Μενού
  • Α-
  • Α+

Όλοι γνωρίζουμε ότι η πρωτεΐνη είναι το πιο σημαντικό δομικό στοιχείο της ανάπτυξης των μυών αλλά και της θωράκισης του ανοσοποιητικού συστήματος σε περιόδους έξαρσης λοιμώξεων. Όμως, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την ασφαλή και αποτελεσματική πρόσληψη πρωτεΐνης, οι οποίες όχι μόνο διασφαλίζουν 100% τα ευεργετήματά της στην μυϊκή ευρωστία και την προστασία του οργανισμού, αλλά αποτρέπουν και μερικούς σοβαρούς κινδύνους για την γενικότερη υγεία σας. 

Ποιο είναι το ρίσκο;

Η πολλή πρωτεΐνη είναι εξίσου «προβληματική» με την λίγη πρωτεΐνη, σύμφωνα με άρθρο του εβδομαδιαίου επιστημονικού newsletter «Harvard Men's Health Watch», όπου σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε εξαρχής τη σχέση σας με την υπερκατανάλωση κρέατος ή συμπληρωμάτων πρωτεΐνης.

Σύμφωνα με το άρθρο, τα καμπανάκια του κινδύνου χτύπησαν μετά από μια μεγάλη έρευνα που δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism, κατά την οποία εξετάστηκαν πάνω από 6.000 Αμερικανοί καταναλωτές συμπληρωμάτων πρωτεΐνης. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα μεταξύ 35 και 55 ετών που προσλάμβαναν το 20% ή περισσότερο των θερμίδων τους από δόσεις πρωτεΐνης σε μορφή σκόνης (τα γνωστά shakes) ανέφεραν προβλήματα στα νεφρά, στο συκώτι και στο έντερο, ενώ είχαν 74% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερη «επεξεργασμένη» πρωτεΐνη. Αντίθετα, οι ενήλικες άνδρες που συνήθιζαν να καταναλώνουν μια διατροφή υψηλή σε φυσική πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (ζωική ή φυτική) είχαν την ικανότητα να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η χρυσή τομή

Οι αναφορές των ειδικών του Harvard Men's Health Watch, κατέληξαν στη δημιουργία του «Χρυσού Κανόνα της Πρωτεΐνης», ο οποίος αποτελείται από 3 ασφαλείς «νόμους». 

1. Τι είδους πρωτεΐνη; 

Ανακατέψτε στο εβδομαδιαίο μενού σας πηγές ζωικής πρωτεΐνης -από άπαχα μέρη μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, μαζί με πουλερικά και ψάρια-, αλλά και φυτικής πρωτεΐνης, που θα βρείτε στο τυρί τόφου, στα προϊόντα σόγιας και στα όσπρια. «Η ποικιλία δεν είναι μόνο πιο διασκεδαστική για τον ουρανίσκο, αλλά τροφοδοτεί τους μυς και τον οργανισμό σας στο σύνολό του με το ιδανικό μείγμα μακροθρεπτικών συστατικών και αμινοξέων, χωρίς να έχετε την ανάγκη περαιτέρω πρόσληψης πρωτεΐνης από συμπληρώματα», λένε οι επιστήμονες. 

2. Πόση ποσότητα;

Ως απαραίτητο συστατικό υψηλής ενέργειας, η πρωτεΐνη θα πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά σε συγκεκριμένες ποσότητες. Οι διατροφικές συστάσεις από τους ειδικούς του Harvard Men's Health Watch αναφορικά με τους ενήλικες, μιλούν για 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα -πιο συγκεκριμένα, 56 γραμμάρια πρωτεΐνης για έναν μέσο άντρα 70 κιλών-, με τις συστάσεις αυτές να μην διαφοροποιούνται για τους άνδρες ακόμη και άνω των 60 ετών, παρόλες τις φυσιολογικές μεταβολές που παρατηρούνται στον οργανισμό τους. 

3. Κάθε πότε;

Με βάση τις μελέτες, το ιδανικό μοίρασμα αφορά σε 35 γραμμάρια πρωτεϊνούχων τροφών ανά γεύμα (πρωινό, μεσημεριανό γεύμα, δείπνο) και ένα σνακ πρωτεΐνης ακριβώς πριν από τον βραδινό ύπνο. «Σ’ αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή είναι που ένα ρόφημα πρωτεΐνης θα αυξήσει τη μυϊκή σας μάζα, ειδικά για όσους άνδρες γυμνάζονται ήπια έως μέτρια σε καθημερινή βάση», λέει ο Τιμ Σνίτζερς, καθηγητής βιολογίας, ειδικός στην φυσιολογία της άσκησης και συντάκτης του επιστημονικού άρθρου, προσθέτοντας: «Ένα ρόφημα πρωτεΐνης, εκτός από μια καλή επιλογή ελαφριάς τροφής με εύκολη πέψη πριν τον βραδινό ύπνο, φαίνεται να αποτελεί και το μυστικό της σωματικής διάπλασης». 

Πηγή: mensjournal.com

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA