Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε άρθρο της ανταποκρίτριας του Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ,  με τίτλο «Είναι απίστευτό. Πώς δύο καταδικασμένοι Έλληνες νέο-Ναζί παραμένουν ελεύθεροι», αναφέρεται στο γεγονός ότι δύο από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης απολαμβάνουν ακόμα την ελευθερία τους, τρεις μήνες μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, κάτι που προκαλεί οργή και ντροπή.

Στις 23 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της δίκης που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013, από το τριμελές δικαστήριο υπό την αρεοπαγίτισσα εισαγγελέα, Μαρία Λεπενιώτη και το οποίο ανακοίνωσε την καταδικαστική απόφαση να φυλακίσει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, για δημιουργία εγκληματικής συμμορίας, η οποία έφερε το προσωπείο ενός πολιτικού κόμματος.

Ο Χρήστος Παππάς, το ντε φάκτο νούμερο δύο της οργάνωσης και ο άνθρωπος που θεωρείται ότι είναι ιδεολογικός καθηγητής της Χρυσής Αυγής, εξαφανίστηκε την επόμενη μέρα αφότου οι καταδικασμένοι για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης άρχισαν να εκτίουν ποινές φυλάκισης 13 χρόνων, ποινή με την οποία έχει καταδικαστεί και ο ίδιος.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η αστυνομία είχε ένταλμα σύλληψης για τον αμετανόητο φασίστα, ο οποίος είναι υπέρμαχος ενός Γ’ Ράιχ, ωστόσο κατάφερε να ξεφύγει παρότι η αστυνομία ήλεγχε την κάθε του κίνηση.

«Δεν έχει καμία πρόθεση να παραδοθεί επειδή πιστεύει ότι τα κίνητρα της δίκης ήταν πολιτικά. Όταν η υπόθεση φτάσει στο Εφετείο, μπορεί η απόφαση ν’ αλλάξει», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο δικηγόρος του Περικλής Σταυριανάκης.

Επιπλέον πιστεύεται ότι ο 58χρονος, Χρήστος Παππάς, γιος στρατιωτικού, στενού συνεργάτη του πρώην δικτάτορα, Γεώργιου Παπαδόπουλου, το έσκασε από την Ελλάδα και βρίσκεται σε κάποιο γειτονικό ορθόδοξο κράτος των Βαλκανίων.

Το 2013 όταν η ηγεσία της οργάνωσης είχε συλληφθεί μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Παππάς όπως και τώρα απέφυγε τη σύλληψη, παρόλο που παραδόθηκε μερικές μέρες μετά.

«Δε μπορώ ν’ αποκλείσω το να βρίσκεται στο Εξωτερικό, αλλά ίσως είναι σ’ ένα μοναστήρι», δήλωσε ο Ιωάννης Αϊβατίδης, μέλος της Χρυσής Αυγής, ο οποίος την εκπροσώπησε στο κοινοβούλιο από το 2015 μέχρι το 2019, όταν και δεν κατάφερε να εισέλθει σ’ αυτό. «Τον γνωρίζω σαν έναν ιδιαίτερα θρησκευόμενο άνθρωπο. Εκείνοι, οι οποίοι δεν του δίνουν καταφύγιο, ίσως να μην γνωρίζουν την πραγματική του ταυτότητα».

Image removed.

Στο απόγειο της δόξας της η νέο-Ναζιστική ομάδα κέρδισε 21 θέσεις στο Κοινοβούλιο των 300 θέσεων, αποτελώντας την τρίτη πολιτική δύναμη σε αυτό.

Ο Λαγός εκμεταλλεύεται την ασυλία του ευρωβουλευτή

Όπως και ο Παππάς, ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος επίσης άνηκε στον κεντρικό πυρήνα του κόμματος και ο οποίος επίσης έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια φυλάκισης και επίσης υποστηρίζει ότι η δίωξη του είναι πολιτική και έχει ασκήσει έφεση κατά αυτής της ετυμηγορίας του δικαστηρίου από την ασφάλεια των Βρυξελλών, όπου βρίσκεται ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Λαγός εκλέχτηκε ευρωβουλευτής με το ακροδεξιό μόρφωμα τον Μάιο του 2019, πριν γίνει ανεξάρτητος. Ο Λαγός ήταν το πιο υψηλόβαθμος μέλος της οργάνωσης στις εργατικές συνοικίες της Αθήνας, όπου η Χρυσή Αυγή ασκούσε τρομοκρατία στους δρόμους, στοχεύοντας μετανάστες, αριστερά συνδικάτα και οποιονδήποτε θεωρούσε αντίπαλο, προτού ένα μέλος του κόμματος ομολογήσει ότι δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.

Οι δικαστικές αρχές της Ελλάδας, έχουν ζητήσει την έκδοση του καταδικασμένου εγκληματία για να επιστρέψει στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του.

Ωστόσο ο 48χρονος, του οποίου το παρουσιαστικό παραπέμπει σε πυγμάχο, έχει εκμεταλλευτή τη βουλευτική ασυλία που απολαμβάνει ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διασφαλίζοντας ότι όσο αυτή είναι σε ισχύ δεν μπορεί να συλληφθεί αλλά ούτε και να εκδοθεί στην Ελλάδα.

Παρ’ όλες τις οργισμένες εκκλήσεις άλλων ευρωβουλευτών προκειμένου ο Λαγός «να εξαιρεθεί από όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες», αυτός συνεχίζει να συμμετέχει στις συζητήσεις και στα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου συνεχίζοντας να επιδεικνύει  τις ακροδεξιές απόψεις του, συνήθως με ξεσπάσματα κατά των Τούρκων. Στο Twitter, μία πλατφόρμα, στην οποία χρησιμοποιεί συνεχώς για να προωθεί θεωρίες συνωμοσίας, έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να καλύψει τα δικαστικά του έξοδα.

Παρόλο που οι αρχές στην Ελλάδα έχουν στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο χιλιάδες δικαστικά έγγραφα, για ν’ αρθεί η ασυλία του Λαγού, το αίτημα έχει εισέλθει στα  «πλοκάμια» της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Αντριάν Βάσκεθ Λάθαρα, τον Ισπανό Ευρωβουλευτή που είναι αρμόδιος για τις νομικές επιτροπές που χειρίζονται αιτήματα για άρση ασυλίας, η πανδημία του κορονοϊού έχει σαν αποτέλεσμα επιπρόσθετες καθυστερήσεις.

«Η διαδικασία άρσης ασυλίας, ιστορικά και υπό φυσιολογικές συνθήκες χρειάζεται από τέσσερις έως έξι μήνες», έγραψε σε e-mail στο οποίο αναφερόταν στις διαδικασίες από την πρόταση μίας επιτροπής μέχρι την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Παρ’ όλ’ αυτά, από τον Μάρτιο του 2020 ο Covid-19, έχει επηρεάσει σημαντικά και διαφοροποιήσει τις εργασίες μας ως θεσμού καθώς και τους χρόνους που απαιτούνται. Ειδικά σε περιπτώσεις όπως η άρση ασυλίας, όπου απαιτούνται επιπρόσθετες εγγυήσεις όπως η εμπιστευτικότητα, καθώς σχετίζονται με τα θεμελιώδη δικαιώματα των μελών του Ευρωκοινοβουλίου».

Η πρόοδος, προσέθεσε, θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Μόλις η νομική επιτροπή κάνει την πρότασή της, θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια των 705 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως ο ακτιβιστή Κωστής Παπαϊωάννου χαρακτηρίζουν «απίθανο» που ο Παππάς και ο Λαγός κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι. «Αντί να υπολογίζουμε το χρόνο που περνάνε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής υπολογίζουμε το χρόνο που περνάνε απολαμβάνοντας την ελευθερία τους», αναφέρει χαρακτηριστικά και ειδικά για την περίπτωση του Λαγού, προθέτει ότι είναι χτύπημα στις δημοκρατικές διαδικασίες, ν’ απολαμβάνει τα προνομία ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Για τη φυγή του Παππά μπούμα να πούμε πολλά την ανεπάρκεια της ελληνικής αστυνομίας και για το αν κάποια κομμάτια της είναι φίλα προσκείμενα προς τους νέο-Ναζί, αλλά η περίπτωση του Λαγού είναι ένα στίγμα για τη δημοκρατία της ΕΕ. Θα πρέπει να προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», καταλήγει.

Ο δικηγόρος του Παππά, Σταυριανάκης, δήλωσε ότι δεν έχει μιλήσει με τον πελάτη του από τον Οκτώβριο, λίγε μέρες πριν την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.

Σε ερώτηση για το αν ξέρει που μπορεί να βρίσκεται ο πελάτης του, απάντησε: «Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα, αλλά ακόμα και να είχα πιστεύετε θα σας έλεγα;».

Χρυσοχοΐδης: Θέμα χρόνου ο εντοπισμός και η σύλληψη Παππά

Ωστόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέμεινε ότι ζήτημα χρόνου Η σύλληψη του νο1 φυγά της χώρας.

«Οι έρευνες είναι εκτενείς και σε εξέλιξη», είχε δηλώσει στον Guardian. «Μπορώ να πω αποφασιστικά και κατηγορηματικά ότι θα οδηγήσουν στην περιοχή την οποία βρίσκεται και μόλις ανακαλυφθεί, ο Παππάς είναι θέμα χρόνου να μπει στη φυλακή. Η επιστροφή του Λαγού είναι ζήτημα των διαδικασιών της Ε.Ε., αλλά και στις δύο περιπτώσεις το μόνο ερώτημα είναι ο χρόνος», κατέληξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Διαβάστε Ακόμα:

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Εμετική ρατσιστική ανάρτηση του καταδικασμένου Λαγού

Guardian για Χρυσή Αυγή: Η μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη Νυρεμβέργη

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA