Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μακροζωία αποτελεί στόχο των περισσότερων ανθρώπων. Ενδεχομένως ο φόβος του θανάτου με τον οποίο όλοι βρίσκονται αντιμέτωποι και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να τον αποφύγουν, δημιουργεί στους ανθρώπους τον «στόχο» να ζήσουν περισσότερο και αναζητούν κατά καιρούς μικρά μυστικά. Στην Ελλάδα, γνωστοί για την μακροζωία τους είναι οι κάτοικοι της Ικαρίας που αντιμετωπίζουν μάλλον... αδιάφορα πολλά από τα θέματα που τους υπόλοιπους τους αγχώνουν. 

Διαβάστε ακόμη: Μια γυναίκα 102 ετών αποκαλύπτει το «μυστικό» της για μακροζωία

Το ντοκιμαντέρ 100 UP παρουσίασε τις περιπτώσεις 4 ανθρώπων που έχουν περάσει τα 100 χρόνια ζωής και συνεχίζουν... ακάθεκτοι. Τι κοινό έχουν και οι 4; Την όρεξη για ζωή αφού παραμένουν δραστήριοι στην ηλικία τους, εργαζόμενοι πάνω σε αντικείμενα που «αγαπούν» και ασχολούμενοι με αγαπημένα τους χόμπι.

Τα ντραμς 

Η Viola Smith γεννήθηκε το 1912, η έκτη από τις οκτώ κόρες της οικογένειας. Ο πατέρας τους, ένας καλλιτέχνης, απαιτούσε από την καθεμία να μάθει πιάνο και ένα ακόμα όργανο, ώστε να τους πάρει σε περιοδεία. Η Smith ήταν η ντράμερ, κάτι στο οποίο οφείλει τη μακροζωία της όπως λέει στο ντοκιμαντέρ «100UP». Το ντοκιμαντέρ αφορά επτά υπεραιωνόβιους σε όλον τον πλανήτη, δείχνοντας τι είναι αυτό που τους κρατά σε εγρήγορση. «Τα τύμπανά μου ήταν εδώ», είπε η Σμιθ στους παραγωγούς του ντοκιμαντέρ. «Ο γιατρός μου, μου είπε πως με τόση δραστηριότητα, θα μπορούσα να ζήσω πάρα πολλά χρόνια», ανέφερε. Η Viola είπε επίσης πως οι αδερφές της δεν ήταν τόσο τυχερές. «Αν ήμουν η πέμπτη, θα έπαιζα τρομπέτα και αν ήμουν η τέταρτη, θα έπαιζα τρομπόνι. Οπότε εκείνες σταμάτησαν γρήγορα. Τα ντραμς ήταν που με έσωσαν, η διαρκής δραστηριότητα», ανέφερε.

Συνέχεια στα θρανία 

Η Mathilde Freund γεννήθηκε στην Αυστρία το 1916 και διέφυγε στο Παρίσι το 1938, όταν η χώρα προσαρτήθηκε στο Τρίτο Ράιχ. Στα μέσα της δεκαετίας του '50, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη όπου ήταν πλανόδια πωλήτρια. Στο ντοκιμαντέρ, η Freund δείχνεται να πουλάει την πραμάτεια της, να κολυμπάει και να πηγαίνει σε ένα κινηματογραφικό εργαστήριο. «Πηγαίνω στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ για πολύ καιρό και συμμετέχω, το κάνω με την ψυχή μου. Με βοηθάει στο να ζω», επισημαίνει. Η Mathilde είπε επίσης πως τρώει κάθε μέρα κάτι που της δίνει χαρά. «Ξέρεις τι μου αρέσει περισσότερο; Τα αβοκάντο», είπε στους παραγωγούς. 

Ιατρική μέχρι τα 100 

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί, επίσης, τον Raul Jeri, έναν Περουβιανό γιατρό που γεννήθηκε το 1918, καθώς ασκεί το επάγγελμά του σε μια κλινική της Λίμα. Ο ίδιος λέει πως η διαρκής επανεκπαίδευση πάνω στο επάγγελμά του και η ίδια η εξάσκησή του, τον κρατάει από τη θλίψη του αγώνα της συζύγου του με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Το ζευγάρι έζησε ευτυχισμένα εννιά χρόνια μαζί, πριν βιώσει για τα επόμενα εννιά χρόνια την κατάρρευση. Την περίοδο των γυρισμάτων, η ίδια βρισκόταν σε μια κατάσταση νιρβάνας. «Πλέον αποδέχεσαι ότι δεν γίνεται να υπάρξει κανενός είδους επικοινωνία. Είναι πραγματικά τρομερό», λέει.  Ωστόσο, η εργασία στην κλινική «έχει βοηθήσει πολύ,  καταλαβαίνεις ότι είσαι πολύτιμος», δηλώνει. «Εκμεταλλεύομαι το χρόνο μου όσο περισσότερο μπορώ», συμπληρώνει.

Διαρκής εργασία 

Η Shirley Zussman γεννήθηκε το 1915 και εργάστηκε στο πλάι του γυναικολόγου συζύγου της ως θεραπεύτρια σεξουαλικών δυσλειτουργιών σε ζευγάρια. Συνέκριναν, μάλιστα, τους εαυτούς τους με τους Μάστερς και Τζόνσον. Την περίοδο των γυρισμάτων, η ίδια έβλεπε περιοδικά έναν ασθενή που είχε για καιρό, όμως δεν ξεκινάει να βλέπει νέους. ]Δε νομίζω πως στα 104 είναι ιδιαίτερα σώφρον να ξεκινήσω να βλέπω νέους ασθενείς», δηλώνει. Η Zussman περνάει το χρόνο της κυρίως έξω από το σπίτι, συναντώντας κόσμο. «Πρέπει να είμαι έξω, εκεί που λαμβάνει χώρα η ίδια η ζωή», λέει και συμπληρώνει: «είμαι ομιλήτρια, μου αρέσει να συζητάω με ανθρώπους, ευτυχώς μέσα στην πόλη καταφέρνω και τους βρίσκω». Επίσης, λέει πως η καθημερινή της ρουτίνα είναι συνυφασμένη με μια «αξιοπρεπή ζωή».  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA