News
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Το όνειρο της Έφης και η ελπίδα για τη νίκη

Ο εμβολιασμός της νοσηλεύτριας του Ευαγγελισμού Έφης Καμπισιούλη είναι η αρχή της πορείας προς τη νίκη κατά του κορονοϊού. Ποιος ξέρει τι όνειρο είδε το προηγούμενο βράδυ. Εμείς, πάντως, τη ζηλέψαμε.

Αν κάτι θα ήθελα να μάθω σήμερα είναι πώς κοιμήθηκε το βράδυ η νοσηλεύτρια της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού που έκανε το πρώτο εμβόλιο σε ζωντανή σύνδεση, η Έφη Καμπισιούλη. Άραγε, κοιμήθηκε; Και αν ναι, τι σκεφτόταν; Είχε τρακ, πριν καθίσει στην καρέκλα του εμβολιασμού, λίγο μετά τη 13:00; Σας φαίνονται περιττά ερωτήματα; Κι όμως, είναι απολύτως ανθρώπινα. Διότι, με τον εμβολιασμό ενός ανθρώπου, της νοσηλεύτριας Έφης Καμπισιούλη, ξεκίνησε η αρχή του τέλους της πανδημίας και στη χώρα μας. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, αλλά ο τερματισμός φαίνεται και η εικόνα της, με τα δύο δάχτυλα στο σήμα της νίκης, μόλις της έχουν κάνει την ένεση, μας δίνει τη βεβαιότητα και το κουράγιο να αντέξουμε λίγο ακόμα. Μέχρι τη νίκη.

Ο εμβολιασμός της Έφης Καμπισιούλη είναι μια συμβολική αναγνώριση της προσφοράς αυτών των ανθρώπων της πρώτης γραμμής του συστήματος Υγείας όλους αυτούς τους μήνες. Ακόμα θυμάμαι την αναγγελία του πρώτου περιστατικού αυτού του άγνωστου ακόμα ιού. Τις πρώτες συζητήσεις που κάναμε, τις πρώτες πληροφορίες που προσπαθούσαμε να συλλέξουμε. Θυμάμαι και το δεύτερο περιστατικό, δύο ορόφους πάνω από το γραφείο μου στον ΣΚΑΪ. Την αγωνία, τα ερωτηματικά, αλλά και τις ψύχραιμες συμβουλές του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος τότε ήρθε και μας εξήγησε τι έπρεπε να κάνουμε. Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Το πρώτο κύμα ήρθε, μας τρόμαξε, ξεφούσκωσε και μετά ήρθε το δεύτερο, πιο ορμητικό, πιο θανατηφόρο. Για όσους μεταδίδουμε καθημερινά ειδήσεις για τον κορονοϊό, η πανδημία έγινε ρουτίνα και καθημερινότητα. Οι νεκροί, όμως, δεν είναι ρουτίνα. Ούτε οι διασωληνωμένοι που δίνουν τη μάχη τους, άλλοι πιο δυνατοί, άλλοι σαν κεριά που, όμως, αρνούνται να σβήσουν μέσα στις ΜΕΘ.

Το εμβόλιο στο μπράτσο της νοσηλεύτριας του Ευαγγελισμού δείχνει τι μπορεί να κάνει η επιστήμη. Ακόμα και σε μια περίοδο σπουδαίων τεχνολογικών επιτευγμάτων, που μια εφεύρεση δεν συνιστά κοσμογονία, όπως σαράντα χρόνια πριν, δεν παύει να καταπλήσσει πόσο γρήγορα διαμορφώθηκαν εμβόλια που δεν υπολείπονται σε στάνταρ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Τα εμβόλια που είναι το διαβατήριο, προκειμένου να ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και να μπορέσουμε να αγκαλιάσουμε ξανά όσους αγαπάμε και μας αγαπούν. Δεν υπάρχει αμφιβολία, θα χρειαστούν ακόμα εβδομάδες και μήνες, μέχρι να έχει εμβολιαστεί ένα ικανό μέρος του πληθυσμού. Αλλά, ξεκινήσαμε και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Πριν από αρκετά χρόνια, ο Καναδός Μάρσαλ Μακ Λούαν διατύπωσε την άποψη ότι «το μέσο είναι το μήνυμα», μια φράση που αποτέλεσε για χρόνια πυρήνα της επιστήμηες της επικοινωνίας. Πρακτικά, εννοούσε πως κάθε τι που λέμε και προβάλλουμε παίρνει υπόσταση και από το μέσο που το μεταφέρει. Η φωτογραφία της Έφης Καμπισιούλη, με το χαμόγελο και το σήμα της νίκης, είναι ένα κρυστάλλινο μήνυμα. Η νίκη στη μεγάλη μάχη που κράτησε τόσο πολύ, μας κούρασε και μας κόστισε τόσο, είναι ένα τσίμπημα μακριά. Λίγη υπομονή ακόμα και θα έρθει η ώρα και ημών των υπολοίπων.

Μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, ας ομολογήσω ότι ζήλεψα την κ. Καμπισιούλη, αλλά και τους συναδέλφους της που σήμερα εμβολιάζονται πρώτοι. Τους αξίζει, όμως, πέραν πάσης αμφιβολίας. Και αν κάτι ακόμα θα ήθελα να μάθω, είναι τι όνειρο θα δει απόψε η Έφη Καμπισιούλη. Στοιχηματίζω ότι θα είναι καλό.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.