ΕΠΙΣΤΗΜΗ
19/11/2021 08:35

Έκλειψη Σελήνης: Η μεγαλύτερη σε διάρκεια από το 1440 - Πού θα είναι ορατή

Σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη σε διάρκεια μερική έκλειψη Σελήνης από το 1440 αλλά και ως το 2669 - Η πορεία που θα ακολουθήσει και από που θα είναι ορατή

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Έκλειψη Σελήνης: Η μεγαλύτερη σε διάρκεια από το 1440 - Πού θα είναι ορατή
Έκλειψη Σελήνης (πηγή: pixabay)
Ανάγνωση:

Ιστορική θα είναι η σημερινή έκλειψη Σελήνης καθώς η διάρκειά της αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη τα τελευταία σχεδόν 600 χρόνια. Συγκεκριμένα η μερική έκλειψη της 19ης Νοεμβρίου θα είναι η μεγαλύτερη από εκείνη στις 18 Φεβρουαρίου του 1440 ενώ το ακόμα πιο σημαντικό είναι πως θα παραμείνει η μεγαλύτερη μέχρι και την έκλειψη της 8ης Φεβρουαρίου 2669, που υπολογίζεται πως θα έχει πιο μεγάλη διάρκεια. Η συνολική διάρκεια της έκλειψης που δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα υπολογίζεται στις 3 ώρες, 28 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα.

Θα είναι ορατή το βράδυ της Πέμπτης 18 προς 19 Νοεμβρίου 2021,σε όλη τη Βόρεια Αμερική, καθώς και στην ανατολική Ρωσία, την Ιαπωνία, τον Ειρηνικό Ωκεανό και σε ορισμένες περιοχές της δυτικής Νότιας Αμερικής.

Η μερική έκλειψη συμβαίνει 1,7 μέρες προτού το φεγγάρι φθάσει στο απόγειό του, δηλαδή στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του από τη Γη. Η ιδιαιτερότητά της έκλειψης αυτής είναι ότι θα πρόκειται για τη μεγαλύτερης διάρκειας μερική σεληνιακή έκλειψη του αιώνα μας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η σχεδόν ολική έκλειψη - που θα καλύψει το 97% της πανσελήνου - θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες, ενώ το συνολικό φαινόμενο - μαζί με την παρασκιά - θα διαρκέσει έξι ώρες. Η μακρύτερη ολική σεληνιακή έκλειψη του 21ού αιώνα έως τώρα είχε συμβεί το 2018 και είχε διαρκέσει μία ώρα και 43 λεπτά.

Μετά από δύο εβδομάδες, (4 Δεκεμβρίου) θα πραγματοποιηθεί άλλη μια έκλειψη, αυτή τη φορά ηλιακή, η οποία θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της Ανταρκτικής και μόνο λίγο την Αφρική και την Αυστραλία.

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΕΛΗΝΗ ΕΚΛΕΙΨΗ NASA ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ