Μενού
  • Α-
  • Α+

Λάτρεις του γαλλικού καφέ, ακούστε προσεκτικά: το συγκεκριμένο είδος του καφέ που σας αρέσει να πίνετε μπορεί να είναι υπέροχο και απολαυστικό, αλλά μπορεί επίσης να είναι ανθυγιεινό. Ειδικά εκείνο που παρασκευάζεται με μηχανές χειρός, με το δημοφιλές σύστημα French Press.

Ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης καφετιέρας είναι εξαιρετικά απλός, εύχρηστος και ταυτόχρονα έξυπνος. Αποτελείται από ένα κυλινδρικό δοχείο -στο οποίο τοποθετείται ο αλεσμένος καφές και το ζεστό νερό- και ένα έμβολο, το οποίο στην κάτω του πλευρά είναι εφοδιασμένο με ένα πολύ λεπτό μεταλλικό φίλτρο. Μετά την πάροδο τριών έως τεσσάρων λεπτών, ο χρήστης κατεβάζει το έμβολο, με αποτέλεσμα ο χρησιμοποιημένος αλεσμένος καφές να συγκεντρώνεται στον πάτου του κυλίνδρου, αφήνοντας στο άνω μέρος του κυλίνδρου τον καφέ έτοιμο προς κατανάλωση!

Η κατανάλωση μη φιλτραρισμένου καφέ συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων

Το γιατί ο γαλλικός καφές French Press μπορεί να είναι επικίνδυνος για την υγεία σας, το εξηγεί μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology αναλύοντας δεδομένα 20 ετών από 508.700 άτομα ηλικίας 20 έως 79 χρονών. Οι ερευνητές συνέκριναν κατά κύριο λόγο τις διαφορές που έχει για την υγεία ο κλασικός φιλτραρισμένος γαλλικός καφές με εκείνον που παρασκευάζεται στις μηχανές χειρός. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μη φιλτραρισμένου καφέ συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και θανάτου σε σύγκριση με την κατανάλωση φιλτραρισμένου γαλλικού καφέ, με τα στοιχεία να αποδεικνύουν επίσης ότι η κατανάλωση φιλτραρισμένου καφέ σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από την κατανάλωση μη φιλτραρισμένου ή καθόλου καφέ!

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί», λέει η κλινική διαιτολόγος και συγγραφέας της μελέτης Σάντρα Ρέτενλι «ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και θανάτου συνδέεται με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αφιλτράριστου καφέ -περισσότερα από 9 φλιτζάνια την ημέρα».

Τα έλαια του μη φιλτραρισμένου καφέ μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες

Άλλες μελέτες υποστηρίζουν επίσης την ιδέα ότι τα έλαια στον μη φιλτραρισμένο καφέ, περιέχουν χημικές ουσίες που ονομάζονται διτερπένια, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, επειδή οι εν λόγω χημικές ουσίες συνδέονται με αυξημένη χοληστερόλη -όπως επιβεβαιώνει μια ερευνητική ανασκόπηση του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Food Research International»

Η γενική ιατρός, επιστημονική ερευνήτρια και κλινική εκπαιδεύτρια στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, Ελένε Μπερτράντ, λέει: «Τα διτερπένια βρίσκονται σε πολλές άλλες ουσίες και όχι μόνο στον καφέ. Αυτή η τεράστια κατηγορία χημικών ουσιών, τα τερπενοειδή, υπάρχουν σε αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη σκευάσματα, φάρμακα για χημειοθεραπεία του καρκίνου, όπως και στη στέβια. Ωστόσο, τα δύο διτερπένια που δημιουργούν ανεπιθύμητες παρενέργειες εξαιτίας του μη φιλτραρισμένου γαλλικού καφέ είναι η καφεζόλη και το kawheol».

Και ενώ αρκετές ερευνητικές μελέτες έχουν συνδέσει τα συγκεκριμένα διτερπένια με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, μια ερευνητική ανασκόπηση στο International Journal of Molecular Sciences διαπίστωσε ότι έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικά αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτά τα διτερπένια μπορεί να προκαλούν βλάβη στην υγεία σας ή, εάν εντέλει τα οφέλη τους υπερτερούν.

Πηγή: thehealthy.com

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA