Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ηλιος εξέπεμψε μια σημαντική ηλιακή έκλαμψη την Πέμπτη (28/10), η οποία έγινε αντιληπτή από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Τα ηλιακά φορτισμένα σωματίδια από την έκλαμψη και τη συνοδευτική στεμματική έκρηξη μάζας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το εργαστήριο φυσικής της Ακαδημίας Επιστημών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τη Γη από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, 30 Οκτωβρίου 2021, και αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 24 ώρες. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει θεαματικό σέλας στις βόρειες αρκτικές περιοχές ή και να επηρεάσει τις δορυφορικές επικοινωνίες.

Οι εκλάμψεις αυτές είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας, η οποία δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα και να βλάψει τους ανθρώπους, αλλά - αν είναι αρκετά ισχυρή όπως η συγκεκριμένη - είναι δυνατό να προκαλέσει ατμοσφαιρική διαταραχή, δηλαδή στον διαστημικό «καιρό» και κατ' επέκταση προβλήματα στο στρώμα όπου «ταξιδεύουν» τα σήματα GPS και επικοινωνιών.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε»

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο sputniknews.gr, o επικεφαλής του εργαστηρίου φυσικής της Ακαδημίας Επιστημών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σεργκέι Κούζιν, η ένταση της ηλιακής καταιγίδας δεν εξαρτάται ευθέως από την ένταση της ηλιακής έκλαμψης, αλλά επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως η συχνότητα και οι μαγνητικές ιδιότητες του ηλιακού πλάσματος. Ωστόσο, ο ειδικός διευκρίνισε ότι δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τη γεωμαγνητική καταιγίδα.

«Υπάρχουν δύο παράγοντες: οι συνέπειες στην τεχνολογική σφαίρα, που σήμερα είναι πολύ καλά μονωμένη, και οι συνέπειες στον ανθρώπινο παράγοντα, που δεν εξαρτάται τόσο πολύ στον μαγνητισμό όσο στα ψυχοσωματικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου» ανέφερε ο επιστήμονας. Όπως είπε, μια μαγνητική καταιγίδα μπορεί να επηρεάσει τα μεταναστευτικά πουλιά, που βρίσκουν τον δρόμο τους ακολουθώντας τα γήινα μαγνητικά πεδία και μια τέτοια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα θα μπορούσε να κάνει τα αποδημητικά πτηνά που πετούν να χάσουν τον προσανατολισμό τους.

Η έκλαμψη της Πέμπτης ήταν ισχύος Χ1 (η Χ είναι η πιο ισχυρή κατηγορία εκλάμψεων, με τις Χ2 να έχουν διπλάσια ένταση από τις Χ1, τις Χ3 διπλάσια από τις Χ2 κλπ). Οι πιο ασθενείς εκλάμψεις είναι της κατηγορίας C, ενώ οι ενδιάμεσες της κατηγορίας Μ. Οι εκλάμψεις μπορεί να συνοδεύονται από στεμματικές εκρήξεις ηλιακής μάζας, πολύ φορτισμένων σωματιδίων τα οποία ταξιδεύουν στο διάστημα με τεράστιες ταχύτητες. Η έκλαμψη της Πέμπτης προήλθε από μια ενεργή ηλιακή κηλίδα (AR2887) στο κέντρο του Ηλιου, η οποία «βλέπει» προς τη Γη. Ο Ηλιος βρίσκεται στην αρχική φάση του τρέχοντος κύκλου της δραστηριότητας του, που κάθε φορά διαρκεί περίπου 11 χρόνια. Ο τωρινός κύκλος άρχισε το Δεκέμβριο του 2019.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA