κοινόχρηστων χώρων στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, σε συνδυασμό με την ανανέωση των κτηρίων για να εξασφαλίζουν στατική αντοχή σε περιπτώσεις σεισμών, αλλά και μια καλή ενεργειακή συμπεριφορά. Στον ενεργειακό σχεδιασμό που παρουσίασε η κυβέρνηση, προβλέπεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας από τα κτήρια. Το σχέδιο για ευρείας κλίμακας αναπλάσεις θα συνδυάζεται με τα ρυθμιστικά σχέδια καθώς και τις προτεραιότητες που θέτουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. 

Έχετε αναφερθεί σε «απόσυρση παλαιών κτηρίων» ώστε να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι και να προστεθεί αστικό πράσινο. Πόσο εφικτό είναι αυτό;

Είναι απόλυτη ανάγκη να ανανεωθεί το υπάρχον γηρασμένο απόθεμα κτηρίων και ενεργειακά αλλά και από άποψη αντοχής. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να προστεθεί πράσινο στην πόλη όχι μόνο στους εξώστες και τις ταράτσες και δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά η κατεδάφιση κτηρίων που δεν έχουν στατική αντοχή, που είναι ετοιμόρροπα και πολλά από αυτά ακατοίκητα και που δεν έχουν κριθεί διατηρητέα Η πολεοδομική παρέμβαση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον σε κλίμακα οικοδομικού τετραγώνου. Η πολυιδιοκτησία είναι το δυσκολότερο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος προσφορότερος τρόπος από την απαλλοτρίωση υποβαθμισμένων οικοδομικών τετραγώνων με τον όρο ότι δεν θα ζημιωθεί κανένας πολίτης, αλλά το αντίθετο, θα ωφεληθούν όλοι. Οι αποζημιώσεις σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι 50% αυξημένες σε σχέση με τις αντικειμενικές τιμές, ή να δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης σε κατοικίες με ίση ή μεγαλύτερη επιφάνεια και καλύτερη ποιότητα από εκείνη στην οποία διέμεναν οι πολίτες. Το άλλο ζήτημα είναι να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι για το πρώτο στάδιο εφαρμογής αυτών των παρεμβάσεων γιατί στη συνέχεια, η υπεραξία της γης από το νέο σχεδιασμό, θα εξασφαλίζει τα οικονομικά μέσα των αναπλάσεων. Γενικά χρειάζεται αναπροσανατολισμός των πόρων στην κατεύθυνση αυτή και στην νέα ευρωπαϊκή προγραμματική περίοδο 2020-2027, αυτού του είδους οι παρεμβάσεις προβλέπονται στους βασικούς άξονες. 

Ποιες πόλεις είναι αυτές στις οποίες απαιτείται ανασχεδιασμός και αστικές αναπλάσεις μέσω τολμηρών παρεμβάσεων κυρίως στα τμήματα εκείνα που γηράσκουν;

Είναι κυρίως οι παλιές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) αλλά και άλλες που στο μεγαλύτερο μέρος τους, κυρίως στο κέντρο των πόλεων, τα κτήριά τους έχουν ηλικία πάνω από 60 ή 70 έτη. Γνωρίζουμε ότι πολλές περιοχές στο κέντρο της Αθήνας έχουν στην κυριολεξία καταρρεύσει και από πολεοδομική και από κοινωνική άποψη. 

Προτεραιότητα που θα δίνατε αν αύριο ξεκινούσαν οι αναπλάσεις;

Πέρα από το γενικό σχέδιο επανασχεδιασμού των τμημάτων των πόλεων που έχουν γεράσει και παρακμάζουν, υπάρχουν σημεία κομβικά για την πόλη που πρέπει να αναπλαστούν, όπως είναι η περιοχή των σταθμών Λαρίσης – Πελοποννήσου, που αποτελούν μία από τις κύριες εισόδους της πρωτεύουσας. 

Υπάρχει διάθεση συνεργασίας από τους δήμους;

Με όσους δήμους έχουμε μιλήσει έχουν ενθουσιαστεί με το σχέδιο και το περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον. Αθήνα και Θεσσαλονίκη στηρίζουν την προσπάθειά μας. 

Επειδή μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε εκλογές, θα ξαναβάλετε υποψηφιότητα; Και αν ναι, με τους Οικολόγους ή με το ΣΥΡΙΖΑ;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν αποφασίσει την αυτόνομη κάθοδο του οικολογικού χώρου στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Σε ότι αφορά τις εθνικές εκλογές, το συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων θα αποφασίσει εάν θα υπάρξει συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο σχηματισμό, ή το κόμμα θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές. Ανάλογα θα εκτιμηθεί και η δική μου συμμετοχή ή όχι.

Εκτιμώ ότι βασικά κριτήρια των αποφάσεων που θα λάβει το συνέδριό μας αποτελούν η διασφάλιση της αυτονομίας του χώρου της πολιτικής οικολογίας αλλά και η δυναμική του εκπροσώπηση τόσο στη  Βουλή και στην Ευρωβουλή όσο και στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.. 

Το Μάτι, η συμφωνία των Πρεσπών ή ακόμη και το θέμα των σχέσεων Πολιτείας-Κράτους θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα είτε σε επίπεδο δήμων, είτε σε ευρωπαϊκό, είτε σε εθνικό;

Και τα τρία ζητήματα που αναφέρατε είναι εξαιρετικά σοβαρά και σίγουρα θα έχουν το δικό τους ειδικό βάρος στις αποφάσεις των πολιτών στις εκλογές. Η συμφωνία των Πρεσπών εάν έχει θετική κατάληξη δίνει λύση σε μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα που επηρεάζει και τη χώρα μας, αλλά και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Νομίζω ότι αυτό θα το κρίνει θετικά τελικά ο ελληνικός λαός, και πέρα από συναισθηματισμούς θα κατανοήσει ότι η συγκεκριμένη λύση είναι προς όφελος της πατρίδας μας, σε αντίθεση με τη μη – λύση. 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ θα ολοκληρώσει τη θητεία της ως έχει;

Για το θέμα αυτό μπορούμε να κάνουμε μόνο εκτιμήσεις, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την όποια εξέλιξη. Το πιθανότερο είναι, όπως δηλώνει και ο Πρωθυπουργός ότι οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2019 και ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός δεν θα επιλέξει να φέρει στην κυβέρνηση τις πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τη μεγάλη καταστροφή στην οικονομία και την κοινωνία στη χώρα μας. 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Συνεντεύξεις