Ευεξία - Fitness

Τι μαρτυρούν ο σκύλος σας και η ράτσα του για την προσωπικότητά σας

O σκύλος σας δεν μπορεί να μιλήσει αλλά μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τον χαρακτήρα και τον ψυχισμό του αφεντικού του, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ο Μπαράκ Ομπάμα με τον σκύλο του Μπο (Πηγή: Getty)
Ο Μπαράκ Ομπάμα με τον σκύλο του Μπο (Πηγή: Getty)

Οποιος δεν είχε ποτέ του σκύλο, δεν ξέρει τι σημαίνει «αγάπη χωρίς όρους», λένε εκείνοι που δεν έχον περάσει μέρα της ζωής τους χωρίς την παρέα του καλύτερου φίλου που είχε ποτέ ο άνθρωπος. Αυτό έρχονται να επιβεβαιώσει και μια νέα έρευνα, εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο στη σχέση αφεντικού-κατοικιδίου. «Συχνά αναφέρεται ότι η προσωπικότητα ενός σκύλου είναι αρκετά παρόμοια με εκείνη του “αφεντικού” του, αλλά θέλαμε να δούμε αν αυτά τα στερεότυπα πραγματικά στέκουν κάτω από μια επιστημονική έρευνα», λέει ο καθηγητής ψυχολογίας Λανς Γουόρκμαν, με έδρα στο Πανεπιστήμιο Μπαθ Σπα της Αγγλίας.

Με μακρά εμπειρία στην βιολογική, κλινική και εξελικτική ψυχολογία, ο Γουόρκμαν διεξήγαγε μια διαδικτυακή έρευνα, όπου μαζί με συναδέλφους του ανέλυσε τις προσωπικότητες 1.000 ατόμων, προσπαθώντας να εξάγει επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με την ταύτιση των δυο ιδιοσυγκρασιών –του σκύλου και του ιδιοκτήτη του. Η έρευνα βρήκε μερικά πολύ καταπληκτικά ευρήματα.

«Μεταξύ των ατόμων που κατείχαν σκυλιά από 5 βασικές καθαρόαιμες ράτσες, υπήρξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις προσωπικότητας», δήλωσε ο Γουόρκμαν, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη του στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο Λονδίνο. Από το ρεπορτάζ, που πρώτο κυκλοφόρησε στο αυστραλιανό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι ABC News, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Ντόμπερμαν (Pixabay)
5
Σκυλιά - σωματοφύλακες
Μπουλντόγκ, Ροτβάιλερ, Πίτμπουλ και Ντόμπερμαν, χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν ως σκυλιά υψηλής χρησιμότητας, όσον αφορά τη φύλαξη και την υψηλή αίσθηση «όσφρησης» κινδύνου. «Παρ’ όλο που έχουν κατηγορηθεί για βίαιη συμπεριφορά, η συγκεκριμένη κατηγορία σκυλιών δεν κάνει τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από τον υπακούει πιστά και απόλυτα τον ιδιοκτήτη του -και μόνο αυτόν. Για όσους είναι βαθιά ευσυνείδητοι και εξωστρεφείς, τα πιο δυνατά σκυλιά στην κλίμακα του “καθαρού” pedigree, δεν μπορούν παρά να αποτελούν το alter ego τους όσον αφορά στην καλοσύνη, το θάρρος και την αξιοπρεπή συμπεριφορά», λέει ο Γουόρκμαν. 
Προηγούμενο
Επόμενο
4
Σκυλιά του καναπέ
Τσιουάουα και Γιορκσάιρ θεωρούνται «παιχνίδια» και «μωρά», λόγω του μεγέθους τους, κάτι που ωστόσο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την καταπληκτική εξυπνάδα τους, την αίσθηση ωραιοπάθειας, τον υψηλό ανταγωνισμό και τον εγωκεντρικό χαρακτήρα τους. «Η συγκεκριμένη ράτσα, είναι διαχρονικά διαπιστωμένη για το υψηλό φρόνημα αυτοπεποίθησης που την διακατέχει, σε πλήρη αντιδιαστολή με το μέγεθός τους», αναφέρει ο Γουόρκμαν. 
Προηγούμενο
Επόμενο
3
Κυνηγόσκυλα
Πόιντερ, Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, Φοξ Τερριέ, Αγγλικό Σέττερ, Κουνχάουντ, Τσέζαπικ Μπέι Ριτρίβερ, Μπλαντχάουντ και Μπιγκλ, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις πιο αυθεντικές ράτσες λαγωνικών, αλλά και πρωταθλητών στις κυνοδρομίες. «Τα άτομα που έχουν στην κατοχή τους κυνηγόσκυλα, διέπονται από ταυτόσημες ιδιότητες προσωπικότητας με τα σκυλιά τους, όπως ηρεμία, υπομονή, συνέπεια, ευγενική συμπεριφορά και πολύ φιλικές σχέσεις με την οικογένεια», λέει ο Γουόρκμαν. «Πρωτίστως, οι ιδιοκτήτες της εν λόγω ράτσας είναι πολύ πιο fit από το μέσο όρο».
Προηγούμενο
Επόμενο
2
Σκύλοι βοσκής
Αγγλικός, Γερμανικός ή Ελληνικός Ποιμενικός, Κόλεϊ, Βελγικό Λυκόσκυλο, Πούλι ή Χάνααν, αποτελούν ιδιάζουσες ράτσες σκυλιών -τα οποία η κοινή λαϊκή συνείδηση κατατάσσει στα «τσοπανόσκυλα». «Νομίζω ότι οι άνθρωποι επιλέγουν ένα τέτοιο σκυλί μόνο όταν μπορεί να ταιριάξει στον τρόπο ζωής τους -χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι κτηνοτρόφοι ή βοσκοί. Άτομα με έντονη αίσθηση της περιπέτειας και με διαρκή ανάγκη για αποδράσεις στη φύση, επιλέγουν έναν τέτοιο σκύλο, κυρίως επειδή και οι ίδιοι είναι το ίδιο άφοβοι, κυρίαρχοι και ταυτόχρονα επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Γουόρκμαν. «Σε κάθε άλλη περίπτωση, χρησιμεύουν ως σκυλιά φύλαξης κατοικίας, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο». 
Προηγούμενο
Επόμενο
1
Αθλητικά σκυλιά
Πόιντερ, Ριτρίβερ, Σέττερ, Λαμπραντόρ και Σπάνιελ, έχουν καθιερωθεί επισήμως ως ράτσα «sporting dogs», με την μελέτη να αποδεικνύει ότι η ευγενική, πρόθυμη, υπάκουη και φιλική με το περιβάλλον και τον άνθρωπο ιδιοσυγκρασία τους, ταυτίζεται απόλυτα με το χαρακτήρα του ατόμου που τα υιοθέτησε. «Τα Λαμπραντόρ ψηφίστηκαν πρώτα στη λίστα, ως ράτσα σκυλιών, που μπορεί να μεταδώσει αυτά τα ενστικτώδη συναισθήματα στον ιδιοκτήτη του, από τον πρώτο μήνα συναναστροφής μαζί τους», λέει η έρευνα.
Προηγούμενο
TAGS
#Σκύλος #έρευνα #Ψυχολογία

Best of Internet