Events
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: «Ζωντανεύει» την Ελληνική Επανάσταση και μας μεταφέρει σε εκείνη την εποχή

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και με τη βοήθεια της τεχνολογίας ζωντανεύει εκείνη την εποχή στο σήμερα

«Η πόλη και η πόλη» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Φωτογραφία: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)
«Η πόλη και η πόλη» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Φωτογραφία: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

Αφιερωμένος στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση είναι ο φετινός κατάλογος του 23ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μέσω επαυξημένης πραγματικότητας και χάρη στη νέα τεχνολογία, δημιουργήθηκε μια δωρεάν εφαρμογή με την ονομασία «e21», η οποία μας μεταφέρει σε εκείνη την εποχή. Το πρότζεκτ «Η πόλη και η πόλη», συγκεντρώνει όλες τις ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ του ελληνικού κινηματογράφου με θέμα την Επανάσταση του 1821.

Η εφαρμογή e21 ζωνταντεύει συνολικά 24 πίνακες των λαϊκών ζωγράφων Παναγιώτη και Δημήτρη Ζωγράφου. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε κάθε έναν από τους πίνακες και να «βιώσει» τις μάχες, στις αληθινές τοποθεσίες των ιστορικών γεγονότων. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο σκοπός του Φεστιβάλ, να μεταφέρει δηλαδή την ατμόσφαιρα της Επανάστασης του 1821 στο σήμερα του πολιτισμού, της τέχνης και της τεχνολογίας. Δίνεται, μάλιστα, η δυνατότητα στον χρήστη να ακούει αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, τα οποία διαβάζουν δέκα Έλληνες ηθοποιοί της νεότερης γενιάς, οι οποίοι είναι: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Παύλος Ιορδανόπουλος, Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης, Τζωρτζίνα Λιώση, Κώστας Νικούλι, Ναταλία Σουιφτ και Μιχάλης Συριόπουλος. Οι ηθοποιοί δούλεψαν με την καθοδήγηση της ηθοποιού και σεναριογράφου Γιούλας Μπούνταλη.

«Στην εποχή μας, η τεχνολογία εκμηδενίζει τις αποστάσεις, ζωντανεύει την Ιστορία μπροστά στα μάτια μας και μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στον ιστορικό χωροχρόνο» επισημαίνει η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό. «Τα έργα των Παναγιώτη και Δημήτρη Ζωγράφου είναι πρώιμα graphic novel ή ντοκιμαντέρ φτιαγμένα στον καμβά, πενήντα εννιά χρόνια πριν από την εφεύρεση του κινηματογράφου», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Τη δράση έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει τεχνικά ο Μπάμπης Βενετόπουλος, επίκουρος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης. Τα ζωγραφικά έργα για τις ανάγκες της εφαρμογής παραχώρησε στο Φεστιβάλ η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.

«Η πόλη και η πόλη»

Το πρότζεκτ «Η πόλη και η πόλη» πρόκειται για ένα κινηματογραφικό εγχείρημα μεταξύ μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και ταινίας - δοκιμίου. Αποτελείται από έξι επεισόδια, τα οποία αναφέρονται στη ζωή και τα δεινά που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και που ενώνονται κινηματογραφικά με την πόλη του σήμερα, δημιουργώντας μια πολυπρόσωπη κινηματογραφική αφήγηση, στην οποία δυο πόλεις συνυπάρχουν στο ίδιο πλαίσιο: η πόλη της Θεσσαλονίκης του περασμένου αιώνα και η πόλη της Θεσσαλονίκης όπως είναι τώρα. Τη σύλληψη, το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Χρήστος Πασσαλής και ο Σύλλας Τζουμέρκας, τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Σίμος Σαρκετζής και το μοντάζ ο Γιώργος Ζαφείρης και παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Βασίλης Κανάκης, Λαέρτης Μαλκότσης, Θέμις Μπαζάκα, Αργύρης Ξάφης, Νίκη Παπανδρέου, Αγγελική Παπούλια, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Μαρία Φιλίνη κ.α.

«Η πόλη και η πόλη», σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και σε συμπαραγωγή με την εταιρεία παραγωγής Homemade Films και την παραγωγό Μαρία Δρανδάκη, θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στις 8, 9, 10, 11 Ιουλίου 2021. Η επιμέλεια του πρότζεκτ είναι του Ορέστη Ανδρεαδάκη. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των MOMus, Claims Conference, Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον Rosa Luxemburg Stiftung - Office in Greece, EKOME, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Iσραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θερμαϊκού και του Athens Film Office.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#ελληνική επανάσταση #200 χρόνια