Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι βίαιες εικόνες από το Καπιτώλιο έχουν σοκάρει ολόκληρο τον κόσμο και θα καταδιώκουν την Αμερικανική Δημοκρατία για χρόνια. Κάποιοι μάλιστα χαρακτήρισαν την εισβολή στο Καπιτώλιο ως την «11η Σεπτεμβρίου της Δημοκρατίας». Όπως όμως τα τραγικά γεγονότα της τρομοκρατικής επίθεσης πριν από 20 χρόνια, οδήγησαν σε αύξηση των μέτρων ασφαλείας, έτσι και τα δραματικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, μπορεί να αποτελέσουν την απαρχή μιας πορείας αναστροφής του κλίματος πολιτικής και θεσμικής παρακμής που απογειώθηκε στην τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ. Και οι λόγοι της αισιοδοξίας υπάρχουν.

Αρχικά στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το κόμμα του Άμπραχαμ Λίνκολν το οποίο διεμβόλισε αριστουργηματικά ο λαϊκιστής Τραμπ αφού προηγουμένως είχε στρώσει πολύ ωραία το έδαφος η Σάρα Πέϊλιν δυο τετραετίες πίσω, υπάρχουν πλέον αρκετά στελέχη που εναντιώνονται στον Τραμπ. Ευτυχώς ο αντιπρόεδρος Πενς κι άλλα μετριοπαθή στελέχη του κόμματος πήραν αποστάσεις από την διχαστική κι αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του λαϊκιστή Τραμπ που υποδαύλισε τη βία με τα τραγικά αποτελέσματα. Σημαντικά πρόσωπα του κόμματος, όπως ο πρώην Πρόεδρος Μπους ή ο Μιτ Ρόμνεϊ καταδίκασαν απερίφραστα τα καραγκιοζιλίκια του σημερινού ένοικου του Λευκού Οίκου, ενώ κι άλλοι γερουσιαστές και βουλευτές διαχωρίζουν τη θέση τους. Στην ουσία τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου έδωσαν την ιδανική ευκαιρία στη μετριοπαθή πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών να απορρίψουν τον Τραμπ και τις πρακτικές του. Δεν πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία, αφού σε μεγάλο βαθμό οι υποστηρικτές του κόμματος έχουν διαπαιδαγωγηθεί πολιτικά με λόγια μίσους και τερατωδών ψεμάτων από τον μέχρι σήμερα Πρόεδρο. Αλλά ο Τραμπισμός είναι μια ξεκάθαρη απειλή αλλοίωσης των βασικών χαρακτηριστικών του κόμματος. Κάποια σοβαρή αντίδραση θα υπάρξει.

Μετά είναι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, στη χρήση των οποίων οφείλεται η γιγάντωση των λαϊκιστών ανά τον κόσμο, που επιτέλους βλέπουν πιο σοβαρά το ρόλο τους κι αποφάσισαν να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς του Τραμπ μέχρι αυτός να αποχωρήσει από το Λευκό Οίκο. Οι ίδιες οι εταιρείες θα πρέπει να βρουν τρόπους να διαφυλάξουν το προϊόν τους, που εργαλειοποιήθηκε με το χειρότερο δυνατό τρόπο από το επιτελείο Τραμπ ώστε αυτός να εκλεγεί το 2016. Η διασπορά ψευδών ειδήσεων, τα λόγια μίσους δεν θα σταματήσουν ξαφνικά εάν δεν υπάρξουν σοβαροί κανόνες και ρύθμιση. Είναι μια διαδικασία δυναμική και δύσκολη γιατί πατάει επάνω σε ζητήματα ελευθερίας έκφρασης. Αλλά και βαθύτατα υπαρξιακή για την ίδια τη δημοκρατία.

Τέλος, είναι η ευθύνη που βαραίνει το νέο Πρόεδρο. Οι Δημοκρατικοί απέδειξαν ένστικτο αυτοσυντήρησης επιλέγοντας για υποψήφιο τον Μπάϊντεν, που αποτελούσε τον Ελάχιστο Κοινό Παρανομαστή απέναντι σε έναν αντίπαλο που έπρεπε πάση θυσία να ηττηθεί. Τώρα ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να εργαστεί για την ενίσχυση των θεσμών της δημοκρατίας που έχουν πληγεί σημαντικά. Την ίδια στιγμή όμως, η επιτυχία του θα κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει πολιτικά την πλατιά μάζα των ψηφοφόρων Τραμπ, των αντιδραστικών κι αγανακτισμένων, που αποτελούν τους μεγάλους χαμένους της παγκοσμιοποίησης, της μετανάστευσης και των νέων τεχνολογιών. Αυτών που οι φιλελεύθερες ελίτ και οι πολιτικές ηγεσίες υποτίμησαν σημαντικά, αδυνατώντας να συνομιλήσουν μαζί τους. Εκεί θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το στοίχημα της επιστροφής σε μια πολιτική κανονικότητα, στη χώρα που αποτελεί το σημείο αναφοράς της φιλελεύθερης δημοκρατίας για τον δυτικό κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA