Μενού
  • Α-
  • Α+

Με θέμα της έκθεσης ζωγραφικής: «1821. Το λερωμένο λευκό. Έκθεση μνήμης του αγώνα για ελευθερία», ο καλλιτέχνης σε συνεργασία με τους μαθητές μας δίνει αυτή την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα έργα του,  συνδυάζοντας την τέχνη με την εκπαίδευση.

Το να βλέπουμε μαθητές να επισκέπτονται πινακοθήκες, να μελετούν ζωγράφους ή έργα ζωγραφικής και να κάνουν εργασίες με εικαστικό περιεχόμενο με αφορμή κάποιο γεγονός είναι πια κάτι συνηθισμένο.

Όμως το να συν-εργάζονται μαθητές, και μάλιστα Γυμνασίου, με έναν καταξιωμένο ζωγράφο στην παραγωγή μιας έκθεσης ζωγραφικής με θέμα το 1821 συνομιλώντας μαζί του, ετοιμάζοντας εικαστικό δρώμενο σε ένα εικαστικό κέντρο, εκπονώντας εργασίες στις οποίες συνδυάζουν λόγο και καλλιτεχνικές δημιουργίες, να προσεγγίζουν πολύπλευρα το εικαστικό έργο του δημιουργού και να το παρουσιάζουν στο κοινό, να ξεναγούν διαδραστικά μέσα από οθόνες και υπολογιστές τους επισκέπτες της έκθεσης που στήθηκε στο δικό τους σχολείο…, ε αυτό είναι τουλάχιστον πρωτόγνωρο και εντυπωσιακό!

Κι όμως, αυτό συμβαίνει στην έκθεση ζωγραφικής που παρουσιάζουν τα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία  συμμετέχοντας στον εορτασμό για  τα 200 χρόνια από τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Στους χώρους  των  Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων της Εκάλης θα παρουσιάσουν δύο ολοκληρωμένες σειρές έργων του γνωστού ζωγράφου Γιώργου Κόρδη εμπνευσμένες από τα σχετικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και τη λογοτεχνία. Παρουσιάζονται μεγάλων διαστάσεων πίνακες εμπνευσμένοι από το έργο του Διονυσίου Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» αλλά και εικόνες Ηρώων - Αγωνιστών του 1821.

Όπως σημειώνει ο δημιουργός, με τον τίτλο της έκθεσής του: «1821. Το Λερωμένο Λευκό» ήθελε να δηλώσει πως οι Έλληνες του 1821 μπήκαν στον πόλεμο, κέρδισαν με τις θυσίες τους και τη βοήθεια ξένων «συμμάχων» την ελευθερία τους, αλλά μέσα στον αγώνα αυτό «λερώθηκαν», άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο. Αναγκάστηκαν να ματώσουν, να σκοτώσουν... Κανείς που εισέρχεται σε πόλεμο δεν μένει ανέγγιχτος, όσο κι αν έχει το δίκιο με το μέρος του.... Σε κάθε πόλεμο, σε κάθε είδους πόλεμο, όλοι τσαλακώνονται, οι ψυχές λερώνονται και όλοι βγαίνουν από αυτόν αμαυρωμένοι. Γι’ αυτό στη μεγάλη σειρά των έργων με τους ήρωες, εικονίζονται εξαγιασμένοι μεν για τον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στο σκοτάδι των εξουσιαστών τυράννων, αλλά ζωγραφίζονται με τσαλακωμένα φωτοστέφανα μέσα «σε αγγελικό και μαύρο φως». Επάνω στην κεντρική αυτή ιδέα, κάποιοι επώνυμοι ήρωες και άγνωστοι αγωνιστές εικονίζονται με φτερά ως Άγγελοι φωτός που ευαγγελίζονται το μήνυμα της ελευθερίας. Άλλοι, ως Άγιοι.

Η έκθεση πλαισιώνεται από τις εκπαιδευτικές εικαστικές δράσεις μαθητών του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2021 και θα είναι επισκέψιμη μόνο κατόπιν ραντεβού.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 30 Νοεμβρίου στους χώρους των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης. Την ίδια μέρα ο Γ. Κόρδης θα μιλήσει διαδικτυακά στους μαθητές των σχολείων από τον χώρο της έκθεσης, ενώ έχουν ετοιμαστεί βίντεο με τα στάδια προετοιμασίας της έκθεσης και της δημιουργίας των έργων, ενώ σε ένα από αυτά εμφανίζεται ο Γ. Κόρδης να δημιουργεί σε τάμπλετ ένα ψηφιακό έργο, το οποίο τελικά δώρισε στους μαθητές-συνεργάτες του.

Σε άλλα βίντεο οι μαθητές σε ρόλο μικρών δημοσιογράφων συνομιλούν με τον δημιουργό, παρουσιάζουν το εικαστικό δρώμενο που ετοίμασαν και απαγγέλλουν αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Δ. Σολωμού.

Ολοκληρωμένη παρουσίαση της έκθεσης μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.arsakeio.gr/gr/ekthesi

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:

Για σχολεία: καθημερινές 09.00-14.00

Για το κοινό: Παρασκευή 15.30-17.30 & Σάββατο 11.00-15.00

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του Covid-19 η είσοδος στο Σχολείο θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες ενήλικες και με self-test 24 ωρών για τους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου. Την ημέρα της επίσκεψης θα επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο του σχολείου μετά από έλεγχο των στοιχείων των επισκεπτών (ταυτότητα και covid) και επιβεβαίωση της κράτησης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA