Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου είδε το όνομά της δημοσιευμένο ανάμεσα σε άλλα 30 στην κατηγορία Science & Healthcare της λίστα του Forbes Europe «30under30», η οποία τιμά τους νέους κάτω των 30 ετών για την συμβολή τους, ο καθένας στον τομέα του.

Σπούδασε Φιλολογία, με κατεύθυνση στη Γλωσσολογία στο ΕΚΠΑ, έκανε το μεταπτυχιακό της στη Νευροεπιστήμη της Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και διδακτορικό στα Πανεπιστήμια της Βαρκελώνης, Duke και Rockefeller. Αυτό το διάστημα, κάνει το μεταδιδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης.

Η ίδια μιλά στο Jenny.gr και δίνει τη δική της συμβουλή σε όσους ξεκινούν σήμερα και θέλουν να πετύχουν τα όνειρά τους. Παράλληλα, περιγράφει την αντίδρασή της όταν έμαθε ότι μπήκε στη λίστα του Forbes, καθώς και την αντιμετώπιση που είχε ως νεαρή γυναίκα στον χώρο των επιστημών.

Πώς βρέθηκες σε αυτήν την δουλειά;

Η διαδρομή μου ήταν αρκετά δαιδαλώδης: σπούδασα Φιλολογία, με κατεύθυνση Γλωσσολογία, στον Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί συνειδητοποίησα ότι το ερώτημα που πραγματικά με ενδιαφέρει να μελετήσω ήταν αυτό της εξέλιξης της γλώσσας ή, αλλιώς, της φωνητικής επικοινωνίας· αν, με άλλα λόγια, υπάρχει κάτι κοινό μεταξύ του δικού μας συστήματος επικοινωνίας και αυτού άλλων ζώων, όπως των πτηνών.

Κατάφερα να εντρυφήσω σε θέματα Νευρολογίας της γλώσσας κατά τη διάρκεια του Erasmus μου στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης. Έπειτα, έκανα το Master μου πάνω στη Νευροεπιστήμη της Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, όπου συνέχισα, ξεκινώντας το διδακτορικό μου πάνω στον ρόλο της ωκυτοκίνης στη φωνητική παραγωγή του ανθρώπινου λόγου και του κελαηδήματος των πτηνών. Στην ουσία έκανα το διδακτορικό μου μεταξύ τριών πανεπιστημίων: University of Barcelona, Duke University και Rockefeller University.

Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού μου, συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ δύσκολο να μελετήσω το αντίστοιχο γονίδιο της ωκυτοκίνης στα πτηνά, λόγω του ότι, φαινομενικά, δεν «είχαν» το αντίστοιχο γονίδιο, αλλά ένα άλλο παρόμοιο, επονομαζόμενο «μεσοτοκίνη». Μετά από μελέτη, κατάλαβα ότι στην ουσία τα δύο αυτά γονίδια, που έχουν διαφορετικό όνομα στα θηλαστικά (ωκυτοκίνη) και στα πτηνά (μεσοτοκίνη) είναι στην ουσία το ίδιο γονίδιο, το οποίο λανθασμένα είχε ονομαστεί διαφορετικά στο παρελθόν.

Αυτό μας ώθησε να μελετήσουμε την εξέλιξη των γονιδίων της οικογένειας της ωκυτοκίνης σε γονιδιώματα πολλών ειδών, ώστε να λύσουμε τα ζητήματα ονοματολογίας. Ξεκινώντας από αυτό το φαινομενικά μικρό πρόβλημα, εν τέλει καταλάβαμε ότι η τρέχουσα ονοματολογία των γονιδίων πάσχει από πολλά προβλήματα, που πρέπει να λυθούν άμεσα, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά οι επιστήμονες.

Άρα, δουλεύω πλέον πάνω σε 2 προγράμματα: στη νευροβιολογία της γλώσσας και στη γενομική, με στόχο μια παγκόσμια κοινή ονομασία των γονιδίων. 

Εδώ και ενάμιση χρόνο κάνω το μετα-διδακτορικό μου στο Rockefeller University. Βρίσκομαι σε μια πολύ δυνατή ομάδα που κάθε μέρα με βοηθά να ξεπερνάω τα όριά μου.

Τι περιλαμβάνει η εργασιακή σου καθημερινότητα;

Περιλαμβάνει μελέτες βιοπληροφορικής στον υπολογιστή, συγκρίσεις γονιδιωμάτων διάφορων οργανισμών, πολλά e-mails, πολλές virtual συναντήσεις, συγγραφή άρθρων, προετοιμασία ομιλιών, προετοιμασία των εικόνων που χρησιμοποιούμε στις μελέτες, mentoring νέων υποψήφιων διδακτόρων, συμμετοχή σε συναντήσεις για την προώθηση υποεκπροσωπούμενων μειονοτήτων στην επιστήμη και άλλα συναφή. 

Υπάρχει μια σκέψη που κάνεις στο τέλος της ημέρας;

Όχι, κάποια συγκεκριμένη σκέψη. Όταν τελειώνει η εργασιακή ημέρα, προσπαθώ να αποσυνδέομαι πλήρως, να κάνω συζητήσεις με τους ανθρώπους που αγαπώ, να αφιερώνω χρόνο στη yoga, σε ένα νόστιμο φαγητό, στην ποίησή μου, σε μια ωραία βόλτα. 

Τι είναι αυτό που αγαπάς περισσότερο στην καριέρα σου;

Η δυνατότητα που μου δίνει για leadership και για έρευνα ερωτήσεων που ποτέ δεν ρώτησε κανείς πριν από εμένα. Επίσης, λατρεύω το mentorship προς τις νεότερες γενιές.

Αν δεν ήσουν αυτό, τι θα ήσουν;

Ίσως να ήμουν καθηγήτρια φιλολογικών μαθημάτων ή χορεύτρια φλαμένκο, ή επαγγελματίας συγγραφέας.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο jenny.gr 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA