Μενού
vromiko
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Βρόμικο» ή «βρώμικο»; Ένα από τα πιο συχνά μπερδέματα που θα βρει κανείς στην ορθογραφία της ελληνικής αφορά τη συγκεκριμένη λέξη και φυσικά όλες τις συγγενείς της.

Οι περισσότεροι φαίνεται να επιλέγουν τον δεύτερο τύπο (δηλαδή το «βρώμικος») και έχουν τους λόγους τους. Στην πραγματικότητα όμως, αν παρακολουθήσει κανείς την ετυμολογία της λέξης, σωστή είναι η γραφή με το όμικρον.

Η λέξη προέρχεται από το ρήμα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας «βρόμεω» ή διαφορετικά «βρέμω», τα οποία είναι συγγενή με τις λέξεις βροντή, βροντερός κτλ. Γενικά το ρήμα αυτό σημαίνει ότι παράγω θόρυβο, κρότο ή ταραχή. Δευτερευόντως μπορεί να σημαίνει και βουίζω, κραυγάζω ή βρυχώμαι.

Ταυτόχρονα, βέβαια, «βρόμα» σημαίνει τη δυσωδία, την κακή οσμή, τη σήψη. Το μπλέξιμο των δύο ενδεχομένως προκύπτει από τη βιωματική σύνδεση των διαφόρων ειδών κρότων με τη δυσοσμία, ακόμα και στο ανθρώπινο σώμα.

Υπάρχει περίπτωση να συνδέεται και με τον ήχο που κάνουν μύγες και άλλα έντομα πάνω από ψοφίμια που ταυτόχρονα μυρίζουν άσχημα. Στο λήμμα του Liddell & Scott αναφέρει ότι το ρήμα βρομεώ εμφανίζεται «μόνο στον ενεστ. και στον παρατ., λέγεται για τις μύγες, τα έντομα, βουΐζω, κάνω βόμβο».

Γιατί όμως όλοι το γράφουν το βρόμικο με ωμέγα;

Παρότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πώς το «βρέμω» συνδέθηκε με τη δυσωδία, τα πράγματα είναι πιο σαφή όταν ασχοληθούμε με το πώς προέκυψε η γραφή «βρώμικος» που πλέον είναι η πιο συχνή. Αφορμή είναι η σύγχυση με το ομόηχο «βρώμα» που σημαίνει τροφή και βγαίνει από το «βιβρώσκω».

Δεν είναι καθόλου απίθανο η σύγχυση να έχει προκύψει και από την εκκλησιαστική φράση «σκωλήκων βρώμα και δυσωδία» και χρησιμοποιείται στις νεκρώσιμες ακολουθίες. Δεν είναι τυχαίο ότι το «βρόμα και δυσωδία» έχει επιβιώσει και στον καθημερινό λόγο. Από εκείνο το «βρώμα» προέκυψε κατόπιν παρετυμολογίας και το ρήμα της νέας ελληνικής «βρωμάω».

Τώρα το γνωστό και αγαπημένο βρόμικο που έχουμε συνηθίσει να τρώμε μετά από συναυλίες, αγώνες ή εξόδους που φτάνουν μέχρι το ξημέρωμα, προφανώς και συνδέεται με την υφή του απόλυτου street food. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είτε το γράψεις βρόμικο είτε το γράψεις βρώμικο, το ίδιο πράγμα θα φας...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA