Μενού
  • Α-
  • Α+

Ξεχνάμε για λίγο τους τίτλους που κατακτά και ασχολούμαστε με τον «ώριμο» πλέον Στέφανο Τσιτσιπά (αν και μόλις 22 ετών), ο οποίος βαδίζει με αργά αλλά σταθερά βήματα προς την κορυφή του κόσμου στον απίστευτα ανταγωνιστικό χώρο του τένις, χάρη στην εκπληκτική φυσική φόρμα του.

Νο 5 πλέον στην παγκόσμια κατάταξη από την προηγούμενη εβδομάδα (όπου έγραψε ιστορία στο Monte Carlo ως ο πρώτος Έλληνας που κατακτά τίτλο Masters στο τένις), ο Τσιτσιπάς αποκάλυψε πριν λίγο καιρό στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (ITF), τι κάνει για να διατηρεί σώμα και μυαλό στην κορυφή των επιδόσεων, και πώς η καραντίνα τον έκανε να επιστρέψει στα court ακόμη πιο πεινασμένο για νίκες.

Ο Τζέιμι Ρέντον, υπεύθυνος επικοινωνίας του ITF, αφιερώνει την πρώτη ερώτηση στον ψυχολογικό αντίκτυπο της πανδημίας και στον τρόπο που ο Τσιτσιπάς το διαχειρίζεται.

«Φυσικά, είχε μεγάλο αντίκτυπο. Όλα φαίνονταν σαν ένα μεγάλο διάλειμμα -και δεν ξέρουμε πραγματικά πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό», λέει ο Στέφανος. «Μου λείπει ο αγώνας και το παιχνίδι μέσα σε ένα γήπεδο τένις γεμάτο κόσμο, επειδή ο ανταγωνισμός είναι αυτός που με κρατά ζωντανό, ωστόσο τους τελευταίους 12 μήνες ο χρόνος φαίνεται να τρέχει αρκετά αργά».

Τ.Ρ.: Ήταν δύσκολο να διατηρήσεις τη φόρμα σου χωρίς να γνωρίζεις απαραίτητα πότε θα είναι το επόμενο παιχνίδι;

Σ.Τ.: Προσπαθώ να παραμένω ενεργός ακόμη και όταν δεν κάνω αγωνιστική προπόνηση. Βγαίνω έξω για τρέξιμο, ασκούμαι συστηματικά και εντατικά για να κρατήσω το σώμα μου σε φόρμα. Αυτό ήταν κάτι πραγματικά δύσκολο την περίοδο της καραντίνας, αλλά προσπάθησα να μην χαλαρώσω. Δεν θέλω να γεμίσω κιλά, δεν θέλω να χάσω μυς και ευλυγισία. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για να διατηρήσει οποιοσδήποτε την καλή φυσική του κατάσταση, αλλά και την ψυχολογία του. Πρέπει πάντα να βρίσκουμε λύσεις και τρόπους για να είμαστε σωματικά και ψυχικά έτοιμοι για τα πάντα.

Τ.Ρ.: Πώς προπονείσαι αυτή τη στιγμή; Έχεις μια συγκεκριμένη ρουτίνα;

Σ.Τ.: Γυμνάζομαι κάθε μέρα συστηματικά, επιλέγοντας εκρηκτικές ασκήσεις και προγράμματα cardio. Δεν κάνω τόσο πολύ άρση βαρών, αλλά επιλέγω ασκήσεις αντίστασης με βάρη ή με το σωματικό μου βάρος, κυρίως για μυϊκό συντονισμό, ευλυγισία και άλλα τέτοια πράγματα, που είναι πολύ σημαντικά στο αγώνισμά μου.

Τ.Ρ.: Χρειάστηκε ποτέ να βρεις νέες μεθόδους προπόνησης για να διατηρήσεις τη φυσική σου κατάσταση στην καραντίνα;

Σ.Τ.: Η πανδημία ανάγκασε όλους τους ανθρώπους να επιλέγουν να γυμναστούν στο σπίτι ή να βγουν για λίγο τρέξιμο κοντά στο σπίτι. Αυτό έκανα κι εγώ όλο αυτό το διάστημα, εκτελώντας όλες τις προπονήσεις μου στο εσωτερικό όσο ήταν εφικτό. Αλλά χρειαζόμουν οπωσδήποτε να εκτονωθώ έξω, τρέχοντας στον καθαρό αέρα και στον ήλιο. Δεν είναι καλό για κανέναν να μένει διαρκώς μέσα. Η σωματική άσκηση στο φως του ήλιου και στον καθαρό αέρα είναι μια ποιοτική προπόνηση για το σώμα, αλλά και μια καλή ευκαιρία για σύνδεση με τη φύση, που ευνοεί πολύ την ψυχολογία.

Τ.Ρ.: Άλλαξε ο εγκλεισμός στο σπίτι το πλάνο της δίαιτάς σου και την προσέγγισή σου στο ζήτημα του φαγητού;

Σ.Τ.: Προσπάθησα να μαγειρέψω τον πρώτο καιρό της καραντίνας, αλλά για να πω την αλήθεια, έχω πλέον βαρεθεί. Προτιμώ να παραγγέλνω τα μενού μου από εστιατόρια, αποφεύγοντας ωστόσο το πρόχειρο φαγητό. Τις άλλες ώρες, επιλέγω πάντα καλές, ποιοτικές, ενυδατικές και θρεπτικές φρέσκες τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, που με κρατούν σε φόρμα και καλή υγεία.

Τ.Ρ.: Μήπως το να μένεις για αρκετό διάστημα μακριά από το αγωνιστικό τένις σε έχει κάνει να θέλεις να επιστρέψεις στο γήπεδο πιο πεινασμένος για νίκες;

Σ.Τ.: Η καραντίνα μου έδωσε μια ευκαιρία να ασχοληθώ με πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με τον εσωτερικό κόσμο μου. Επικεντρώθηκα περισσότερο στη βελτίωση του εαυτού μου, προσπαθώντας να εξελίσσομαι πνευματικά αποκτώντας γνώσεις πέρα από το τένις, κάνοντας κάτι δημιουργικό και φρέσκο κάθε μέρα με σκοπό την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν σε πολύ καλή φυσική και ψυχική κατάσταση πριν από το lockdown, οπότε δυσκολεύομαι να πω με σιγουριά σε τι αγωνιστική κατάσταση είμαι τώρα, και πώς θα αποδώσω στον επόμενο αγώνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA