Πίνω κάθε πρωί καφέ από συνήθεια, αλλά μου αρέσει πολύ και το τσάι. Έχω ένα ντουλάπι με διάφορα είδη τσαγιού, όμως όταν ανακάλυψα το Matcha ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.

Από τη Τζουλιάννα Καρνέζη, διατροφολόγο του Jenny.gr

Έχω διαβάσει πολλά για αυτό το γιαπωνέζικο τσάι, αλλά δεν ήξερα πόσα από αυτά αληθεύουν. Έτσι αποφάσισα να κάνω ένα πείραμα και να πίνω για μια εβδομάδα Matcha. Θέλετε να δείτε τα αποτελέσματα;

Αρχικά θα ήθελα να εξηγήσω, για όσους δεν γνωρίζουν, τι είναι το Matcha τσάι. Είναι φτιαγμένο από το τρυφερό μέρος του πράσινου τσαγιού και καλλιεργείται στη σκιά και τα φύλλα του σκεπάζονται για να αποκτήσουν πράσινο χρώμα.

Η μυρωδιά του θυμίζει τη φρεσκάδα που αναδύεται από το γρασίδι και η γεύση του δεν είναι καθόλου πικρή, όπως σε κάποια άλλα τσάγια. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το Matcha τσάι διαθέτει 130 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ό,τι το κλασσικό πράσινο τσάι και θεωρείται ότι προσφέρει περισσότερη ενέργεια, ενώ ενισχύει το μεταβολισμό. Έφτασε λοιπόν η ώρα για το πείραμα μου.

Σταμάτησα να πίνω καφέ και τον αντικατέστησα με το Matcha τσάι. Αυτό σημαίνει ότι το έπινα όλες τις ώρες μέσα στην ημέρα. Αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι μου έδινε ενέργεια. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους στο γραφείο που τους έπιανε μια υπνηλία τις μεσημεριανές ώρες, ήμουν όλο ενέργεια. Αποδείχθηκε ότι η επιλογή μου να πίνω το συγκεκριμένο τσάι αντί του καφέ ήταν τέλεια, γιατί εκτός από την ενέργεια, ήμουν ταυτόχρονα και ήρεμη.

Αυτό συνέβη γιατί σε αντίθεση με τον καφέ το Matcha τσάι περιέχει μια ουσία τη θειαμίνη η οποία ενισχύει τη διάθεση, μας ηρεμεί και βελτιώνει τη μνήμη. Έτσι άρχισα να παίρνω ένα θερμός με το τσάι ώστε να μπορώ να το πίνω καθ’ όλη την ημέρα. Εντάξει δεν θα πω ψέματα, υπήρχαν στιγμές που αναζητούσα τον καφέ, κυρίως όταν μου ερχόταν η μυρωδιά από τον ζεστό καπουτσίνο.

Όμως, όταν έπινα το τσάι η σκέψη του καφέ γινόταν καπνός, αφού μου προκαλούσε ηρεμία και με βοηθούσε να εξισορροπήσω  τους γρήγορούς ρυθμούς της σύγχρονης ζωής.

Για να μην αναφέρω ότι με κρατούσε ενυδατωμένη όλη την ημέρα και έτσι είχα πιο καθαρό μυαλό για να διεκπεραιώσω όλες τις υποχρεώσεις μου. Και φυσικά λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικά, απέκτησα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό. Και το διαπίστωσα διότι ήμουν η μοναδική στο γραφείο που δεν αρρώστησα. Και σκεπτόμενη την περσινή χρονιά, τέτοια εποχή ήμουν κάθε λίγο και λιγάκι με πονόλαιμο και μπουκωμένη μύτη.

Τελειώνοντας το πείραμα οφείλω να ομολογήσω ότι δεν σταμάτησα να πίνω καφέ, αλλά πρόσθεσα στην καθημερινότητα μου και το Matcha τσάι. Η μυρωδιά, η ελαφρώς γλυκιά του γεύση και η ενέργεια που χαρίζει ήταν τα πρώτα χαρακτηριστικά που με κέρδισαν και μου ξαναθύμισαν ότι ένα φλιτζάνι τσάι έχει άλλη αξία.