Μενού
  • Α-
  • Α+

Στον Otto Wichterle, τον άνθρωπο του που με την εφεύρεσή του άλλαξε προς το καλύτερο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. Ο Otto Wichterle γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1913 στην Τσεχία. Αν και γιος εργοστασιάρχη ο μικρός Otto έδειξε απο νωρίς την έφεση που είχε στην επιστήμη και με το που τελείωσε το σχολείο ξεκίνησε να σπουδάζει στη Χημική και Τεχνολογική Σχολή του Τσεχικού Τεχνικού πανεπιστημίου στην Πράγα. Όταν τελείωσε συνέχισε τη δουλειά του σε ένα ερευνητικό ινστιτούτο όπου ηγήθηκε της τεχνικής παρασκευής πλαστικών. Το 1941 αυτός και η ομάδα τους δημιούργησαν την πρώτη τσεχοσλοβακική συνθετική ίνα με το όνομα silon.

Η επιστημονική του δραστηριότητα σταμάτησε για μικρό χρονικό διάστημα όταν συνελήφθη και φυλακίστηκε από την Γκεστάμπο. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Wichterle επέστρεψε στο πανεπιστήμιο, ειδικεύτηκε στην οργανική χημεία και δραστηριοποιήθηκε στη διδασκαλία της γενικής και της ανόργανης χημείας. Έγραψε, μάλιστα, ένα εγχειρίδιο ανόργανης χημείας, το οποίο ήταν μπροστά από την εποχή του.

Η μεγάλη επιτυχία και η αναγνώριση για εκείνον ήρθε, στα τέλη του 1961 όταν ο Wichterle πέτυχε την παραγωγή των πρώτων τεσσάρων μαλακών φακών επαφής σε μια οικιακή συσκευή που κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας ένα κιτ παιδικής κατασκευής (Merkur), ένα δυναμό ποδηλάτου που ανήκε σε έναν από τους γιους του και έναν μετασχηματιστή καμπάνας! Ο Wichterle κατασκεύασε επίσης όλα τα καλούπια και τους γυάλινους σωλήνες που χρειάζονταν. Ανήμερα των Χριστουγέννων, με τη βοήθεια της συζύγου του , χρησιμοποιώντας τη μηχανή στο τραπέζι της κουζίνας του, ο Wichterle τα κατάφερε τελικά. Δοκίμασε τους φακούς στα μάτια του και παρόλο που είχαν λάθος βαθμούς, ήταν άνετοι.

Έτσι, εφηύρε έναν νέο τρόπο κατασκευής των φακών χρησιμοποιώντας μια διαδικασία φυγοκεντρικής χύτευσης. Λίγες μέρες αργότερα, ολοκλήρωσε την αίτησή του για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και παρήγαγε πάνω από 100 φακούς! Κατασκεύασε πολλά νέα πρωτότυπα μηχανήματα χρησιμοποιώντας παιχνίδια Merkur με αυξανόμενους αριθμούς ατράκτων που απαιτούσαν τον ισχυρότερο κινητήρα από το γραμμόφωνό του. Με αυτές τις στοιχειώδεις συσκευές, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 1962, ο Wichterle και η συζυγός του κατασκεύασαν 5.500 φακούς! Οι πρώτοι πειραματικοί φακοί ονομάζονταν Geltakt και οι μεταγενέστεροι φακοί παραγωγής Spofalens από το όνομα της κρατικής επιχείρησης SPOFA που τους κατασκεύαζε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA