Μενού
  • Α-
  • Α+

Το διάστημα ίσως αποτελεί τη μόνη λύση της... διάσωσης της ανθρωπότητας όταν σβήσει κυριολεκτικά ο ήλιος, σε 7 δισεκατομμύρια χρόνια. Εάν και εφόσον οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να επιβιώσουν, ενδεχομένως θα βρουν καταφύγιο σε έναν άλλο πλανήτη και γι αυτό το λόγο οι αστρονόμοι έχουν αρχίσει ήδη να αναζητούν εξωπλανήτες. 

Διαβάστε ακόμη: Αστρονομία: Ανακαλύφθηκε τεράστιος εξωδορυφόρος 5.500 έτη φωτός μακριά από τη Γη

Στα πλαίσια της αναζήτησης έχουν βρει αρκετούς εξωπλανήτες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και κάποιοι που θυμίζουν την... κόλαση όσον αφορά τις συνθήκες. Ιδού οι πιο τρομακτικοί πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής: 

WASP-12b: Το... καταραμένο αυγό

Ο εξωπλανήτης δεν είναι γεμάτος... σφήκες (σ.σ. wasp) και εξωγήινους. Ανακαλύφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το 2008 και είναι τόσο μαύρος όσο η φρέσκια άσφαλτος. Πρόκειται για έναν αέριο γίγαντα που έχει ωοειδές σχήμα σαν ένα αυγό και δεν αντανακλά στο διάστημα, αφού απορροφά το φως από το άστρο του. Εκτιμάται πως παγιδεύει το 94% του φωτός του άστρου του. Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας «κοχλάζει» στους 2.500 βαθμούς Κελσίου, σαν τη θερμοκρασία ενός μικρού άστρου. Η νυχτερινή πλευρά είναι πολύ πιο ψυχρή, με θερμοκρασίες περίπου 1.200 βαθμούς Κελσίου, που επιτρέπει να σχηματιστούν υδρατμοί και σύννεφα. Ο WASP-12b θα εξαφανιστεί σε 10 εκατομμύρια χρόνια, χρονικό διάστημα πάρα πολύ μικρό στην κοσμική «σκάλα». 

HD 189733 b: Βρέχει γυαλιά 

Από μακρινή απόσταση ο αέριος γίγαντας μοιάζει με τη Γη, έχοντας το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα. Οι άνθρωποι όμως δεν θα φτάσουν ποτέ εκεί αφού και να ταξιδέψουν με την ταχύτητα του φωτός θα διακινδυνέψουν να σκοτωθούν. Η θερμοκρασία στον HD 189733 b ανέρχεται σε 1.000 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι αγγίζουν τα 7.000 χιλιόμετρα την ώρα, τη στιγμή που βρέχει κυριολεκτικά γυαλιά και σημειώνονται θύελλες... γυαλιών.

Kepler-70b: Θερμοκρασία... εξωπραγματική

Σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους εξωπλανήτες, ο Kepler-70b έχει στερεό φλοιό σαν τη Γη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα μπορούσε να προσγειωθεί ανθρώπινο διαστημόπλοιο. Και αυτό διότι θα έχει καεί πολύ πριν μπει στην ατμόσφαιρά του. Ο πλανήτης που πραγματοποιεί μία περιφορά γύρω από το άστρο του κάθε 6 μέρες (στη Γη είναι 365) έχει θερμοκρασία υψηλότερη από τον Ηλιο. Συγκεκριμένα η θερμοκρασία φτάνει τους 17.222 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που καθιστά τον Kepler-70b ως έναν από τους θερμότερους πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί. Η θερμοκρασία οφείλεται στο γεγονός ότι ο πλανήτης «βουλιάζει» στο μητρικό του άστρο, έναν κόκκινο γίγαντα. Στην πραγματικότητα, ο πλανήτης είναι τόσο ζεστός που... εξαϋλώνεται με αργούς ρυθμούς. 

PSR B1257+12 b: Πλανήτης... ζόμπι 

Πρόκειται για έναν μικρό πέτρινο πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από ένα πάλσαρ (αστέρας νετρονίων). Τα πάλσαρ έχουν ισχυρό μαγνητικό πεδίο και εκπέμπουν ακτίνες γ. Οι συγκεκριμένες ακτίνες «χτυπούν» συνεχώς τον πλανήτη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα είδος ζωής και να είναι στην πραγματικότητα ένας βράχος. 

Kepler-36b και Kepler-36c 

Ο Kepler 36-b είναι βραχώδης πλανήτης και έχει 4 φορές το μέγεθος της Γης. Ο Kepler-36c μοιράζεται το ίδιο άστρο, έχει παρόμοιο μέγεθος και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.  Κάθε 97 ημέρες οι δύο πλανήτες «συναντιούνται» σε κοντινή απόσταση. Ωστόσο έχουν και διαφορές αφού ο Kepler-36c είναι αέριος πλανήτης, δηλαδή δεν έχει στερεό φλοιό. Η... σχέση των δύο πλανητών δεν είναι ειρηνική αφού κάθε φορά που πλησιάζουν, λόγω της βαρύτητας, σημειώνονται εκτεταμένες εκρήξεις ηφαιστείων. Μάλιστα και οι δύο βρίσκονται σε ιδιαίτερα κοντινή απόσταση από το μητρικό τους άστρο με αποτέλεσμα να... καίγονται. 

TOI 849 b – Ένας βράχος που καίγεται

Πρόκειται για έναν παράξενο πλανήτη του οποίου ο πυρήνας φαίνεται! Δεν έχει ατμόσφαιρα, γεγονός που σημαίνει πως είναι... θανατηφόρος για τον άνθρωπο εξαιτίας των τοξικών αερίων. Πραγματοποιεί μία περιφορά γύρω από το άστρο του σε λιγότερο από μία ημέρα και δέχεται μεγάλη ακτινοβολία. Με μάζα 40 φορές μεγαλύτερη από της Γης ο TOI 849 b θα έπρεπε να είναι αέριος γίγαντας αλλά δεν... μπορεί εξαιτίας του άστρου του. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA