Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι πασοκογενείς σταδιακά υποχωρούν και οι καθαρόαιμοι δεξιοί επιστρέφουν. Είναι εκλογικός ανασχηματισμός; Ένας Θεός ξέρει. Σίγουρα είναι νωρίς για τέτοιες προβλέψεις και σε μια ειλικρινή εξομολόγηση δεν θα ήταν σε θέση ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να απαντήσει τι θα κάνει τον Μάϊο ή τον Σεπτέμβριο. Ήταν ανασχηματισμός ισορροπιών; Ναι. Ο πρωθυπουργός φρόντισε να εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα βουλευτές από κρίσιμες περιφέρειες και παράλληλα να μην συγκρουστεί με δημοφιλή και γνωστά στελέχη της παράταξής του.

Ο υπουργός Εργασίας Νίκος Βρούτσης ξέρουμε όλοι γιατί απομακρύνθηκε. Είχε προαναγγελθεί, ουσιαστικά, η καρατόμησή του από το προηγούμενο lowdown με τα περίφημα voucher. Σε αυτό προστέθηκε και η αδυναμία του υπουργείου του να διεκπεραιώσει τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις. Αντίθετα, η απομάκρυνση του “στρατηγού της Νίκης της ΝΔ”, έτσι όπως αποκαλούσαν πριν 18 μήνες τον Τάκη Θεοδωρικάκο, είναι και θα παραμείνει για πολύ καιρό άλυτος γρίφος. Χίλια δυο σενάρια κυκλοφορούν αλλά η πραγματική αλήθεια σε τέτοιες σφοδρές συγκρούσεις γίνεται γνωστή χρόνια αργότερα, όταν πια δεν θα έχει καμιά σημασία. 

Ο πρωθυπουργός ενεργοποίησε το σημαντικότερο όπλο που διαθέτει το Μέγαρο Μαξίμου, τον ανασχηματισμό, ο οποίος ήταν λίγο απ’ όλα. Μπήκαν στην κυβέρνηση όσοι περισσότεροι ήταν δυνατόν να μπουν. Εξαντλήθηκε ο “γαλάζιος πάγκος”. Μπορεί να μην ήταν θεαματικός, όπως πολλοί ανέμεναν και είχαν προεξοφλήσει από καιρό, ούτε είχε πολλές ανατροπές. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε αλλαγές στην κυβέρνηση που είχαν προεξοφληθεί εδώ και καιρό. Κατέδειξε, ωστόσο, για μια ακόμη φορά, ότι η χώρα θα συνεχίσει να κυβερνάται με την μέθοδο του λεγόμενου επιτελικού κράτους. Δηλαδή από το επιτελείο που βρίσκεται γύρω από τον πρωθυπουργό. Το Μαξίμου θα συνεχίσει να σχεδιάζει και οι υπουργοί να υλοποιούν. 

Το επόμενο εξάμηνο θα είναι καθοριστικό για την πορεία της κυβέρνησης και την εξασφάλιση της δεύτερης τετραετίας για τη ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει μπάλα χωρίς αντίπαλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει περπατησιά. Ασχολείται με τις εσωτερικές του περιπλανήσεις και εμφανίζει μεγάλη αδυναμία να επιβάλλει τη δική του ατζέντα στον πολιτικό διάλογο, όπως συχνά πετυχαίνουν οι αντιπολιτεύσεις. Ο μόνος αντίπαλος της κυβέρνησης, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, θα είναι ο εαυτός της. Μετά τον ανασχηματισμό, δεν υπάρχουν δικαιολογίες από το Μέγαρο Μαξίμου ότι εμφανίζονται δυσλειτουργίες και οι υπουργοί δυσκολεύονται να συνεννοηθούν. Υποτίθεται ότι όσοι υπουργοί και υφυπουργοί ήταν εμπόδια απομακρύνθηκαν ή αντικαταστάθηκαν την περασμένη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι αξιολογήθηκαν επί δεκαοκτώ μήνες οι ικανότητες και οι αδυναμίες όλων. Και αυτοί που παρέμειναν στη θέση τους, μπορούν να κάνουν τη δουλειά που τους ανατέθηκε.

Το στοίχημα είναι μεγάλο, γιατί η νέα κυβέρνηση πρέπει να τρέξει δύο θέματα παράλληλα. Το πρώτο είναι να αντιμετωπίσει χωρίς λάθη και παλινωδίες την πανδημία και να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, ώστε η χώρα τον Μάιο να είναι έτοιμη να υποδεχτεί εκατομμύρια τουρίστες. Είναι εφικτό η φετινή σεζόν να πάει καλά. Οι προβλέψεις είναι ενθαρρυντικές. Ήδη τα μεγάλα πρακτορεία στην Βρετανία και τη Γερμανία λένε ότι ετοιμάζονται 20 εκατομμύρια άνθρωποι να παραθερίσουν στη χώρα μας. Η προϋπόθεση είναι μία. Μέχρι τότε να είμαστε καθαροί από κορονοϊό και τα νοσοκομεία μας να είναι άδεια. Το δεύτερο στοίχημα είναι το οικονομικό και αναπτυξιακό επιτελείο να προλάβει την κατάρρευση της οικονομίας. Αυτό σημαίνει άμεση απορρόφηση των κονδυλίων της ευρωπαϊκής βοήθειας ώστε να πέσει ρευστό στην αγορά. Κακά τα ψέματα, το ελληνικό δημόσιο κινείται με τους ρυθμούς που ξέρει, τους παλιούς και αργόσυρτους. Και ο μόνος τρόπος να κινητοποιηθεί είναι να του αφαιρεθούν εξουσίες και αρμοδιότητες με την περίφημη εφαρμογή της δίμηνης προθεσμίας. Τι σημαίνει αυτό για όσους δεν το γνωρίζουν; Αν η όποια υπηρεσία δεν απαντά στο αίτημα του πολίτη μέσα σε δύο μήνες, τότε τεκμαίρεται ότι η απάντηση είναι θετική και η διαδικασία περνάει στο επόμενο στάδιο. Ο νόμος υπάρχει αλλά δεν εφαρμόζεται στην κλίμακα που απαιτούν οι συνθήκες. 

Πολλοί ερμήνευσαν τον ανασχηματισμό ως κίνηση προετοιμασίας του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές. Η αλήθεια είναι πως ούτε ο ίδιος ούτε κανείς άλλος είναι σε θέση σήμερα να γνωρίζει εάν και πότε θα στηθούν κάλπες. Όλα θα κριθούν μέχρι το καλοκαίρι. Πράγματι, ο πρωθυπουργός μπορεί να κάνει, εάν το θέλει, εκλογές τον Σεπτέμβριο και να τις κερδίσει. Το ερώτημα που θα πέσει στο τραπέζι από τον Μάιο και μετά είναι εάν η χώρα, μετά το πολύμηνο σοκ που θα έχει υποστεί, θα αντέχει μια εκλογική περιπέτεια που θα φρενάρει την πορεία της, όπως συμβαίνει πάντα, για τουλάχιστον ένα τετράμηνο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA