Μενού
  • Α-
  • Α+

Ιστορική θα είναι η σημερινή έκλειψη Σελήνης καθώς η διάρκειά της αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη τα τελευταία σχεδόν 600 χρόνια. Συγκεκριμένα η μερική έκλειψη της 19ης Νοεμβρίου θα είναι η μεγαλύτερη από εκείνη στις 18 Φεβρουαρίου του 1440 ενώ το ακόμα πιο σημαντικό είναι πως θα παραμείνει η μεγαλύτερη μέχρι και την έκλειψη της 8ης Φεβρουαρίου 2669, που υπολογίζεται πως θα έχει πιο μεγάλη διάρκεια. Η συνολική διάρκεια της έκλειψης που δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα υπολογίζεται στις 3 ώρες, 28 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα

Θα είναι ορατή το βράδυ της Πέμπτης 18 προς 19 Νοεμβρίου 2021,σε όλη τη Βόρεια Αμερική, καθώς και στην ανατολική Ρωσία, την Ιαπωνία, τον Ειρηνικό Ωκεανό και σε ορισμένες περιοχές της δυτικής Νότιας Αμερικής.

Η μερική έκλειψη συμβαίνει 1,7 μέρες προτού το φεγγάρι φθάσει στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του από τη Γη. Η ιδιαιτερότητά της έκλειψης αυτής είναι ότι θα πρόκειται για τη μεγαλύτερης διάρκειας μερική σεληνιακή έκλειψη του αιώνα μας.  Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η σχεδόν ολική έκλειψη - που θα καλύψει το 97% της πανσελήνου - θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες, ενώ το συνολικό φαινόμενο - μαζί με την παρασκιά - θα διαρκέσει έξι ώρες. Η μακρύτερη ολική σεληνιακή έκλειψη του 21ού αιώνα έως τώρα είχε συμβεί το 2018 και είχε διαρκέσει μία ώρα και 43 λεπτά.

Μετά από δύο εβδομάδες, (4 Δεκεμβρίου) θα πραγματοποιηθεί άλλη μια έκλειψη, αυτή τη φορά ηλιακή, η οποία θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της Ανταρκτικής και μόνο λίγο την Αφρική και την Αυστραλία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA