Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με τη μελέτη της NASA και των συνεργαζόμενων εταιρειών, πριν από τρεις δεκαετίες, επιστήμονες και μηχανικοί εκτόξευσαν έναν νέο δορυφόρο (TOPEX/Poseidon) για να μελετήσουν την άνοδο και την πτώση των θαλασσών με την πάροδο του χρόνου, μια εργασία που κάποτε μπορούσε να γίνει μόνο από την ακτή.

Ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, κοινοποίησε τη νέα ανάρτηση του Climatebook σχετικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και πως αυτή εξελίχθηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτό που ανακάλυψαν λοιπόν οι επιστήμονες, είναι πως η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί 10,1 εκατοστά (3,98 ίντσες) από το 1992. Η μελέτη φανερώνει τον τεράστιο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, που θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες παράκτιες πλημμύρες με τα χρόνια.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Climatebook:

«Το TOPEX/Poseidon εκτοξεύτηκε στο διάστημα στις 10 Αυγούστου 1992 και ξεκίνησε ένα ρεκόρ 30 ετών για το ύψος της επιφάνειας των ωκεανών σε όλο τον κόσμο. Οι παρατηρήσεις έχουν επιβεβαιώσει σε παγκόσμια κλίμακα αυτό που οι επιστήμονες είδαν προηγουμένως από την ακτογραμμή: οι θάλασσες ανεβαίνουν και ο ρυθμός επιταχύνεται. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας - που φαίνεται στο γραμμικό διάγραμμα πάνω και κάτω - έχει αυξηθεί 10,1 εκατοστά (3,98 ίντσες) από το 1992. Τα τελευταία 140 χρόνια, οι δορυφόροι και μετρητές παλίρροιας δείχνουν ότι η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί 21 έως 24 εκατοστά (8 έως 9 ίντσες).

Από το 1992, πέντε αποστολές με παρόμοια υψόμετρα έχουν επαναλάβει την ίδια τροχιά κάθε 10 ημέρες: TOPEX/Poseidon (1992 έως 2006), Jason-1 (2001 έως 2013), η αποστολή τοπογραφίας επιφάνειας ωκεανού/Jason-2 (2008 έως 2019), Jason-3 (2016 έως σήμερα) και Sentinel-6 Michael Freilich (2020 έως σήμερα). Οι αποστολές δημιουργήθηκαν μέσω διαφόρων συνεργασιών μεταξύ της NASA, του γαλλικού Centre National d’Etudes Spatiales (CNES), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Μαζί, οι ομάδες της αποστολής έχουν συγκεντρώσει ένα ενοποιημένο, τυποποιημένο αρχείο τοπογραφίας ωκεανών που ισοδυναμεί με το έργο μισού εκατομμυρίου μετρητών παλίρροιας. Οι επιστήμονες συσσώρευσαν και επιβεβαίωσαν ένα αρχείο δεδομένων που είναι πλέον αρκετά μεγάλο και ευαίσθητο για να ανιχνεύσει τις παγκόσμιες και περιφερειακές αλλαγές της στάθμης της θάλασσας πέρα ​​από τους εποχιακούς, ετήσιους και δεκαετικούς κύκλους που συμβαίνουν φυσικά. «Με δεδομένα 30 ετών, μπορούμε επιτέλους να δούμε τι τεράστιο αντίκτυπο έχουμε στο κλίμα της Γης», δήλωσε ο Josh Willis, ωκεανογράφος στο Jet Propulsion Laboratory και επιστήμονας του έργου της NASA για το Sentinel-6 Michael Freilich. «Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την ανθρώπινη παρέμβαση στο κλίμα επισκιάζει τώρα τους φυσικούς κύκλους. Και συμβαίνει όλο και πιο γρήγορα κάθε δεκαετία».

Ο χάρτης στην κορυφή της σελίδας δείχνει τις παγκόσμιες τάσεις στη στάθμη της θάλασσας όπως παρατηρήθηκαν από το 1993 έως το 2022 από το TOPEX/Poseidon, τις τρεις αποστολές Jason και τον Sentinel-6 Michael Freilich. Σημειώστε τις χωρικές διακυμάνσεις στον ρυθμό ανόδου της στάθμης της θάλασσας, με ορισμένα μέρη του ωκεανού να ανεβαίνουν ταχύτερα (που απεικονίζονται με κόκκινο και βαθύ πορτοκαλί) από τον παγκόσμιο ρυθμό. Πολλές από τις ανωμαλίες αντικατοπτρίζουν μακροπρόθεσμες αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα και τη διανομή θερμότητας.

Τα δεδομένα υψομετρίας δείχνουν επίσης ότι ο ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας επιταχύνεται. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε κατά περίπου 1,5 χιλιοστό το χρόνο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ήταν περίπου 2,5 mm ετησίως. Την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό αυξήθηκε στα 3,9 mm (0,15 ίντσες) ετησίως. Στο γράφημα παραπάνω, τα ψηλά και τα χαμηλά κάθε χρόνο προκαλούνται από την ανταλλαγή νερού μεταξύ ξηράς και θάλασσας. «Η χειμερινή βροχή και η χιονόπτωση στο βόρειο ημισφαίριο μετατοπίζουν το νερό από τον ωκεανό στη στεριά και χρειάζεται λίγος χρόνος για την απορροή πίσω στους ωκεανούς», σημείωσε ο Willis.

«Αυτό το φαινόμενο προκαλεί συνήθως περίπου 1 εκατοστό άνοδο και πτώση κάθε χρόνο, με λίγο περισσότερο ή λιγότερο κατά τη διάρκεια των ετών Ελ Νίνιο και Λα Νίνια. Είναι κυριολεκτικά σαν τον καρδιακό παλμό του πλανήτη». Ενώ μερικά χιλιοστά ανόδου της στάθμης της θάλασσας ετησίως μπορεί να φαίνονται μικρά, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάθε 2,5 εκατοστά (1 ίντσα) άνοδος της στάθμης της θάλασσας μεταφράζεται σε 2,5 μέτρα (8,5 πόδια) παραλίας που χάνονται κατά μήκος της μέσης ακτής.

Σημαίνει επίσης ότι οι υψηλές παλίρροιες και οι καταιγίδες μπορούν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, προκαλώντας περισσότερες παράκτιες πλημμύρες, ακόμη και τις ηλιόλουστες μέρες. Σε μια έκθεση που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μέχρι το 2050 η στάθμη της θάλασσας κατά μήκος των ακτών των ΗΠΑ θα μπορούσε να ανέβει μεταξύ 25 και 30 εκατοστών (10 έως 12 ίντσες) πάνω από τα σημερινά επίπεδα. «Αυτό που ξεχωρίζει από το ρεκόρ δορυφορικής υψομετρίας είναι ότι η άνοδος τα τελευταία 30 χρόνια είναι περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη από τη φυσική ανταλλαγή νερού μεταξύ ωκεανού και ξηράς σε ένα χρόνο», είπε ο Willis. «Με άλλα λόγια, η άνοδος της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από τον άνθρωπο είναι τώρα δέκα φορές μεγαλύτερη από τους φυσικούς κύκλους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA