Μενού
  • Α-
  • Α+

Όταν o κορονοϊός ανάγκασε τη χώρα μας (και τον κόσμο όλο) να κατεβάσει ρολά τον Μάρτιο του 2020 και μπήκαμε σε απανωτά lockdown, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει πόσο καιρό θα μέναμε σπίτι, κοινωνικά άπραγοι, σωματικά σκουριασμένοι και ψυχικά καταρρακωμένοι. Ακόμη και για κάποιον που δεν ήταν φανατικός της συστηματικής προπόνησης, τα κλειστά γυμναστήρια ήταν ένας λόγος να νιώθει ακόμη πιο εγκλωβισμένος μέσα στην αρνητική ενέργεια που δημιουργεί η μακρά καραντίνα, ενώ είναι πολλά άτομα που μολονότι δεν είχαν ποτέ επισκεφθεί το fitness club της γειτονιάς τους, ανυπομονούσαν να ανοίξουν και να πληρώσουν με λαχτάρα τη συνδρομή τους. 

Διαβάστε ακόμα: Γυμναστήρια: Πώς θα ανοίξουν τη Δευτέρα 31 Μαΐου – Αναλυτικές οδηγίες

«Το γυμναστήριο δεν φτιάχνει μόνο ένα ωραίο σώμα. Στην μετα-Covid εποχή μοιάζει και με συνεδρία ψυχοθεραπείας, με την αλληλεπίδραση με άλλα άτομα να αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο να παραμείνουν πιστοί στο στόχο τους», λέει η personal trainer Σέρι Κλαρκ στο περιοδικό Men’s Fitness. «Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sport and Exercise Psychology Review έδειξε ότι η προπόνηση στο σπίτι, αν και δεν απαιτεί κανένα σχεδόν κόστος, είναι σκέτη μιζέρια, που ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε πολλούς στο ακριβώς αντίθετο ψυχικό αποτέλεσμα: σε ποικίλες εκδηλώσεις παθολογικής συμπεριφοράς, και, εντέλει αρνητικό αντίκτυπο στην καλή σωματική κατάσταση», λέει η Κλαρκ.

Τι επιφέρει στο σώμα η μακρά αποχή από το γυμναστήριο

Η Κλαρκ κάνει μια αναφορά σε έρευνα του Αμερικανικού Συμβουλίου Άσκησης (ACE), όπου οι επιστήμονες αναφέρουν τα εξής: «Για τους περισσότερους ανθρώπους, η απώλεια δύναμης προκύπτει έπειτα από 2-3 εβδομάδες σωματικής αδράνειας, και όσο περνούν οι μήνες, διαφοροποιείται σημαντικά η δομή και η μοριακή σύνθεση του μυϊκών ινών. Παράλληλα, 4 έως 6μήνες αποχής από μια συστηματική προπόνηση επιφέρει 20% μείωση της ικανότητας VO2 max –η μέγιστη ικανότητα πρόσληψης, μεταφοράς και χρήσης οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης-, με τα ένζυμα του αίματος που σχετίζονται με την επίδοση αντοχής να κατρακυλούν στο 50%.Υπάρχει, φυσικά και το πρόβλημα με το λίπος», τονίζει η Κλαρκ: «8 εβδομάδες αποχής από το γυμναστήριο αρκούν για να δείτε ραγδαία αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος, όπως και υψηλότερες τιμές σωματικού λίπους, σύμφωνα με λιπομετρήσεις που έκαναν οι επιστήμονες, ακόμη και σε επαγγελματίες αθλητές!». 

Τα οφέλη από την επιστροφή στο γυμναστήριο

Η Κλαρκ λέει: «Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, εντούτοις, η κοινωνικότητα είναι το πιο μεγάλο ατού που προσφέρει ένα γυμναστήριο, ειδικά στην μετα-καραντίνα εποχή. Μπορεί να υπάρχουν πλέον αυστηρότεροι κανόνες ασφαλείας από παλιά (χρήση μάσκας ή/και γαντιών μιας χρήσης, τακτική απολύμανση των χεριών κλπ.), αλλά η συναναστροφή με άλλα άτομα που βρίσκονται εκεί με τον ίδιο σκοπό -την σωματική και ψυχική βελτίωση- προσφέρει μεγάλο ενθουσιασμό και περισσότερα κίνητρα για όλους. Το αμέσως επόμενο κέρδος είναι η γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, χάρη στις ολοκληρωμένες προπονήσεις με ειδικό εξοπλισμό και κατάλληλα προγράμματα, συνδυαστικά με τη σωστή καθοδήγηση που παρέχουν οι επαγγελματίες προπονητές».

Τα σωστά βήματα ασφαλείας: Αναγνώριση, ξεσκούριασμα, προσαρμογή, ανάπτυξη

«Η λαχτάρα σας να επανέλθετε στο γυμναστήριο και να σηκώσετε ξανά τα βάρη που είχατε συνηθίσει παλαιότερα -ή ποτέ πριν- πρέπει να είναι μειωμένων απαιτήσεων, τουλάχιστον για τους δυο πρώτους μήνες. Η συντηρητική προσέγγιση μετά από μια μακρά περίοδο αποχής από τις προπονήσεις είναι πρώτη προτεραιότητά σας, με σκοπό τη διασφάλιση της ανταπόκρισης των μυών, των οστών, των τενόντων και των συνδέσμων που υποστηρίζουν κάθε άσκηση», λέει η Κλαρκ, εξηγώντας το σωστό πλάνο επιστροφής σας στο γυμναστήριο:

  • Ξεκινήστε την πρώτη εβδομάδα ασχολούμενοι περισσότερο με τον διάδρομο ή το ελλειπτικό ποδήλατο για 20 με 30 λεπτά, και επιλέξτε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με λάστιχα ή ιμάντες -και όχι αλτήρες, μπάρες ή μηχανήματα πίεσης- εκτελώντας ασκήσεις “αναγνώρισης”  των επιπέδων της φυσικής σας κατάστασης.
  • Τις επόμενες δυο εβδομάδες μπορείτε να μπείτε στην αίθουσα με τα βάρη, επιλέγοντας βασικές ασκήσεις που αφορούν στις μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος. Ελαφριά κιλά, περισσότερες επαναλήψεις, λιγότερα σετ. Μην επιχειρήσετε μεγάλη καταπόνηση, απλά δουλέψτε με τα κιλά που θα σας υποδείξει ο προπονητής, με βασικό στόχο να αιματωθούν αργά και συστηματικά οι μύες -και να καίτε λίπος. «Βρίσκεστε στην περίοδο “ξεσκουριάσματος” και αυτό σημαίνει ότι δουλεύετε με τα βάρη περισσότερο για “λαδώσετε” το σύστημα (μυς και αρθρώσεις) και λιγότερο για να γεμίσετε μυς», τονίζει η Κλαρκ, προσθέτοντας: «Δεν προσπερνάτε ποτέ εκείνο το 20λεπτο στο διάδρομο ή το ελλειπτικό ποδήλατο πριν την προπόνηση με τα βάρη». 
  • Από τον επόμενο μήνα και μετά, μπορείτε άφοβα να μπείτε στη φάση προσαρμογής και ανάπτυξης. «Ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει βασικές ασκήσεις για όλες τις μυϊκές ομάδες με λιγότερες επαναλήψεις και περισσότερα σετ, θα εξοικειώσουν σταδιακά το σώμα σας με την κατάστασημυϊκής υπερτροφίας που συμβάλλεται μέρα με τη μέρα, βδομάδα τη βδομάδα», λέει η Κλαρκ, ολοκληρώνοντας: «Στο τέλος του δεύτερου μήνα θα δείτε τα πρώτα θεαματικά αποτελέσματα στο σώμα σας, αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι πως από την πρώτη μέρα που θα ξαναμπείτε στο γυμναστήριο, θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο όλος ο ψυχικός σας κόσμος». 

     

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA