Μενού
  • Α-
  • Α+

Πιο συγκεκριμένα, η Huawei Ελλάδος εγκαινίασε την περιβαλλοντική πρωτοβουλία του προγράμματος TECH4ALL για την καλύτερη προστασία του απειλούμενου Βαλκανικού αγριόγιδου στην χώρα μας, μέσα από την ανάπτυξη δικτύου ακουστικών αισθητήρων που σε πραγματικό χρόνο θα ενημερώνουν αρμόδιους φορείς για απειλές όπως η λαθροθηρία. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε συνεργασία με την Rainforest Connection (RFCx) και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (ΙΔΕ – ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»), και στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της χρήσης τεχνολογίας αιχμής βασιζόμενη σε τεχνικές ακουστικής παρακολούθησης, Τεχνητής Νοημοσύνης και υπηρεσιών Cloud.

Το πιλοτικό αυτό έργο λαμβάνει χώρα στην περιοχή του φαραγγιού του Αώου εντός του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου με σκοπό την προστασία του τοπικού πληθυσμού Βαλκανικών αγριόγιδων. Στο πλαίσιο αυτό η Huawei χρηματοδοτεί την αγορά και τοποθέτηση των ακουστικών αισθητήρων "Guardian" που έχει σχεδιάσει η RFCx, οι οποίοι ανιχνεύουν σε πραγματικό χρόνο περιστατικά λαθροθηρίας (πυροβολισμοί) και ενημερώνουν μέσω ειδικών εφαρμογών το προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας, του Εθνικού Πάρκου και της Θηροφυλακής. Συνοδοιπόρος του εγχειρήματος αυτού είναι και η WIND Ελλάς η οποία παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες μεταφοράς δεδομένων (κάρτες sim) και καλύπτει το συνεπακόλουθο ετήσιο κόστος χρήσης τους. 

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Ευάγγελος Γκουντούφας δήλωσε σχετικά: «Θεωρούμε πολύ σημαντική την περιβαλλοντική πρωτοβουλία που λήφθηκε από τον την Huawei Ελλάδος, την WIND Ελλάς, την Rainforest Connection (RFCx), το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (ΙΔΕ – ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»), και τους αρμόδιους τοπικούς φορείς για την προστασία του τοπικού πληθυσμού Βαλκανικού αγριόγιδου εντός του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου. Η υλοποίηση του καινοτόμου προγράμματος της Huawei TECH4ALL σε τόσο νευραλγικές και απομακρυσμένες περιοχές και οι προοπτικές που ανοίγονται με την χρησιμοποίηση της τεχνολογίας νέων εφαρμογών με σκοπό την προστασία ευαίσθητων και κινδυνευόντων ειδών της άγριας πανίδας σε πραγματικό χρόνο, αποτελεί σημαντική πρόκληση που βλέπουμε με χαρά να υλοποιείται για πρώτη φορά στη xώρα μας». 

Ο Δήμαρχος Κόνιτσας, κος Νικόλαος Εξάρχου μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είναι χαρά μας που επιλέχθηκε η περιοχή μας για το σημαντικό αυτό έργο που αφορά στην καταγραφή των ήχων στα δάση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως η καταγραφή αυτή θα πραγματοποιηθεί στη χαράδρα του Αώου, όπου η βιοποικιλότητα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και κυρίως ο πληθυσμός των αγριοκάτσικων που αποτελεί τον μεγαλύτερο στην χώρα μας. Ευχαριστούμε την Huawei και τη WIND Ελλάς με την συνδρομή των οποίων θα υλοποιηθεί αυτό το σπουδαίο έργο, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».  

Στο ίδιο πλαίσιο ο Topher White, CEO, Rainforest Connection (RFCx) δήλωσε πως: «Είναι τιμή για εμάς στην RFCx που είχαμε την  ευκαιρία να συνεργαστούμε με την Huawei, τη WIND Ελλάς και το Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών για την παροχή εργαλείων ακουστικής παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, για τις μακροχρόνιες προσπάθειες, διατήρησης  της άγριας πανίδας στο Φαράγγι του Αώου – το πρώτο μας έργο στην Ελλάδα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανίχνευση της παράνομης λαθροθηρίας θα βοηθήσει τους κατοίκους της περιοχής να προστατεύσουν καλύτερα αυτό το ιδιαίτερο τοπίο, προσφέροντας παράλληλα οικολογική ακουστική τεχνολογία επόμενης γενιάς, που μας επιτρέπει, να μελετήσουμε και να εκτιμήσουμε το ζωντανό φυσικό ηχητικό ορεινό τοπίο της Πίνδου».

O Δρ. Χρήστος Αστάρας, ερευνητής σε θέματα άγριας πανίδας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών («ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ») εξέφρασε την χαρά του για την καινοτόμο αυτή συνεργασία και ανέφερε πως: «Στόχος του έργου είναι, πέρα από την προστασία του αγριόγιδου στο μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Αώου, να προσαρμόσει αυτήν την τεχνολογία αιχμής στις τοπικές συνθήκες της χώρας μας (κλιματικές, γεωμορφολογία, βλάστηση κ.α.) και να μεταφέρει τη σχετική τεχνογνωσία χρήσης της στους αρμόδιους φορείς. Είμαστε πραγματικά τυχεροί που μας δίνεται η ευκαιρία μέσω της συνεργασίας μας με την HUAWEI, την WIND Ελλάς, την RFCx και τους αρμόδιους τοπικούς φορείς να είναι η Ελλάδα η δεύτερη μόλις Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα εφαρμοστεί η τεχνολογία αυτή». 

H Τόνια Πέτροβιτς, Senior Public Relations Manager της Huawei, αφού ευχαρίστησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Δήμο Κόνιτσας, τη Rainforest Connection (RFCx), το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (ΙΔΕ – ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ») και την WIND Ελλάς για την καταλυτική συμβολή τους στο έργο δήλωσε σχετικά: «Η προώθηση της ψηφιακής ένταξης σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος μέσω τεχνολογίας, καινοτόμων εφαρμογών και δεξιοτήτων μπορεί να συνδράμει αποτελεσματικά στη διατήρηση της φύσης και να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να προστατεύσουν καλύτερα το περιβάλλον». Και συμπλήρωσε: «Η χρήση τεχνολογικών μεθόδων Τηλεπικοινωνιών & Επικοινωνίας (ICT) μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κρίσεων και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης». 

Μέχρι τον Αύγουστο του 2020, οι Guardians είχαν αναπτυχθεί σε περισσότερες από 14 χώρες, προστατεύοντας πάνω από 3.300 km2 τροπικών δασών. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο παγκόσμιο πρόγραμμα της Huawei TECH4ALL που εστιάζει στους τομείς Εκπαίδευσης, Περιβάλλοντος, Υγείας και Ανάπτυξης. 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε video υλικό από το project TECH4ALL της Huawei Ελλάδος στην Πίνδο:

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA