Ευεξία - Fitness

Οι καλύτερες μάσκες για να κάνετε προπόνηση χωρίς να σας κόβεται η ανάσα

«Ανεξάρτητα από τον τρόπο που αθλείστε εκτός γυμναστηρίων, οι συμβουλές των επιδημιολόγων και όλων των άλλων ειδικών δημόσιας υγείας είναι ξεκάθαρες: φοράτε οπωσδήποτε μάσκα», γράφουν οι επιστήμονες στο τεύχος Φεβρουαρίου 2021 του ακαδημαϊκού περιοδικού Science Progress, οι οποίοι εξηγούν και αναλύουν ποιες είναι οι ιδανικές μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό για κάθε αθλούμενο.

Στο παρελθόν, όσοι φούσκωναν και ξεφούσκωναν δίπλα σας κατά τη διάρκεια μιας τυπικής προπόνησης στο γυμναστήριο ή στο δρόμο, ήταν απλά ενοχλητικοί. Τώρα, η ίδια ακριβώς συνθήκη είναι έως και θανατηφόρα, αφού τα δυνητικά μολυσματικά σωματίδια των διπλανών σας μπορεί να σας εκθέσουν σε υψηλό κίνδυνο ενάντια στον Covid-19. Και μπορεί οι «κλειστοί» χώροι άθλησης να είναι ακόμη ...κλειστοί εξαιτίας της πανδημίας, εντούτοις, η επιλογή σας να προπονείστε ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους μαζί με άλλους, απαιτεί χρήση μάσκας.

«Ανεξάρτητα από τον τρόπο που αθλείστε εκτός γυμναστηρίων, οι συμβουλές των επιδημιολόγων και όλων των άλλων ειδικών δημόσιας υγείας είναι ξεκάθαρες: φοράτε οπωσδήποτε μάσκα», γράφουν οι επιστήμονες στο τεύχος Φεβρουαρίου 2021 του ακαδημαϊκού περιοδικού Science Progress, οι οποίοι εξηγούν και αναλύουν ποιες είναι οι ιδανικές μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό για κάθε αθλούμενο.

Υλικά κατασκευής και φίλτρα: «Οι χειρουργικές μάσκες τριών στρωμάτων μιας χρήσης, όπως και οι βαμβακερές μάσκες πολλαπλών χρήσεων με τέσσερα επίπεδα προστασίας, συνιστώνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως οι πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη της εξάπλωσης σταγονιδίων κατά τη διάρκεια της προπόνησης», αναφέρει ο Φίλιπ Τιέρνο, κλινικός καθηγητής μικροβιολογίας και παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγγραφέας, τονίζοντας: «Οι βαμβακερές μάσκες με τουλάχιστον τέσσερα στρώματα προστασίας ή οι πολυεστερικές ιατρικές μάσκες με ενεργό άνθρακα, θωρακίζουν έως και πέντε φορές το αναπνευστικό σύστημα από οποιαδήποτε προσβολή επικίνδυνων εισπνεόμενων σωματιδίων, ειδικά για άτομα που προπονούνται συστηματικά κατά ομάδες, είτε σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους».

Ιδιότητες απόδοσης και άνεση: Ορισμένες αθλητικές εταιρείες χρησιμοποιούν τα ίδια υφάσματα με τα οποία δημιουργούν τις αντιιδρωτικές μπλούζες προπόνησης, για να δημιουργήσουν μάσκες προσώπου. «Και αυτό είναι αληθινά χρήσιμο, μιας και η συγκεκριμένη υψηλή τεχνολογία επιτρέπει στο πρόσωπό σας να μην επηρεάζεται αρνητικά από την παρουσία υδρατμών και σταγονιδίων ενώ αναπνέετε, καθιστώντας την προπόνησή σας λιγότερο αποπνικτική», λέει η Ανν Ριμόιν, καθηγήτρια επιδημιολογίας με ειδίκευση στον τομέα της μαζικής άθλησης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Κυρίως, επιλέξτε μια μάσκα που να ταιριάζει στο σχήμα του προσώπου σας σφραγίζοντας καλά το στόμα και τη μύτη σας, αλλά και που ταυτόχρονα επιτρέπει πολύ ευέλικτο και απρόσκοπτο τον τρόπο που αναπνέετε», λέει η Ριμόιν, συμβουλεύοντας: «Οι μάσκες από νανοΐνες είναι αυτές που επιλέγουν οι ελίτ αθλητές κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους προπονήσεων». Και ο λόγος είναι πολύ συγκεκριμένος –και επιστημονικά διαπιστωμένος: «Αυτές οι πολύ μικρές συνθετικές ίνες μπλοκάρουν όλα τα μικροσκοπικά σωματίδια που υπάρχουν στο περιβάλλον, χωρίς να παρεμποδίζουν την καλύτερη ροή αέρα στους πνεύμονες. Μιλώντας ειδικά για τα σωματίδια του κορωνοϊού, τα οποία έχουν μέγεθος περίπου 0,125 μικρόμετρα, οι μάσκες από νανοΐνες τα αποκλείουν έως και 90%».

Χρηστικότητα, σχεδιασμός και αισθητική: Ο Τιέρνο τονίζει επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε μάσκες με βαλβίδες και εξαεριστήρες, επειδή απ’ τη μια είναι βαρύτερες από τις υφασμάτινες ή τις χειρουργικές, δυσκολεύοντας τις κινήσεις σας όταν προπονήστε, ενώ απ’ την άλλη δεν προσδίδουν περισσότερη ασφάλεια από τον κορωνοϊό, από τη στιγμή που γυμνάζεστε σε εξωτερικούς χώρους και κρατάτε ασφαλείς αποστάσεις από τους συναθλούμενούς σας. «Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Physics of Fluids, αυτοί οι τύποι μάσκας απελευθερώνουν σύννεφα σωματιδίων στο εσωτερικό τους την ώρα που προπονείστε, τα οποία μπορεί να είναι πιο κουραστικά για την αναπνοή σας από ό, τι εάν φορούσαν κανονική μάσκα», αναφέρει ο Τιέρνο.

Όσον αφορά την αισθητική του θέματος, στο περιοδικό HiConsumption βρήκαμε τις 15 καλύτερες επιλογές για «αθλητικές» μάσκες, οι οποίες όχι μόνο πληρούν όλους τους παραπάνω κανόνες ασφαλείας, αλλά διακρίνονται και για το προχωρημένο design τους.

15
Eliel Cycling Fun Facade Mask (5-Pack)

Ένα εξαιρετικά ελαφρύ και ιδιαίτερα «αναπνεύσιμο» κάλυμμα προσώπου που έρχεται σε μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες χρωματισμούς στην κατηγορία του ($50).

Προηγούμενο
Επόμενο
14
Tekto Takta Mask

Η μάσκα χρησιμοποιεί έναν προηγμένο σχεδιασμό πέντε στρωμάτων από ενεργό άνθρακα, που αποκλείουν οποιαδήποτε είσοδο μικροβίων στον οργανισμό ($50).

Προηγούμενο
Επόμενο
13
Asics Runners Face Cover

Μια μινιμαλιστική αλλά εξαιρετικά προηγμένη αθλητική μάσκα, σχεδιασμένη αρχικά ειδικά για δρομείς από το Ιαπωνικό Ινστιτούτο Αθλητικών Επιστημών ($40).

Προηγούμενο
Επόμενο
12
Under Armour UASPORTSMASK Fleece Gaiter

Διαθέτει φίλτρο αφρού ανοιχτής κυψέλης από πολυουρεθάνη και εσωτερικό κατασκευασμένο από το ειδικό ύφασμα (Iso-Chill) που έχει υποστεί επεξεργασία για υψηλή αντιμικροβιακή προστασία. Εκτός από την παροχή περισσότερης κάλυψης στο λαιμό, ο σχεδιασμός της μάσκας επιτρέπει επίσης να κλειδώνει στη θερμότητα, παρέχοντας έτσι σημαντικά καλύτερη θερμική συγκράτηση όταν προπονείστε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος ($40).

Προηγούμενο
Επόμενο
11
La Sportiva Stratos Mask

Κατασκευασμένο από ανθεκτικό ύφασμα τρισδιάστατου πλέγματος τυλιγμένο γύρω από ένα εύκαμπτο πλαίσιο στήριξης, η μάσκα διαθέτει ρυθμιζόμενους ιμάντες αυτιών και είναι η πιο ελαφριά στη λίστα ($35).

Προηγούμενο
Επόμενο
10
Under Armour UA SPORTSMASK

Αποδίδοντας μια εκπληκτική ποσότητα ροής αέρα, και παράλληλα αποκλείοντας μικρόβια και αερομεταφερόμενα σωματίδια, η μάσκα χρησιμοποιεί ένα εξωτερικό κέλυφος από πολυεστέρα που ενσωματώνει φίλτρο αφρού ανοιχτής κυψέλης και ένα εσωτερικό στρώμα από συνδυασμό υφασμάτων νάιλον και spandex ($30).

Προηγούμενο
Επόμενο
9
Reebok Face Covers 3-Pack

Ο εργονομικός σχεδιασμός σε συνδυασμό με το μαλακό εσωτερικό στρώμα δημιουργεί μια εξαιρετικά άνετη μάσκα, ενώ η ενισχυμένη ραφή της εγγυάται άπειρες ώρες χρήσης ($30).

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Nike Pro Hyperwarm Hood

Με δυνατότητα μετατροπής σε γκέτα λαιμού –ιδανική για κρύες θερμοκρασίες- αυτή η αθλητική κουκούλα διαθέτει εργονομική κοπή και επίπεδες ραφές για να ενισχύσει την άνεση και να μετριάσει τη φθορά από την συχνή χρήση ($30).

Προηγούμενο
Επόμενο
7
BUFF Filter Mask

Πολύ πριν από την τρέχουσα παγκόσμια πανδημία, η BUFF παρήγαγε premium μάσκες προσώπου για αθλητές και μοτοσικλετιστές, οπότε δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι είναι μία από τις εργονομικά βελτιστοποιημένες μάσκες για προπόνηση υψηλών απαιτήσεων ($29).

Προηγούμενο
Επόμενο
6
SMRTFT Sports Mask

Ακόμα και μετά από 100 πλυσίματα, αυτή η μάσκα παραμένει 99% αποτελεσματική στο να εμποδίζει σκόνη, μικρόβια και άλλα μικρά σωματίδια να εισέλθουν στον οργανισμό σας ($25).

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Stance Solid Mask

Αξιοποιώντας ένα εξαιρετικό υλικό ινών με βιώσιμη προέλευση, αυτή η μάσκα προσώπου, χωρίς κάποια ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία, προσφέρει έναν ιδανικό συνδυασμό άνεσης, προστασίας και ροής αέρα ($20).

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Shock Doctor Play Safe Mask

Αυτό που κάνει αυτήν την επιλογή μοναδική, είναι αναμφισβήτητα το κρυφό άνοιγμα Quick-Flip, ένα πατενταρισμένο σχέδιο που επιτρέπει στον χρήστη να πιεί μερικές γουλιές νερό χωρίς να αφαιρέσει τη μάσκα ($20).

Προηγούμενο
Επόμενο
3
ASRV 0382. ViralOff Vented Performance Mask

Μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού μέρους της μάσκας, υπάρχει ένα στρώμα μη υφασμένου πολυπροπυλένιου εμποτισμένου με συν-πολυαμίδιο ($20).

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Adidas Face Covers:

Οι ενσωματωμένοι βρόχοι αυτιών και η διάταξη υφασμάτων διπλής στρώσης με ένα διάτρητο εσωτερικό στρώμα, παρέχουν άνετη αναπνοή προστατεύοντας παράλληλα από επιβλαβή σωματίδια και μικρόβια ($20).

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Zensah Performance Face Mask

Ο διπλός ιμάντας επικεντρώνεται στην άνεση της μάσκας επιτρέποντας να παραμένει σταθερή κατά τη διάρκεια έντονων ασκήσεων ($16).

Προηγούμενο
TAGS
#Μάσκες #Κορονοϊός #Γυμναστική