Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να κάνουν βασικά πράγματα το πρωί αν δεν πιουν πρώτα καφέ. Είναι μια καθημερινή συνήθεια που για πολλούς αγγίζει τα όρια του εθισμού, αφού κυριολεκτικά δεν μιλιούνται μέχρι να τρέξει η καφεΐνη στο αίμα τους.

Ο εθισμός στην καφεΐνη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην σας ξυπνάει ο καφές, αλλά και να σας αφήνει μια αίσθηση κούρασης μέσα στην ημέρα.

Δεν είμαστε όλοι γεννημένοι πρωινοί τύποι, αλλά ο καφές ευτυχώς δεν είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξει το μάτι και να αποκτήσουμε ενέργεια. Αν είστε από εκείνους που το έχετε παρακάνει και προσπαθείτε να περιορίσετε την κατανάλωση της καφεΐνης, μάθετε μερικούς εναλλακτικούς και πιο υγιεινούς τρόπους για ένα εύκολο πρωινό ξύπνημα που δεν περιλαμβάνουν καφέ.

Φάτε ένα μήλο

Η φράση «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα» δεν είναι μύθος. Τα μήλα περιέχουν φυσικά σάκχαρα και είναι μια αποτελεσματική και υγιεινή επιλογή για ενίσχυση της ενέργειας. Πράσινα μήλα, κόκκινα μήλα… όποια θέλετε. Μη διστάζετε να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα ολόκληρο μήλο με τη φλούδα του. Η σκληρή φλούδα των μήλων περιέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες και είναι δύσκολο να τη χωνέψετε, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά από τον οργανισμό σας και έτσι οι πιθανότητες να πέσετε ξανά στο κρεβάτι μειώνονται.

Κάντε ένα κρύο ντους

Εάν κάτι μπορεί να σας ξυπνήσει καλύτερα από τον καφέ, αυτό είναι ένα ντους με κρύο νερό. Το κρύο νερό είναι ό,τι πρέπει για να ανοίξει το μάτι και να αποκτήσετε ενέργεια μέσα σε λίγα λεπτά. Φυσικά, δεν είναι πολλοί εκείνοι που αντέχουν να κάνουν από την αρχή μέχρι το τέλος ντους με παγωμένο νερό. Ξεκινήστε το ντους σε άνετη, ζεστή θερμοκρασία. Σταδιακά, γυρίστε το διακόπτη από το ζεστό σε όλο και πιο κρύο και ολοκληρώστε με 30 δευτερόλεπτα τελείως κρύου νερού.

Κάντε γυμναστική

Σηκωθείτε από το κρεβάτι και κάντε γυμναστική, βγείτε για ένα μικρό περίπατο ή κάντε τις μετακινήσεις σας για δουλειά και ψώνια με ποδήλατο. Μελέτες έχουν δείξει πως η σωματική άσκηση ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού και προκαλεί έκκριση ενδορφινών, οι οποίες μας κάνουν χαρούμενους.

Απολαύστε τον ήλιο

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι καλό είναι να μην κοιμάστε με τελείως κλειστά τα παντζούρια, ώστε να μπαίνει λίγο φως το πρωί στο δωμάτιο. Μόλις ξυπνήσετε, βγείτε στον ήλιο. Το φυσικό φως είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξυπνήσετε καθώς θα κάνει το σώμα σας να παράγει βιταμίνη D και να ενισχύσει τα επίπεδα σεροτονίνης, ουσίες που θα ενισχύσουν την ενέργεια και τη διάθεσή σας.

Πιείτε νερό

Πίνετε μόνο καφέ μαζί με το πρωινό σας; Λάθος! Με το 75% του οργανισμού μας να αποτελείται από νερό, μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολύ χρειαζόμαστε νερό μετά από 8 ώρες αργής αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επιπλέον, η κατανάλωση νερού βοηθάει στην πέψη, στην απώλεια βάρους αλλά και στη σωματική απόδοση. Εάν υιοθετήσετε τη συνήθεια του να πίνετε νερό το πρωί, ακόμα κι όταν δεν νιώθετε δίψα, το σώμα σας θα σας ευχαριστεί.

Βάλτε πρωτεΐνη στο πρωινό σας

Ψωμάκια, κέικ, pancakes και σφολιατοειδή είναι μερικές δημοφιλείς επιλογές για πρωινό, που όμως προσφέρουν πρόσκαιρη ικανοποίηση της πείνας. Αν το πρωινό σας δεν περιλαμβάνει πρωτεΐνες, τότε δεν θα δείτε ουσιαστική διαφορά στην ενέργειά σας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε τη μέρα σας με τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη όπως είναι τα αυγά, το γιαούρτι και η βρώμη.

Κάντε μασάζ στον εαυτό σας

Το μασάζ σε διάφορα του σώματος- στο κεφάλι, ανάμεσα από τον δείκτη και τον αντίχειρα, κάτω από το γόνατο, στην πατούσα και στον αυχένα- για τρία λεπτά μπορεί να μειώσει την κούραση. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μασάζ σε αυτά τα σημεία μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε περισσότερη ενέργεια το πρωί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA